Bollywood, toch iets anders dan Hollywood!

Bollywood, toch iets anders dan Hollywood! In tegenstelling tot wat we vaak denken is niet Amerika de grootste filmproducent. India heeft de grootste filmindustrie. Wat Hollywood is voor Amerika is Bollywood voor India. Bollywood is een samenstelling van het woord Hollywood en Bombay, een belangrijke stad in India. Toch is er een groot verschil tussen een Bollywoodfilm en een film uit Hollywood? Welke verschil is er merkbaar wat duur betreft? Behandelen ze andere thema's in Bollywoodfilms? Welke soorten Bollywoodfilms bestaan er?

Films van een andere kaliber

Wanneer je in de cinema een kaartje koopt voor een Bollywoodfilm merk je al gauw dat deze films geen goed anderhalf duren maar wel degelijk 3 uur. Waarom hebben ze zoveel tijd nodig om een verhaal te vertellen en hoe voorkomen ze dat het publiek zich begint te vervelen?

Bron: Earls37a, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Earls37a, Flickr (CC BY-2.0)
Bollywoodfilm: verfilmde musical
Een Bollywoodfilm is meer een verfilmde musical. De verhalen gaan meestal over liefde en bevatten de nodige actie. Die actie is wel van een ander niveau dan in een Hollywoodmovie. Met actie wordt dans en zang bedoeld. Tijdens een achtervolging gaat men bijvoorbeeld plots een dansscène stoppen waarin de achtervolgde acteur gewoon even meedanst om daarna zijn vlucht verder te zetten. Er is dus sprake van heel wat surrealisme in deze films.

Thema's in Indische films

De films kun je verdelen in vier grote categorieën. Zo heb je de mythologische verhalen, Indische theatervoorstellingen die men verfilmd, oude verhalen uit het Sanskriet of nagespeelde Hollywoodfilms. Vooral het laatste komt vaak voor. Zo heb je een versie van Silence of the Lambs waarbij Anthony Hopkins gewoon vervangen is door een Indische acteur die stukken jonger is en geen enkele gelijkenis heeft met de stijl van de oorspronkelijke acteur.

De laatste trend bij het maken van een Bollywoodfilm is echter een verhaal die men zelf heeft geschreven waarin liefde en heel wat drama centraal staan. Vaak zijn de verhalen dan ook gebaseerd op elementen die leven binnen de Indische samenleving zoals armoede, liefde over de verschillende godsdiensten heen, gearrangeerde huwelijken,...

Taal en decor

In Bollywoodfilms spreekt men hoofdzakelijk Hindi gesproken en voorziet men Engelse ondertiteling. Het is echter wel zo dat elke provincie in India wel films produceert waarbij hun taal centraal staat. Ook kan men een duidelijke onderscheid maken tussen films uit het zuiden of het noorden van India. Zo heeft het zuiden meer actie en drama terwijl de films van het noorden eerder de liefde centraal zetten. Niet enkel dans en zang zijn typisch in deze films maar ook mooie decors en vooral variatie in beeld. Ook speelt de natuur een belangrijke rol en zal de regisseur maar al te vaak bepaalde scènes doen afspelen in een veld met bloemen, onbeschrijfelijke meren, wonderbaarlijk gebergte,...

 Khan, een icoon in de Indische filmindustrie / Bron: Liton Ali, Flickr (CC BY-2.0) Khan, een icoon in de Indische filmindustrie / Bron: Liton Ali, Flickr (CC BY-2.0)

Populariteit van de Bollywoodfilms

Internationale belangstelling

Bollywoodfilms zijn heel populair in India. Je kan dan ook talrijke rijen wachtenden zien staan wanneer de cinema opengaat en een ware volkstoeloop bij een première van een film. Maar ook op internationaal vlak beginnen Bollywoodfilms aan terrein te winnen. Deze films zijn dan ook anders dan de doorsnee film. De thema's ontroeren je vaak en dat wil een mens graag.

Bovendien kan men heel wat godsdiensten en de problematiek eigen aan die godsdienst er vaak in terug vinden waardoor iedereen zich op één of andere manier wel aangesproken voelt. Het is dan ook best mogelijk dat je tussen alle westerse film in Noord-Afrika vaak een paar Bollywoodfilms zal zien staan. Op Europees vlak is het niet makkelijk om de kans te pakken te krijgen om een Bollywoodfilm te zien. Ze worden vooral getoond in kader van projecten. India-festival, Cinema Novo, … Maar als je de kans krijgt en wat tijd hebt, moet je dit zeker doen!

