Hoe trompet leren spelen aanpakken: wat komt er bij kijken?
Trompet spelen is niet iets dat je zomaar even doet. Je moet serieus studeren om op een redelijk niveau mee te kunnen spelen. In eerste instantie zal de muziek die je maakt niet veel indruk wekken. Des te belangrijker is het, ervoor zorg te dragen dat de tijd die je in je trompet spelen steekt, goed besteed is. Hoe pak je dat aan, en wat staat je te wachten als aspirant trompettist?
Trompet spelen lijkt, net als zoveel muziek instrumenten, op het oog niet zo moeilijk. Je blaast wat in het mondstuk en hebt maar drie vingers nodig voor de ventielen. Maar er komt natuurlijk wel wat
meer bij kijken. Daar kom je al snel achter als je zelf voor het eerst eens geluid probeert te krijgen uit een trompet. De een lukt dat meteen, een ander krijgt het zelf maar niet voor elkaar. Het is belangrijk om je lippen in de juiste stand te zetten, zodat er een trilling ontstaat. Deze trilling wordt door het instrument versterkt tot een toon.
Pak het op de juiste manier aan
Om trompet te leren spelen, is het niet verstandig zelf maar wat te gaan oefenen. Het is zeer aan te raden les te gaan nemen. Vooral in de eerste periode, waarin de basis gelegd gaat worden, voor je verdere muzikale carrière. Leer je in het begin bepaalde zaken verkeerd aan, dan kan dat later tegen je gaan werken. En dan gaat het veel moeite kosten om daar weer vanaf te komen. Of je hebt het niet eens in de gaten, maar zal daardoor gelimiteerd zijn in wat je als trompettist kunt bereiken.
Les nemen is dus aanbevolen. Dat kan op meerdere manieren. Vaak is dat bij een echte muziekleraar. In veel gevallen kun je die vinden via een muziekschool in de buurt. Het is het beste, een leraar te vinden die zelf ook actief trompet speelt. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Maar zorg in ieder geval dat je les krijgt van iemand die een vergelijkbaar koper blaasinstrument bespeelt. Denk dan aan instrumenten als een bugel, trombone of tuba. Een saxofoon, klarinet of dwarsfluit zijn erg anders, dus een leraar die zich daarin heeft gespecialiseerd, is minder geschikt.
Les in een groep?
Tegenwoordig is het soms ook mogelijk in een groepje les te krijgen. Vaak gebeurt dat ook onder leiding van een leraar verbonden aan een muziekschool. In veel gevallen gaat dat in samenwerking met een lokale muziekvereniging of orkest. De voordelen zijn de lagere kosten en het extra contact met andere beginnende muzikanten. In zo'n setting ga je al snel gezamenlijk wat eenvoudige muziek spelen, wat natuurlijk leuk is om te doen.
Het nadeel is natuurlijk dat je de aandacht van de leraar moet delen met anderen. In een groep gaat de aandacht al snel naar diegenen die de meeste extra aandacht nodig hebben. Iemand die goed op niveau is, zal daardoor mogelijk minder snel groeien. Wil je dus graag snel beter worden, dan is een privéleraar de beste optie. De lessen zijn dan precies afgestemd op jou niveau, zodat je er het maximale resultaat uit kan halen.
Muziekdiploma's halen
Volg je muzieklessen, dan kun je naar het halen van een diploma toe werken. Dat is leuk, want je weet dan waar je ongeveer staat qua niveau. Bovendien geeft zo'n doel richting aan je muziekonderwijs. Veel orkesten stellen dan ook bepaalde eisen qua behaalde diploma's voordat je mag meespelen. Er zijn 4 diploma's die je kunt halen: A,B, C en D. Gemiddeld moet je ongeveer 2 jaar per diploma rekenen, maar dat hangt natuurlijk ook grotendeels van je eigen inzet af. Zo kan je dus zomaar acht jaar lang aan het verbeteren van je trompet spelen werken. Maar zoals met zoveel zaken in het leven: je blijft er altijd zaken bijleren. Er is altijd nog ruimte om weer iets te verbeteren in je spel.
Het is erg verstandig je A en B diploma te halen. Daarmee heb je een goede basis om goed trompet te spelen. Het C diploma is voor degene die er nog meer uit wil halen. Sommige orkesten eisen zelfs dat je een C diploma hebt, voordat je daar in plaats kunt nemen. Het D diploma is het laatste en hoogste diploma. Qua examen komt daar meer kijken dan bij de andere drie diploma's. Het D diploma is een goede stap, wanneer je overweegt een echte muzikale carrière overweegt en erover denkt naar het conservatorium te gaan.
De muziektheorie is ook belangrijk
Om de diploma's te kunnen halen wordt je niet alleen op je spelen beoordeeld. Ook de theoretische kant van de muziek wordt je getoetst. Voor velen niet de leukste kant, maar tegelijkertijd enorm nuttig. Het helpt je om snel bladmuziek te leren spelen. Zelfs als je een nieuw stuk voor ogen krijgt, kun je al snel vele aspecten van het muziekstuk goed muzikaal verwoorden, door de vele symbolen, letters en woorden die erbij staan.
Daarnaast leer je ook de structuur van de muziek kennen. Denk aan maatsoorten, ritmes, toonsoorten, toonladders en akkoorden. Dat alles zal je erg helpen bij het muziek maken en samen spelen met anderen. Ook wanneer je ooit overstapt naar een ander instrument zal deze kennis je erg helpen snel uit de voeten te kunnen.
Conclusie
Leren trompet spelen is geen kleinigheid. Vooral niet wanneer je het instrument echt onder de knie wilt krijgen. De voldoening is des te groter, wanneer je dat wel lukt. Daar is discipline en doorzettingsvermogen voor vereist. Gelukkig zijn er in Nederland veel mogelijkheden om in een vereniging, orkest, band of ander ensemble te gaan spelen. Dat is ook wel aan te raden. Het optreden en samen spelen is immers één van de mooiste kanten van muziek maken.
Lees verder