Casanova’s: Nederlandse romkom met Jim Bakkum in de hoofdrol
In de Nederlandse romantische komedie Casanova's speelt Jim Bakkum de rol van Bas, een journalist die undercover gaat in de datingwereld. Daar loopt hij zijn jeugdliefde tegen het lijf en ontwikkelt zich van verlegen jongen tot casanova. Bakkum vond het fijn om bij deze film zich als acteur eens van een andere kant te kunnen laten zien. De recensies zijn echter niet lovend, de film wordt voornamelijk voorspelbaar genoemd.
Praktische informatie Nederlandse film Casanova's
- Regie: Jamel Aattache
- Speelduur: 89 minuten
- Land van herkomst: Nederland
- Taal: Nederlands
- Cast: o.a. Jim Bakkum, Lieke van Lexmond, Tygo Gernandt, Birgit Schuurman
- Première: oktober 2020
- Genre: romantische komedie
- Kijkwijzer: alle leeftijden
Verhaallijn Casanova's
In Casanova's volgen we de schuchtere hoofdpersoon Bas (gespeeld door Jim Bakkum), een journalist die undercover gaat in de datingwereld om de vreemde datingcoach Don Marco (gespeeld door Tygo Gernandt) te ontmaskeren. Zijn praktijk zou niks dan list en bedrog zijn. Bas doet mee aan een cursus en loopt hier een van de organisatoren Roos (Lieke van Lexmond) tegen het lijf. Roos blijkt zijn crush van vroeger te zijn, die hem destijds afwees. Samen met andere kansarme cursisten krijgt Bas de nodige metamorfose, mooie kleding en een goed kapsel doen veel! Bas ontwaart als een echte casanova en wordt onweerstaanbaar, zo ook voor Roos. Roos bekent Bas een geheim, maar weet niet dat Bas zelf ook met een geheim rondloopt.
Regisseur Jamel Aattache baseerde delen van de film op waargebeurde verhalen. Een van zijn vrienden was datingcoach van beroep. Met de anekdotes die hij vertelde als basis kwam de romantische film Casanova’s tot stand.
Jim Bakkum over filmrol
Jim Bakkum heeft diverse filmrollen op zijn naam staan waarin hij een hunk speelt, een man die menig vrouwenhoofd op hol weet te brengen. Denk hierbij aan films als Onze Jongens, Verliefd op Miami, Zwaar Verliefd! en Rokjesdag. Bakkum ziet de film Casanova's dan ook als een kans om zichzelf als acteur eens van een andere kant te laten zien. Als hoofdpersoon Bas is hij onzeker en gaat het hem in de liefde niet voor de wind.
Zijn rol in Casanova's was lastig omdat hoofdpersoon Bas een ontwikkeling van onzekerheid naar zelfvertrouwen doormaakt. Dit moest subtiel gebeuren. Omdat de film niet chronologisch is opgenomen, moest Bakkum telkens nadenken waar in het verhaal Bas zich bevindt. In het begin moesten de schouders nog hangen en later moest hij weer wat meer rechtop staan en steeds zelfverzekerder overkomen.
Uit zijn eigen leven heeft Bakkum weinig inspiratie kunnen halen op gebied van daten. Dit heeft hij nooit echt gedaan. In 2011 leerde hij zijn vrouw Bettina Holwerda kennen tijdens de musical Grease en daarvoor had hij een lange relatie met Gaby Blaaser.
Bakkum vindt dat de film Casanova's als mooie boodschap heeft dat je niet moet veranderen voor de liefde. Hulp van een coach is prima, maar uiteindelijk is de bedoeling niet dat je verandert, maar dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Je wordt geen ander persoon, maar een betere versie van jezelf. Ook rustigere, meer bescheiden mannen zoals personage Bas kunnen prima succesvol worden in de liefde.
Ondanks deze levensles is de film volgens Bakkum ook vooral bedoeld om gewoon even lekker te kunnen lachen. Casanova's zit vol heerlijke ongemakkelijke situaties.
Première Casanova’s afgelast
De film Casanova's heeft geen première gehad. Deze stond wel gepland, maar is afgelast vanwege het coronavirus. De maatregelen werden destijds aangescherpt waardoor een feestelijke première voor 5 oktober 2020 (de datum waarop de film voor het eerst te zien was in de bioscopen op de Ladies nights) niet door kon gaan. De producent en distributeur waren het eens over het aflassen. Als verklaring gaven zij aan dat zo'n grote bijeenkomst niet paste in tijden van een pandemie. Daarnaast wilden ze genodigden niet laten reizen, wat in tijden van het coronavirus werd afgeraden.
Recensies romantische film Casanova's
De Volkskrant vindt Casanova’s een rommelige en voorspelbare romkom. De film is flauw en redelijk braaf. Maar toch voel je de betrokkenheid van de filmmaker, welke vroeger ook onhandig in de liefde was en later wegens enig professioneel onderricht beter werd op dit gebied. Hij gelooft in het “heropvoeden” van mannen, die met wat hulp beter kunnen worden in de liefde. Deze persoonlijke betrokkenheid siert de film.
Casanova’s laat zien dat niet elke versiergoeroe vrouwen op een agressieve manier weet te overmeesteren. De datingcoaches in deze film hebben oprechte bedoelingen met hun deelnemers: de onzekerheid vervangen door zelfvertrouwen. Maar dat levert geen verrassende film met spannende plotwendingen op, aldus het NRC. De personages zijn voorspelbaar, zoals een nerd die eerst een denkbeeldige vriendin heeft en na een cursus een bloedmooie vrouw weet te scoren. Het lijkt dat de makers van Casanova’s het belangrijker vonden om Rotterdam aantrekkelijk in beeld te brengen dan het element van oprechte chemie. En dat is toch een cruciaal element bij versieren.
De Telegraaf noemt Casanova’s een zielloze versiercursus. De film is zo voorspelbaar als de agenda van een kluizenaar. Maar het grootste probleem is de missende klik tussen de hoofdpersonen. De vonken spatten er niet vanaf omdat de chemie ontbreekt. Lieke Van Lexmond doet haar best, maar heeft een tegenspeler met wie het niet meevalt. Jim Bakkum brengt met een houterig spel flauwe grappen en oubollige oneliners.