Al Pacino: Amerikaanse acteur van grote klasse

Al Pacino: Amerikaanse acteur van grote klasse Al Pacino (New York, 25 april 1940) is een van de beroemdste filmacteurs van de afgelopen eeuw. Hij schitterde in The Godfather en heeft een indrukwekkende hoeveelheid topfilms op zijn naam staan. Ook op het toneel acteerde hij fabuleus. Hij is een sekssymbool dat veel vrouwenharten sneller doet slaan. Al Pacino werd geboren in New York. Zijn voorouders zijn afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië. Vaak werd hij genomineerd voor een Oscar. Hij ontving hem uiteindelijk voor de film 'Scent of a woman', waar hij de rol van de blinde luitenant-kolonel Frank Slade speelde.

Afkomst

Al Pacino werd op 25 april 1940 geboren in East Harlem, New York. De buurt waar hij opgroeide was een smeltkroes van voornamelijk Ierse en Italiaanse immigranten. Zijn ouders waren afkomstig van Sicilië. Salvatore Pacino, de vader van Al(fredo), was pas 16 jaar toen Al werd geboren. Zijn moeder, Rose, was 19. Zij was psychisch kwetsbaar, wat er waarschijnlijk de reden van was dat zij man en zoon verliet en terugkeerde naar haar ouderlijk huis. Salvatore en zijn zoon Al trokken in bij de familie Pacino. Doordat er twee doofstomme tantes in de familie waren, leerde Al goed met gebaren spreken, iets wat hem in zijn latere carrière vaak van pas is gekomen.

De jeugd van Al Pacino

In 1941 vertrok Salvatore Pacino om het Amerikaanse leger, dat in oorlog raakte met Duitsland, te versterken. De kleine Al werd teruggestuurd naar zijn moeder en ging met haar bij zijn grootouders wonen. Hij werd door hen erg beschermd opgevoed en kwam nauwelijks op straat. Al had een goede band met zijn opa. Zijn moeder nam hem mee naar films. Binnen de familie oogstte hij veel applaus als hij stukjes uit films naspeelde. In 1946 keerde zijn vader terug uit het leger. Al ging naar school. Hij was erg verlegen en wilde dolgraag geaccepteerd worden door zijn klasgenootjes. Hij speelde de clown. Later, als tiener, werd hij rebelser. Hij ging roken en drinken. Zijn ouders waren inmiddels gescheiden en hij leefde bij zijn moeder. Hij volgde toneellessen op school en bleek talent te hebben. Zo kwam hij terecht op de Manhattan High School of Performing Arts.

Acteren

Op de Manhattan High School of Performing Arts zette Al Pacino zijn eerste serieuze stappen in de wereld van het acteren. Hij had echter moeite zich aan te passen aan de strakke structuur van de school waar hij ook veel andere vakken moest volgen naast het acteren. Bovendien werd zijn moeder ziek. Zij vond dat Al daarom maar aan het werk moest. Hij ging op zoek naar een baan. De 16-jarige Pacino ging bij zijn vriendin wonen en had tal van baantjes. Met het geld dat hij gespaard had nam hij acteerlessen bij de Herbert Berghof Studio. Hij kreeg zijn eerste kleine rollen op het toneel. Het was geen gemakkelijke tijd voor de acteur.

Moeilijke periode in het leven van Al Pacino

In 1962 overleed zijn moeder op 42-jarige leeftijd. Mogelijk nam zij een overdosis slaaptabletten. Het was een grote schok voor Al. Hij was pas 22 jaar. Toen ook zijn grootvader overleed, werd hij steeds depressiever en greep hij naar de alcohol. Op een dag stortte hij op straat zelfs letterlijk in. Niettemin vocht hij terug. Hij ging weer werken en acteren. Hij trad op als standup comedian en deed kindertheater. In 1966 werd hij toegelaten tot de Actors Studio waar hij les kreeg in method acting. Dit is een manier van acteren waar het er vooral op aankomt om je zoveel mogelijk in te leven in je rol en uit te gaan van eigen emoties en ervaringen. Aan het eind van de jaren zestig was Al Pacino een acteur met een gevestigde naam.

