De dramaserie Divorce

De dramaserie Divorce Vanaf 3 januari 2016 wordt door RTL4 het vierde en tevens laatste seizoen van Divorce uitgezonden op televisie. Velen volgen de (bijna) gescheiden mannen die niet alleen zonder, maar ook met hun (bijna) ex-vrouw een nieuw leven proberen op te bouwen. De drie heren – David, Boudewijn en Joris - runnen samen een huishouden in een verbouwde villa, maar zijn ook nog regelmatig te vinden in het huis dat ze ooit deelden met respectievelijk Tamar, Sophie en Joyce. Net zoals in de eerste drie seizoenen, speelt er in het vierde seizoen ook weer genoeg waaruit blijkt dat de heren en dames in kwestie niet altijd goed met elkaar overweg kunnen, maar ook niet zo goed zonder elkaar verder kunnen… Divorce is een Nederlandse, komische dramaserie op RTL4 die zich afspeelt in Haarlem en is bedacht door Linda de Mol als tegenhanger van Gooische Vrouwen, waardoor de werktitel van Divorce dan ook Haarlemse mannen was. Divorce vertelt het verhaal van drie totaal verschillende – aanstaande – gescheiden mannen tussen de 35 en 45 jaar die alle drie zo hun eigen problemen hebben met hun – aanstaande – ex-vrouwen. Het eerste seizoen werd uitgezonden van 16 december 2012 t/m 10 maart 2013; het tweede seizoen van 16 maart t/m 1 juni 2014, het derde seizoen van 4 januari t/m 22 maart 2015 en het vierde seizoen van 3 januari t/m 27 maart 2016.

De hoofdpersonages van Divorce

De hoofdpersonages van Divorce zijn Boudewijn, David en Joris, maar in principe spelen de vrouwen in hun leven – respectievelijk Sophie, Tamar en Joyce – evengoed een zeer belangrijke rol in de serie. De nadruk ligt echter wel op de drie totaal van elkaar verschillende heren: zij gaan samen een huishouden runnen en delen elkaars lief en leed, waardoor er een diepe mannenvriendschap ontstaat.

Boudewijn

Boudewijn Schaeffer is makelaar van beroep en privé een charismatische rokkenjager; hij heeft een vlotte babbel en is hierdoor erg populair bij (andere) vrouwen. Wanneer hij voor zoveelste keer vreemd is gegaan, zet zijn vrouw Sophie hem letterlijk en figuurlijk buiten de deur. Sophie blijft met hun twee zoons, Bart en Bas, in hun huis wonen. Het personage Boudewijn wordt gespeeld door Jeroen Spitzenberger, bekend van onder meer series als Lieve Lust en Gooische Vrouwen en de films Alles is Liefde, Jackie en Mannenharten. Chantal Janzen vertolkt de rol van zijn (ex-)vrouw Sophie en hun zoons Bas en Bart worden gespeeld door respectievelijk Jibbe Buitenhuis en Maurits de Kroon.

David

David Mendelbaum is directeur van een stoffenzaak. Privé wordt hij getypeerd als een kleine, enthousiaste en gezellige knuffelbeer. Zijn vrouw Tamar – die tijdens hun huwelijk in een zogenoemde koele kikker lijkt te zijn veranderd – ziet David liever anders en is erg teleurgesteld in hem. Wanneer David hun huis verlaat, blijft Tamar daar met hun dochter Naomi en zoon Sam achter. Het personage David wordt gespeeld door Dick Zeelenberg, bekend van het personage Wouter uit de LOI commercials en voetbaltrainer Bram in de televisieserie All Stars. Carly Wijs neemt de rol van Tamar voor haar rekening en de personages van Naomi en Sam worden gespeeld door respectievelijk Naomi van Es en Kaan Bozkurt.

Joris

Joris Hulskamp is relatief laag opgeleid, klusjesman van beroep en privé een zorgzame, goede sul en hij heeft al sinds de middelbare school een relatie met Joyce. Joyce wil graag een kindje en als dat niet vanzelf gaat, roept ze de hulp van IVF in. Wanneer Joyce door de hormoonbehandelingen veranderd is, wil Joris niet verder met haar en verlaat hij hun huis. Het personage Joris wordt gespeeld door Waldemar Torenstra, bekend van onder meer series als Onderweg Naar Morgen, Goede Tijden - Slechte Tijden en Lieve Lust en de films De gelukkige huisvrouw en Mijn opa de bankrover. Katja Herbers vertolkt de rol van Joyce Waanders.

