Zithouding bij de gitaar

Zithouding bij de gitaarWil je bij het gitaar spelen voorkomen dat je last krijgt van spierpijn en andere ongemakken? Werk dan om te beginnen aan een goede zithouding. De juiste houding van je armen en vingers kun je namelijk pas vinden als je zithouding correct is. De vier klassieke steunpunten van de gitaar helpen je om niet alleen comfortabel te spelen, maar ook om snellere vorderingen te boeken. Hoe bouw je een ergonomisch verantwoorde zithouding op?

Wat is het voordeel van een verantwoorde zithouding als je gitaar speelt?

Bij een ergonomisch verantwoorde houding ligt de gitaar stabiel, speel je comfortabel en zijn alle spieren die voor het spelen niet nodig zijn goed ontspannen en hebben de spieren die je wel nodig hebt, de juiste mate van spanning: niet te veel, maar ook niet te weinig.

Wat zijn de klassieke vier steunpunten van de gitaar?

Ook al heb je het gevoel dat je het lekkerst zit als je je benen over elkaar slaat en daar bovenop dan je gitaar laat rusten, toch is die houding op den duur niet ideaal. Het gebrek aan symmetrie van die houding kan je problemen gaan opleveren. Zo leidt een verkeerde houding tot een verkeerde handstand die op zijn beurt je vorderingen op gitaargebied kan belemmeren.

Bij een ergonomische speelhouding daarentegen is sprake van veel symmetrie: de linker en de rechter pols, elleboog en knie houd je op bijna dezelfde manier gebogen. Bij deze houding maak je gebruik van de klassieke vier steunpunten van de gitaar.
  • de bovenkant van de linkerdij
  • de binnenkant van de rechterdij
  • de borstkas
  • de rechteronderarm

Stap voor stap naar de juiste zithouding

Zo bouw je een correcte zithouding op:
  • ga zitten op het voorste deel van een stoel met rechte zitting zonder armleuningen of op een krukje;
  • laat je linkervoet op een in hoogte verstelbare voetsteun rusten;
  • laat de taille (of bocht) van de klankkast op je linkerbovenbeen rusten;
  • zet je rechterbeen rechts opzij om ruimte te geven aan de onderkant van de klankkast van je gitaar.

In deze houding bieden je benen een actieve en stabiele steun voor de gitaar. Je linkerbeen wijst recht naar voren met de knie iets omhoog. Je balanceert je rechterbeen op de bal van je voet.

Nu let je erop dat de bovenste ronding van de gitaar tegen je borstkas rust. De gitaar is dus een tikkeltje naar achteren gekanteld. Zo blijft de rest van het achterblad vrij om maximaal tijdens het spelen te trillen.

Laat de elleboog van de rechterarm rusten op het voorste deel van het zijblad van de gitaar. Zo kan je onderarm voldoende vrij bewegen ten opzichte van het bovenblad.

Voor het steunen van de gitaar heeft de linkerarm geen functie.

Laat onnodige spanning los

Als je in de hierboven beschreven houding zit, ga je bij jezelf na of je ergens spanning voelt. Als je schouders of bovenrug gespannen zijn, denk er dan bewust aan dat je je schouders recht omlaag laat hangen. Dit voorkomt spierpijn als je wat langer achter elkaar muziek wilt maken. Span uitsluitend de spieren die je voor het gitaar spelen nodig hebt en ontspan de rest. Deze economische en ergonomisch verantwoorde aanpak staat aan de basis van de kunst van het gitaarspel.

De volgende stap

Als je bovenstaande handhouding voor de gitaar beheerst, is het tijd om te gaan werken aan respectievelijk de basishouding voor de linkerhand en voor de rechterhand.

Lees verder

© 2012 - 2025 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami, 1980
  • Gitaarstarter 1: elementaire gitaarmethode; Cees Hartog; Alsbach Educa; Naarden