Een trompet kopen: Waar moet je op letten?

Een trompet kopen: Waar moet je op letten? Een trompet kopen is voor de meeste trompettisten een belangrijk moment in hun muzikale leven. Vooral wanneer je een goed instrument wil, hangt daar een stevig prijskaartje aan. Maar als je een goed instrument koopt, dan kun je daar vele jaren plezier van hebben. Hoe pak je het aan en waar moet je opletten om een goede keuze te kunnen maken? De trompet is tegenwoordig een populair blaas instrument. Het behoord tot de familie koperblazers en is waarschijnlijk de meest bekende van het stel. Er zijn veel zaken waar je je bewust van moet zijn, wanneer je een trompet wilt gaan kopen. Het is een behoorlijke investering en vooral voor amateurmuzikanten een aankoop die je misschien maar één of tweemaal doet in je leven?

Je eerste trompet kopen?

Als je zelf nog niet ervaren bent, maar beginnend trompettist is het erg lastig een goede keuze te maken. Vooral omdat een goede trompet behoorlijk wat geld kost. Het is dan ook erg verstandig een ervaren trompettist mee te nemen. Maar aangezien niet iedereen hetzelfde zoekt in een instrument en niet iedereen hetzelfde speelt, is het misschien nog wel het beste om niet te beginnen met een eigen instrument te kopen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een goedkoop leerling instrument gaan, of een leuke tweedehands trompet. Vaak kun je een instrument lenen wanneer je via een muziekvereniging les krijgt. Een ander alternatief kan zijn om een instrument te leasen via een muziekhandel. Soms zijn huur of lease contracten inclusief een optie het instrument later alsnog aan te schaffen. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden bij de betere muziekhandel voor blaasinstrumenten.

Trompet kopen

Heb je een aantal jaar ervaring met de trompet en vind je het nog steeds leuk, dan kun je overwegen zelf een mooi instrument aan te schaffen. De meest gangbare trompet is Bes Trompet, ook wel Bb Trompet genoemd. Er zijn ook nog een heel stel andere trompetten, maar de gemiddelde amateur heeft die niet vaak genoeg nodig om er zelf een voor aan te schaffen.

Wat kost een trompet

De prijzen voor trompetten lopen behoorlijk uiteen. Ga je voor een goedkoop leerling instrument dan kun je voor een paar honderd euro al een aardig instrument kopen. Dit is geen instrument waar je decennia lang op zal blijven spelen. Voor dat soort instrumenten moet je toch al gauw vijftienhonderd euro of meer meenemen. De meer professionele instrumenten kosten tussen de drieduizend en vierduizend euro. Er zijn nog wel duurdere trompetten te vinden, maar dat zijn uitzonderingen en meestal bijzondere instrumenten.

Verschil tussen duur en goedkoop

Het ontwerp van de trompet is door de jaren heen gestandaardiseerd. Visueel zit er daarom ook maar weinig verschil tussen een goedkoop instrument van vierhonderd euro en eentje die tien maal zoveel kost. En in de winkel glimmen ze meestal ook net zoveel. Toch is er groot verschil, maar dat is meer subtiel.

Kwaliteit

Zo zit er verschil in de kwaliteit van afwerking en het gebruikte materiaal. Bij duurdere modellen is de afwerking van details vaak mooier. Ook de ventielen lopen vaak soepeler, terwijl bij een goedkoper instrument daar meer onderhoud nodig is. Ook de slijtage zal bij goedkopere instrumenten meer optreden, ook weer vooral bij de ventielen. De duurdere instrumenten is vaak nog veel met de hand gedaan. Vooral het hameren van de beker en de het zo goed mogelijk laten lopen van de ventielen.

Opties

Bij duurdere modellen is vaak nog van alles te kiezen, zoals stempompen, bekers, mondpijpen en diameters. Bij duurdere merken kun je een instrument verguld of verzilverd krijgen. Ook qua beker kun je soms een en ander kiezen, zoals materiaal en grootte.

Klank en bereik van de trompet

Het belangrijkste van een trompet is natuurlijk de klank die eruit komt. Hierin zitten dan ook behoorlijke verschillen tussen goedkoop en duur. Bij duurdere modellen is meer tijd besteed aan het zorgen dat de klank mooi is. En daarbij ook over het gehele bruikbare bereik van de trompet. Bij goedkopere instrumenten wordt de klank vaak minder mooi in het hogere register. In sommige gevallen willen bepaalde tonen er eigenlijk niet goed uitkomen, doordat het instrument niet geschikt is om bepaalde frequenties te versterken, door de manier waarop het in elkaar gezet is.

Materiaal

Trompetten worden gemaakt uit messing, een legering van koper en zink. Koper geeft het instrument een mooi geluid, maar is erg zacht en raakt dus gemakkelijk beschadigd. Door zink toe te voegen wordt het instrument sterker, en het geluid meer helder. Moderne trompetten bestaan uit minstens 55% koper. Goudgele instrumenten bevatten 70% koper en roodkoperen instrumenten hebben een kopergehalte van 85%.