Het verhaal van Divorce

In de dramaserie Divorce draait het om de drie totaal verschillende mannen – Boudewijn, David en Joris – die nadat ze hun vrouw en huis verlaten hebben, besluiten om samen te gaan wonen in een luxe Haarlemse villa die ondertussen door Joris wordt verbouwd. In hun gezamenlijke huishouden spelen ook de individuele scheidingen, de drie vrouwen en de kinderen, de emoties en de ruzies, het geld en alles wat er nog meer bij een scheiding aan de orde komt. Daarnaast staat de mannenvriendschap centraal: mannen die aan een half woord genoeg hebben om elkaar te kunnen begrijpen; mannen die elkaar de ruimte geven maar ook mannen die elkaar grondig de waarheid kunnen én durven zeggen, wanneer dat nodig is.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en / of de afloop van de afleveringen.

Seizoen 1

Boudewijn, David en Joris hebben qua persoonlijkheid weinig gemeen, maar het zijn hun individuele en heftige relatieproblemen die hen met elkaar verbindt.

Boudewijn
Boudewijn is zijn huis uitgezet als zijn vrouw Sophie ontdekt dat hij wederom is vreemdgegaan. Als zij later achter de waarheid komt van nog een andere scharrel van hem, besluit ze definitief met Boudewijn te breken. Later zoekt ze omwille van hun kinderen toch nog een paar keer toenadering bij Boudewijn. Boudewijn krijgt weer hoop dat het nog goed gaat komen met Sophie, maar dan ontdekt hij dat zij een nieuwe vriend heeft en valt hij in een diep, zwart gat. Al snel besluit hij niet op te geven, maar te vechten voor zijn relatie met Sophie, vooral wanneer hij ontdekt dat de scheiding ook nare gevolgen heeft voor hun zoons. Wanneer hij onverwachts het kinderfeestje voor Bart moet organiseren – omdat Sophie moet werken – ontmoet hij Leona, de moeder van een vriendje van Bart. Er ontstaat een heftige romance tussen hen, maar als Sophie hier achter komt, eist ze dat Boudewijn zijn relatie met Leona - omwille van hun kinderen - verbreekt. Hierop neemt hij een drastisch besluit wat zowel bij Sophie als Leona niet goed valt. Dan wordt de hond van Boudewijn en Sophie ernstig ziek, waardoor ze toch weer dichter bij elkaar komen…

David
David heeft een romantische avond gepland voor het vieren van zijn zestienjarige huwelijksjubileum, maar zijn vrouw Tamar vindt het maar niets en David neemt even afstand. Na zijn vertrek heeft Tamar meteen de sloten van hun huis veranderd en ze geeft David te kennen dat ze een scheiding wil. Naomi en Sam mogen af en toe in de villa komen logeren, op voorwaarde van Tamar dat het huis schoon is. David lijdt ondertussen enorm onder de stress, wat resulteert in hartproblemen. Later wordt hij verliefd op zijn cardiologe Desirée die aanvankelijk niet erg onder de indruk is van David, hoe goed hij ook zijn best doet om bij haar in de smaak te vallen. Ondertussen gaan hij en Tamar in relatietherapie, geheel volgens haar eisen. Wanneer de relatietherapie niet lijkt aan te slaan, besluit David definitief met Tamar te breken en zo belanden ze in een vechtscheiding waarin ze beide met modder gooien. De gemoederen lopen hoog op wanneer Tamar en David verschillende vakantieplannen met hun kinderen hebben. Na enige bemoeienis van Desirée, met wie David ondertussen af en toe uitgaat, gaat David uiteindelijk toch akkoord en kan Tamar met Naomi en Sam op een lange vakantie naar haar familie in Canada. Ondertussen zet David alles op alles om Desirée volledig voor zich te winnen…

Joris
Joris kan er niet meer tegen om samen te leven met Joyce die vanwege de IVF behandelingen zo veranderd is en neemt even pauze van hun relatie. Ook het al dan niet tijdelijke vertrek van Joris kan Joyce niet aan, met als gevolg dat ze na een wanhoopsdaad in het ziekenhuis belandt. Eenmaal thuis grijpt ze elke gelegenheid aan om Joris weer (even) terug in huis te krijgen, maar dan ontmoet Joris de ongebonden Merel. Later vertelt Joyce dat ze zwanger van hem is, maar als Joris niet staat te juichen om dit nieuws, gaan haar psychische problemen weer opspelen en keert ook haar negatieve gedrag al snel terug, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk krijgt Joyce een miskraam, waarna ze Joris blijft claimen om voor haar te zorgen, samen met haar te rouwen enzovoort. Als David ontdekt dat Joris niet goed kan lezen, halen hij en Boudewijn hem over om opnieuw naar school te gaan. Tijdens de lessen leert hij een aantal vrouwen kennen, wat al snel resulteert in een date. Wanneer Joyce hem met een andere vrouw ziet, draait ze helemaal door. Ondertussen besluit ze zonder overleg om in een kliniek haar eitjes terug te laten plaatsen. Joris die ondanks examenvrees zijn diploma haalt, krijgt van Joyce te horen dat zij zwanger is van een tweeling en dat hij de vader is…

Dan kondigt er zich een koper voor de villa aan, maar later blijkt dat David de villa heeft gekocht zodat hij, Joris en Boudewijn hier samen kunnen blijven wonen.

