Tips voor beginnende gitaristen
Muziek leren spelen is een fijne hobby die door vele mensen beoefend wordt. De gitaar is een van de populairste instrumenten en daar waar jonge mensen vroeger zelf aan de bak moesten om pop of rock te leren spelen is dat probleem vandaag de dag van de baan vermits je in muziekscholen overal te lande zonder probleem rock- en jazzlessen kunt volgen. Om een instrument goed onder de knie te kunnen krijgen is er veel oefening en doorzettingsvermogen nodig. Hier volgen enkele tips die voor een beginnend gitarist nuttig kunnen zijn.
Riffs
Riffs zijn kleine muzikale zinnetjes die je in je gitaarspel kunt integreren. Riffs van bekende nummers kun je leren naspelen. Er zijn voldoende filmjes op YouTube of gitaarsites die je tonen hoe je bepaalde riffs moet spelen. Maar in plaats van de hele tijd zoveel mogelijk riffs te leren, is het het best voor je gitaarspel dat je variaties op de bekende riffs verzint. Zo pas je toe wat je geleerd hebt en blijft het niet bij louter imiteren. Als je bijvoorbeeld vier nieuwe riffs hebt geleerd is het het beste van op die vier riffs variaties te verzinnen in de plaats van nog een keer vier nieuwe riffs te leren. Je zult evenveel riffs geleerd hebben maar ze zullen beter bij elkaar aansluiten.
Telkens een nieuwe variatie op een bestaande riff in je spel verwerken klinkt gewoon super. Het geeft body aan je solo en de luisteraar wordt aangenaam verrast.
Hardop tellen
Als je werkt op ritme, timing en precisie zal je in het begin zeker moeten tellen om in maat te blijven. Je kunt dat in je hoofd, maar dat is niet zo doeltreffend als luidop. Luidop tellen heeft wel degelijk zijn nut. Als je erin slaagt om een song aan de goede snelheid en in een passend ritme te spelen, mag je het tellen weglaten. Waarschijnlijk ben je dan in staat om het ritme te voelen en dat is al een serieuze stap voorwaarts.
De puzzel
Je gitaarnek is onderverdeeld in 20 tot 25 frets. Dat zijn een heleboel noten en vingerzettingen. Elk stuk en elke song die je speelt helpen je om een beter overzicht te krijgen van die grote puzzel.
Als je bijvoorbeeld een nieuw toonladder studeert en je dat niet kunt koppelen aan andere dingen die je al kent op je gitaarnek, lijkt het alsof het een stuk is dat niet binnen de grote puzzel past. Het lijkt op zichzelf te staan en geen deel uit te maken van het grote geheel.
Niets is minder waar. Alles staat in verband met alles op je gitaarnek. Dus tracht de verbanden te zien, want als je dat niet kunt zul je problemen krijgen bij het improviseren of het spelen voor een publiek.
Het nut van songs
Voortdurend studeer je nieuwe stukken of songs in. De songs die je momenteel aan het oefenen bent zullen waarschijnlijk niet meer op je programma staan over vijf jaar. Liedjes die je gestudeerd hebt, verdwijnen kort nadien weer en worden door andere vervangen. Daarom is het belangrijk dat je er iets aan overhoudt en bepaalde details in je gitaarspel overneemt of toepast of een variatie verzint, zodat ze werkelijk tot iets gediend hebben.
Op die manier zullen de geleerde dingen zoals riffs, technieken en opbouw van een song je bijblijven en van jou een steeds betere gitarist maken.
Geduld
Geduld oefenen is een van de belangrijkste deugden waarover een muzikant moet beschikken. Heb je dat niet zal je weinig vooruitgang boeken. Ga nooit overhaast tewerk, verlies je geduld niet, blijf oefenen en je zult automatisch evolueren. Wil je sneller leren spelen, is het fundamenteel dat je eerst traag correct speelt, want anders gaat de kwaliteit van je spel leiden onder je drang om sneller je vingers over het fretbord te laten glijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar jammer genoeg is het de bittere waarheid.
Luisteren en meespelen
Als je een song wil leren spelen en je hebt de partituur of de tablatuur voor je, blijf rustig en ga kalm tewerk, want de behendigheid om het te spelen komt niet vanzelf. Oefen veel en vaak zodat de noten en akkoorden bijna blind kunnen worden gespeeld.
Het ritme, het gevoel en de structuur van de compositie kan enkel geleerd worden door naar het origineel te luisteren en mee te spelen. Zo zal je na verloop van tijd het lied in je hoofd horen en kunnen overbrengen op gitaar. Dit kan je niet bereiken door enkel naar de partituur of de tablatuur te kijken. Regelmatig luisteren naar datgene waarmee je bezig bent is essentieel.
Alle genres
Als je enkel oefent op de muziekstijl die je absoluut wil onder de knie krijgen zal je leren spelen maar je zal nooit een gevarieerde en originele speler worden als je je daartoe beperkt. Door verschillende muziekstijlen te bestuderen zal van jou een betere en sterkere speler maken in je eigen genre.
Opnemen
Probeer je eigen gitaarspel op te nemen op je gsm of je iPod bijvoorbeeld. De kwaliteit van de opname is niet van belang. Dit kan je helpen om je eigen vorderingen te constateren als je de opname later terughoort. Het zal je helpen om te geloven dat je op de goede weg bent en wel degelijk aan het leren bent en misschien zal het je zelfs helpen om niet af te haken.
Het studieboek
Misschien gebruik je een studieboek om gitaar te leren. Misschien is het ingedeeld in vier grote hoofdstukken: één hoofdstuk concentreert zich op de akkoorden, een ander op de melodie, een derde is gewijd aan het solo spelen en het laatste gaat over toonladders.
Hoe gebruik je het boek het best? Een meerderheid van mensen zal zeggen: je begint bij de eerste pagina en gaat chronologisch tewerk tot de laatste, maar dat is helaas niet de beste methode.
Elk hoofdstuk is toegespitst op een ander thema of een andere techniek, dus is het beter om aan al deze technieken even veel aandacht te besteden en niet lineair tewerk te gaan. Als je tegelijk aan verschillende technieken werkt zal je op alle vlakken gelijk evolueren en een goed uitgebalanceerde gitaarspeler worden.
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Introductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…
Zithouding bij de gitaarWil je bij het gitaar spelen voorkomen dat je last krijgt van spierpijn en andere ongemakken? Werk dan om te beginnen aa…
De geschiedenis van de trompetDe trompet is het meest bekende koper blaasinstrument ter wereld. Je komt de trompet in klassieke muziek tegen maar ook…
Bronnen en referenties
- Dit artikel steunt op adviezen van gitaarscholen.