Film

In die tijd ging Al Pacino zich richten op de film. Hij speelde een aantal rollen waaronder die in de films 'The Indian wants The Bronx' en 'Does a Tiger wear a necktie?' Hij ontving een Toni Award voor deze laatste film. Zijn naam begon rond te zingen in Hollywood en de eerste aanbiedingen volgden. Al Pacino was zeer selectief in wat hij aannam. Zeer succesvol was hij in de film 'The Panic in Needlepark', waarin hij een drugsverslaafde speelde. Zijn eigen jeugd en alcoholverslaving dienden als inspiratie voor deze rol.

The Godfather

Het grote succes voor Pacino kwam met een rol in 'The Godfather'. Hij zou uiteindelijk in alle drie de films spelen. Dit had hij te danken aan Francis Ford Coppola die er op stond dat Al Pacino de rol van Michael Corleone zou spelen, dit zeer tegen de zin van de filmproducers. Hij kreeg de rol. De rest is geschiedenis. Hij brak door als filmacteur. Zijn grote voorbeeld, Marlon Brando, speelde de rol van zijn vader. Tegenspeelster was Dianne Keaton. De film was een absolute hit en behoort nog steeds tot de klassiekers van de filmwereld.

Karakteristieken van Al Pacino

Met zijn pas vergaarde roem kon Al Pacino maar moeilijk omgaan. Hij voelde zich niet comfortabel bij zoveel aandacht. Door de vele roddels over affaires en door zijn drankprobleem eindigde zijn toenmalige relatie. Na 'The Godfather' speelde Pacino in een hele reeks topfilms waaronder 'Serpico', 'Dog Day Afternoon', 'And Justice for All', Scarface en 'Scent of a Woman'. Zijn handelsmerk als acteur is het vermogen heel lang rustig in zijn rol te blijven tot het moment dat hij explodeert. Zijn bijzonder kenmerkende stemgeluid en zijn sprekende ogen zijn daarnaast kenmerken van de grote Al Pacino.

Oscar voor Scent of a Woman

Hij won vele prijzen en werd vaak genomineerd voor een Oscar. Hij won uiteindelijk een Oscar voor Best Actor voor zijn rol in 'Scent of a Woman'. Al Pacino speelt nog steeds in films. In 2014 speelde hij in de film Manglehorn de rol van oude ex-misdadiger die anoniem in een dorpje leeft en terugdenkt aan een vroegere liefde die hij liet schieten voor een van zijn misdaden.

Privéleven

Al Pacino is altijd zeer terughoudend geweest over zijn privéleven. Dat kende nogal wat ups and downs. Hij kwam in problemen door zijn alcoholgebruik, waarvoor hij werd behandeld bij de AA en hij volde therapie om van zijn verslaving af te komen. Hij heeft de naam een verstokte vrijgezel te zijn. Hoewel hij vele relaties heeft gehad en drie kinderen heeft, waaronder een tweeling, is hij nooit getrouwd. De tweeling kreeg hij samen met Beverly d'Angelo. Ook heeft hij een dochter met zijn voormalige leermeesteres Jan Tarrant. Met zijn tegenspeelster Dianne Keaton uit 'The Godfater' had hij een relatie van vijf jaar. Keaton wilde echter trouwen, wat voor Pacino het signaal was om de relatie te beëindigen. Al Pacino wordt door velen bewonderd. Hij wordt gezien als een goed mens. Vaak speelt hij de clown om zijn verlegenheid te camoufleren.
© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
De meest bekende filmuitsprakenDe meest bekende filmuitsprakenDe beste films, de beste acteurs of de beste actrices. Wie won er de meeste Oscars? Welke film had het beste verhaal? Of…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…
Actrice: Shailene WoodleyActrice: Shailene WoodleyShailene Woodley is een Amerikaanse actrice, geboren op 15 november 1991 in Simi Valley, Californië. Ze is sinds begin 2…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Al_Pacino
  • Website: http://www.film1.nl/people/bio.php?id=214
  • Website: http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Pacino
  • Website: http://www.lifetimetv.co.uk/biography/biography-al-pacino
  • Website: http://alpacino.4mg.com/oscar.html
  • Website: https://www.youtube.com/watch?v=Tm-uFd4dOUQ
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 17-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.