Seizoen 2

De heftige relatieproblemen waar de heren individueel mee te maken hebben, spelen nog steeds. Boudewijn, David en Joris willen graag weten of Sophie, Tamar en Joyce hen ooit bedrogen hebben, en zo ja met wie. Later geven ze een diner in de villa voor hun ‘huidige geliefdes’ en gaan ze als mannen onder elkaar kamperen in de Ardennen, wanneer ze er alle drie emotioneel even niet meer uitkomen.

Boudewijn
Boudewijn heeft er moeite mee dat Sophie veel optrekt met zijn broer Pieter, waardoor het regelmatig tussen hen escaleert. Later wordt hij er door een wraak beluste ex ingeluisd, maar David en Joris weten hem gelukkig uit een daardoor ontstane, en benarde situatie te redden. Ondertussen hebben Sophie en Pieter er wel de nodige lol om gehad. Maar als Boudewijn door het instorten van de huizenmarkt in de financiële problemen komt en hierdoor Sophie en de kinderen geen geld meer kan geven, biedt Pieter hem wel meteen zijn hulp aan: op voorwaarde dat hij Sophie geen verdriet meer doet. En om wat bij te verdienen helpt hij Joris in de bouw, maar dat gaat hem niet heel erg goed af. Boudewijn schakelt de hulp in van een mediator, in de hoop dat hij Sophie hiermee opnieuw voor zich kan winnen. Sophie wil echter officieel scheiden…

David
Door de vechtscheiding heeft Tamar grote geldproblemen, maar David zit hier niet mee. Hij blijft zijn best doen voor een relatie met Desirée, waarvoor hij zelfs gaat hardlopen voor een beter figuur. Hij wil niets liever dan de liefde bedrijven met haar, maar Desirée doet niet aan seks; mede hierdoor belandt hij nog een keer met Tamar in bed. Juist nu ze al een tijdje uit elkaar zijn, herinneren David en Tamar zich weer wat ze ooit zo leuk aan elkaar vonden. David maakt een einde aan wat er dan ook speelt tussen Tamar en de gymleraar van Naomi. Wanneer Desirée er achter komt dat David en Tamar seks hebben gehad, verlaat ze hem. Om weer wat rust te creëren in hun gezin, gaan ze samen met de kinderen kamperen in hun eigen tuin. Later organiseren ze in diezelfde tuin een feestje ter gelegenheid van Naomi’s zestiende verjaardag en komen ze opnieuw dichter bij elkaar…

Joris
Joris zit behoorlijk in over de zwangerschap van Joyce. Hij vraagt zich niet alleen af of Joyce wel een goede moeder zal worden, ook twijfelt hij of hij zelf wel toe is aan het krijgen van een tweeling. En dan lijkt er ook nog even iets moois te ontstaan tussen hem en zijn advocate, een oude vriendin van Boudewijn. Joris probeert zich aan te passen aan het leven van zijn ‘nieuwe liefde’ Simone, maar heeft hier erg veel moeite mee. Uiteindelijk wordt het niets met Simone, terwijl Joyce hem inmiddels alweer steeds meer begint te claimen. Hij probeert haar bij elke paniekaanval over de naderende bevalling te kalmeren, al wordt hij er ondertussen zelf ook helemaal gek van…

Dan raakt Boudewijn in de ban van een interieur verzorgster, willen David en Tamar het weer samen proberen en wordt de tweeling van Joris en Joyce geboren.

Seizoen 3

Op het moment dat Joris zogezegd tijdelijk bij Joyce intrekt om samen voor de tweeling te zorgen, David en Tamar weer gaan samenwonen en Boudewijn ook terugkeert naar zijn huis, wordt de villa waarin de drie heren samenwoonden verkocht. Ondertussen blijft hun liefdesleven echter wel een puinzooi, hoe hard ze ook hun best doen. Al snel vinden Boudewijn, David en Joris weer steun bij elkaar, maar of ze ook weer opnieuw gaan samenwonen, blijft nog de vraag.