Populariteit te verklaren

Men kan zich afvragen waarom Bollywoodfilms zo populair zijn in India. Wel het antwoord is best eenvoudig. Mensen kunnen vluchten in een verhaal waarbij de helden uit de film vaak gezien worden als voorbeelden voor de drive in hun eigen leven. Droomt niet ieder arm kind om een heldachtig beter leven uit te bouwen? De illusie is er alvast en in een land zoals India is de kans er ook nog om dromen waar te maken. Zo begon een topacteur zoals Rajinikanth ooit als arme busconducteur en groeide dankzij zijn stijl uit tot een man die overal gerespecteerd wordt. Het feit dat hij vanuit niets alles werd, is voor velen een voorbeeld. Een droom waarbij ze zich in zijn plaats stellen en met dezelfde motivatie door het leven stappen.

Enkele kaskrakers

Sholay

Alhoewel de film Sholay gemaakt werd in 1977 is deze film nog steeds razend populair in India. De film vertelt het verhaal van een politieman die zijn twee arrestanten vrijlaat nadat ze zijn leven hebben gered. De politieman vraagt hen enige tijd later om samen met hem een gevaarlijke kerel gevangen te nemen. De twee mannen, Veeru en Jai, gaan daarop in en verblijven in het huis van de politieman. De knappe dochter van de smeris wordt verliefd op Jai en Veeru entertaint zichzelf wat in de buurt. Daarna komt de bende van de gevaarlijke kerel en dat brengt het nodige vuurwerk met zich mee.

Bunty and Babli

Een andere knaller is Bunty en Babli. Deze film werd gemaakt in 2005 en ook hier word je een verhaal voorgeschoteld waarin een politieman een hoofdrol speelt. De smeris probeert gedurende de film telkens opnieuw om Bunty en Babli in de boeien te slaan. Rakesh en Vimmi zijn twee jongeren die elk hun eigen weg willen gaan en dus niet in de voetsporen van hun ouders willen treden. Wanneer ze beiden een ultimatum voorgeschoteld krijgen, verlaten ze hun ouderlijk huis en proberen hun dromen te verwezenlijken. Dit loopt echter niet zo vlotjes als beiden dachten. Toevallig ontmoeten ze elkaar in het treinstation en nadat beiden hun verhaal hebben verteld, worden ze vrienden. Ze besluiten om via bedrog wraak te nemen en nadat ze merken hoe makkelijk dat wel is, maken ze er hun ‘beroep’van. Hun vriendschap bloeit uit tot liefde. Ze veranderen hun namen en leiden een behoorlijk spannend maar goed leven. Tot op de dag dat Vimmi bevalt en ze beslissen om dat leven op te geven omwille van de baby. Net dat zorgt ervoor dat de smeris hen eindelijk kan vatten maar wanneer hij hun verhalen heeft gehoord, smelt hij voor hun charmes en laat hen vrij.

Ghajini

Ghajini is één van de recentste kaskrakers. Het gaat over een man, Sanjay, die na een tragisch ongeval alles verliest wat hij had. Sanjay verloor niet enkel alles wat hij liefhad maar ook nog eens zijn geheugen. Hij kan amper zaken 15 minuten onthouden waardoor hij alles wat hij zich wil herinneren op zijn lichaam laat tatoeëren of foto’s ervan neemt. Chitra is een dame die onderzoek doet naar zijn aandoening en beetje bij beetje het verleden van Sanjay achterhaalt.
© 2009 - 2023 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fritz Lang biografieFritz Lang was lange tijd een van de bekendste cineasten van Duitsland. Hij maakte bekende klassiekers als Metropolis en…
Bollywood: De grootste filmindustrie ter wereldBollywood is groot. Heel groot. Je hebt er weleens van gehoord, maar wat moet je je ervan voorstellen? Dit artikel geeft…
Kryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalKryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalOndanks dat Kryptopterus bicirrhis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is nam…
Sandokan, held in MaleisieSandokan, held in MaleisieSandokan is een door een Italiaanse schrijver bedachte Maleise figuur die zijn piratenweg vindt in de Zuid Chinese Zee.…

Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…
Hoe wordt een film gemaakt? Van idee tot filmHoe wordt een film gemaakt? Van idee tot film‘And the Oscar goes to…’ Iedereen kent deze woorden en brengt ze in verband met films. Vaak gaan de acteurs met de nodig…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 02-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.