De trompetmerken

Er zijn vele trompetmerken. De meeste merken hebben trompetten in meerdere prijsklassen, dus je kunt niet simpelweg stellen dat een bepaald merk altijd goed of slecht is. Dat neemt niet weg dat sommige merken wel een betere naam hebben.
Een lijst van wat merken:
  • Adams,
  • Amati,
  • Besson,
  • B&S
  • Conn,
  • Antoine Courtois,
  • Getzen
  • Holton,
  • Jupiter,
  • Kanstul,
  • King,
  • Van Laar,
  • Vincent Bach,
  • Schilke,
  • Elmer,
  • Yamaha,

Het instrument uitproberen

Zoals gezegd is het belangrijkste aspect van een trompet de klank die eruit komt. En dat kun je niet bepalen bij een webwinkel. Je moet altijd het instrument uitproberen in de winkel. Ook hetzelfde model trompet van hetzelfde merk zijn niet allemaal exact gelijk. Onder andere omdat het vaak gedeeltelijk handwerk is. Neem daarom de tijd bij het uitproberen van de instrumenten die je op het oog hebt. Kun je nog niet zo goed spelen, neem dan iemand mee die dat wel kan, zodat je goed kan horen hoe het instrument kan klinken. Ook als je wel goed kunt spelen, is het een goed idee iemand mee te nemen. Maar als je naar een goede winkel gaat, zullen ze je daar ook kunnen helpen en kan een verkoper wat laten horen.

Vergelijken

Als je zelf al op een instrument speelt, neem die dan ook mee, zodat je ze kunt vergelijken. Aan dat instrument ben je gewend en dat geeft daarmee een goede basis voor een vergelijking. Ook de verkoper kan dan zien aan wat voor trompet je gewend bent en aangeven waarin andere instrumenten verschillen. Bovendien is het best lastig om je nog te herinneren hoe je oude instrument speelt, wanneer je een aantal nieuwe instrumenten uitgeprobeerd hebt. Als je hem bij je hebt kun je die ook weer even erbij pakken, om nog eens te voelen wat het verschil is.

Geen appels en peren vergelijken

Je moet er goed om denken dat je de juiste zaken vergelijkt. Speel daarom op de verschillende instrumenten hetzelfde stukje muziek en bijvoorbeeld toonladders. Neem daarvoor een stuk muziek dat je redelijk beheerst, zodat je je kunt concentreren op hoe het speelt en hoe het klinkt. Zorg ervoor dat je voldoende bent ingespeeld en ook dat het instrument op temperatuur is, voordat je oordeelt. En heel belangrijk: Speel steeds met hetzelfde mondstuk. Mondstukken met verschillende eigenschappen beïnvloeden het spelen enorm. Dus als je met een andere trompet ook van type mondstuk wisselt, dan kun je de instrumenten eigenlijk niet meer goed vergelijken.

Tot slot

Een trompet kopen heeft best wat voeten in de aarde. En dat mag ook wel, wanneer je bedenkt dat je er duizend euro of meer aan uitgeeft. Daarbij is het een aankoop waar je jaren mee vooruit moet kunnen en wil je dus geen spijt van je aankoop. Het is wat dat betreft echt een investering die je een enorm stuk plezier en mooie hoogtepunten kan brengen in je muzikale carrière.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe trompet leren spelen aanpakken: wat komt er bij kijken?Hoe trompet leren spelen aanpakken: wat komt er bij kijken?Trompet spelen is niet iets dat je zomaar even doet. Je moet serieus studeren om op een redelijk niveau mee te kunnen sp…
MuziekinstrumentenMuziekinstrumentenDe dreunende slag op een elektrische gitaar klinkt heel anders dan het terre geluid van een klassieke viool, maar toch o…
Yamaha wereldbekend motormerkYamaha wereldbekend motormerkYamaha Motor Corporation is een Japans motormerk dat in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw is geïntroduceerd door…

De Hangdrum, een nieuw instrumentDe hangdrum is een percussie-instrument dat werd uitgevonden in Zwitserland. Hangdrum muzikanten toveren mysterieuze, sp…
Tips voor beginnende gitaristenMuziek leren spelen is een fijne hobby die door vele mensen beoefend wordt. De gitaar is een van de populairste instrume…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Creisi, Pixabay
  • Wikipedia
Reactie

Harry, 18-07-2014
Prima artikel maar toch een kanttekening.
Inhoudelijk kun je als koper met deze informatie uit de voeten maar over uw gedachten over prijs en kwaliteit valt te twisten.

Enkele merken zijn gewoon ordinair duur vanwege dure marketingcampagnes en betalen ze veel geld aan bekende artiesten om met hun instrument te spelen. Bovendien kunnen veel muziekwinkels vandaag de dag rechtstreeks bij sommige fabrikanten importeren. Dat betekent dat een aantal merken voor veel scherpere prijzen een topkwaliteit instrument kunnen leveren (één of meer lagen aan tussenhandelaren vallen immers weg). Een goede professionele trompet hoeft nog geen €1000,- te kosten en zeker niet meer dan €2000,- voor een zeer exclusief instrument.
Dat sommige merken meer moeten vragen? Dat heeft vooral te maken met winstmarges en dure bedrijfsvoering.
Het is vandaag een tijd voor oplettende consumenten en dan hoef je beslist niet de hoofdprijs voor een topinstrument te betalen. Echter moet men dan even verder kijken dan de beperkte lijst van merken die u in uw artikel aanvoert. Reactie infoteur, 18-07-2014
Hallo Harry,
Bedankt voor je reactie.

Er zitten zeker grote verschillen tussen winkels, bedrijven en merken. En over verschil in kwaliteit zal men altijd blijven twisten. Uiteindelijk zal de koper zelf een keuze moeten maken. Dat geldt natuurlijk niet alleen bij het kopen van een trompet, maar voor de meeste producten die te koop zijn.

Dat neemt niet weg dat je advies natuurlijk goed is, En andere lezers kunnen daar mogelijk hun voordeel mee doen.

Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.