Boudewijn
Boudewijn geeft Sophie de ruimte om uit te zoeken wat ze nu precies voor zijn broer Pieter voelt en met wie ze verder wil. Maar hij vindt dat ze dat niet moet doen in het huis dat nog steeds op zijn naam staat; daar trekt hij zelf weer in en gaat dan ook voor hun zoons zorgen. Al snel blijkt dat Sophie bij Pieter is gaan slapen en met de hulp van David en Joris gaat hij daar op een avond de banden van diens auto lek steken. Op een slimme manier komt Sophie achter de waarheid en moet Boudewijn weer helemaal opnieuw beginnen om Sophie terug te winnen. Boudewijn valt alweer snel terug in zijn oude patroon door vertier te zoeken en te vinden bij andere vrouwen. Maar dan krijgt hij - nadat hij een zeer leuke verrassing voor Sophie en de kinderen had gerealiseerd - heel goed nieuws van haar: Sophie heeft gebroken met Pieter…

David
Nadat David en Tamar hebben besloten om het weer samen te proberen, is het samenwonen niet direct wat David hier van had verwacht. Ondanks dat hij ’s avonds voor haar kookt, haar regelmatig mee uit eten neemt en het haar op allerlei andere manieren naar de zin probeert te maken: hij lijkt het maar niet goed te kunnen doen. David is van mening dat seks ook bij het huwelijk hoort, maar toch slapen Tamar en hij en nog steeds apart. Tamar wil slechts seks met David als hij mannelijk is en dat is hij volgens haar alleen als hij boos of dominant is. Helaas is David vooral erg attent, lief en zorgzaam: niet erg mannelijk dus. Nog een nacht alleen trekt David niet en zo gaat hij steun zoeken bij Boudewijn en Joris. Dan heeft David’s secretaresse, wiens man vertrokken is, wel meer dan normale interesse in hem, echter heeft hij hier letterlijk en figuurlijk geen trek in. Door deze afwijzing spant ze met Tamar samen tegen David, maar later is juist hij het die haar uit een levensbedreigende situatie redt…

Joris
Na de geboorte van de tweeling trekt Joris weer bij Joyce in, om samen voor Marie en Jan te zorgen. Hoewel Joris vanaf het begin aan duidelijk is geweest over het feit dat dit tijdelijk is, gaat Joyce er toch in alles van uit dat ze een echt gezinnetje zijn. Ze is er van overtuigd dat ze haar relatie met Joris weer volledig kan oppakken, ook op seksueel gebied, maar hier denkt Joris dan weer net iets anders over. Wanneer Joyce Joris niet kan verleiden tot een vrijpartij, gaat ze alleen uit om in de bar een andere bedpartner op te pikken. Wanneer ze deze doodleuk mee naar huis neemt, is Joris het zat en gaat naar Boudewijn en David. Joyce geeft tegelijkertijd ook aan dat de tweeling haar als een fulltime moeder nodig heeft, waardoor ze niet kan werken en Joris financieel extra moet bijdragen. Het lukt Joris om met enige duistere klusjes bij te verdienen, maar wanneer hij hierdoor met de politie in aanraking komt, wil hij het liefst zo snel mogelijk met deze bijbaan stoppen. Dan zijn er nog wat zorgen om een man waar zijn moeder mee omgaat, maar het grootste drama waarmee Joris te maken krijgt is toch wel het feit dat Joyce met de tweeling en haar nieuwe liefde naar Griekenland wil immigreren…

Hoe de relatieproblemen van Boudewijn, David en Joris zich verder ontwikkelen en / of oplossen is terug te zien in de afleveringen van seizoen 4 die door RLT4 van 3 januari t/m 27 maart 2016 op het programma zijn gezet.
© 2015 - 2022 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gooische vrouwen 2: verhaal, personages en weetjesGooische vrouwen 2: verhaal, personages en weetjesNadat de eerste Gooische vrouwenfilm een enorm grote hit was en al op de eerste dag dat deze in de bioscoop gedraaid wer…
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Linda de Mol en de liefdeLinda de Mol en de liefdeLinda de Mol wordt niet zonder reden de koningin van de Nederlandse televisie genoemd. Linda heeft zich anno 2018 ontwik…
Gooische Vrouwen de film en Gooische Vrouwen de serierecensieGooische Vrouwen de film en Gooische Vrouwen de serieGooische Vrouwen was tot maart 2011 een tv serie over een aantal vrouwen uit het Gooi die niet veel meer doen dan wijn d…
Net 5-serie: Jane the VirginOp Net 5 wordt de Amerikaanse komedie/dramaserie Jane the Virgin uitgezonden. De serie werd op 13 oktober 2014 voor het…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/divorce/#!/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Divorce
America (66 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.