10 jaar talentenshows Nederlandse televisie (2002-2012)

Idols, Popstars, X-factor, The Voice of Holland: al tien jaar kijkt Nederland naar talentenshows op TV en het programmaformat lijkt niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Nog altijd weet men miljoenen televisiekijkers wekelijks aan de buis te kluisteren met hetzelfde format: audities, (live) afvalrondes en een grote finale. Een terugblik op alle voorgaande shows: wie waren de top10 finalisten? Kent u ze nog? En wat heeft men ná de show bereikt?

Een nieuw programmaformat

In 2002 ging op de Nederlandse televisie een nieuwe programma van start: een talentenjacht met de naam Idols. Het was een nieuwe manier om onbekend talent een platform te geven en hen de kans te bieden door te kunnen stoten in de Nederlandse muziekindustrie. Het directe succes van Idols was met name te danken aan de auditierondes. Men liet niet alleen de beste talenten zien, maar wist deze af te wisselen met kolderieke audities van mensen die eigenlijk niet kunnen zingen.

In 2012, tien jaar nadat het eerste seizoen van de talentenjacht Idols van start ging, lijkt het programmaformat niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Nog altijd weet men miljoenen televisiekijkers wekelijks aan de buis te kluisteren met hetzelfde format: audities, (live) afvalrondes en een grote finale. Door kleine aanpassingen in de lange weg naar de finale weet men toch als vernieuwend over te komen, maar de structuur blijft hetzelfde: je begint met heel veel talenten en er kan er maar één de winnaar zijn.

Talentenshows op Nederlandse televisie

In de afgelopen jaren heeft de strijd tussen de (commerciële) televisiestations ervoor gezorgd dat er verschillende talentenjachten op de buis te zien zijn geweest: Idols (RTL4), Popstars (SBS6), X-factor (RTL4) en The Voice of Holland (RTL4). In 2012 komt SBS6 met de volgende show in de reeks: 'The Winner is ...'.

De Moeder der Talentenshows op de Nederlandse televisie is natuurlijk de Soundmixshow van Henny Huisman. Deze show heeft veel artiesten het platform geboden om zich voor te stellen aan het Nederlandse publiek. En voor sommigen van hen is het de start geweest van een succesvolle carriere. Denk aan Marco Borsato, Gerard Joling, Glennis Grace, Edsilia Rombley, Helmut Lotti en ook Tooske Breugem (tegenwoordig Ragas vanwege haar huwelijk met Bastiaan Ragas).

Wie stoten door tot een succesvolle loopbaan in de muziek?

Opvallend is het groot aantal artiesten dat de Soundmixshow in die lange periode heeft opgeleverd. Heel lang heeft deze show als enige de aanvoer van talent verzorgd via de weg van een afvalrace op de Nederlandse televisie. In de laatste tien jaar zijn er zoveel shows op de televisie geweest, en zijn er zoveel talenten de revue gepasseerd, dat de vraag opkomt of het niet té veel is?

Velen weten nog wel wie de winnaar is geweest van het eerste seizoen van Idols in Nederland. En zelfs de nummer twee. Dat zijn Jamai (Loman) en Jim (Bakkum). Beide heren zijn inmiddels succesvol in de Nederlandse theaters. Ze spelen mee in musicals. Maar wie heeft het derde seizoen van Idols gewonnen? En wie het tweede seizoen van X-factor? Wie waren de top10 finalisten van alle shows? Hieronder een overzicht van alle jaargangen van genoemde show.

IDOLS (seizoen 1)

Op televisie van november 2002 tot en met maart 2003
 1. Jamai Loman
 2. Jim Bakkum
 3. Hind Laroussi
 4. Dewi Pechler
 5. David Goncalves
 6. Marieke van Ginneken
 7. Bas Nibbelke
 8. Joël de Tombe
 9. Yuli Minguel
 10. Zosja el Rhazi

Opmerkelijk: Jim en Jamai hebben beide een succesvolle loopbaan in de Nederlandse musicals op kunnen bouwen. Ook van Hind hoor je bijna 10 jaar na dato nog wel eens wat voorbij komen. Dewi Pechler doet later nog eens mee met Popstars (tweede seizoen). Van de overige talenten verneem je relatief weinig meer in de media.

IDOLS (seizoen 2)

Op televisie van december 2003 tot en met mei 2004
 1. Boris Titulaer
 2. Maud Mulder
 3. JK (James Kruythoff)
 4. Marlies Schuitemaker
 5. Irma van Pamelen
 6. Eric Bouwman
 7. Alice Hoes
 8. Ron Link
 9. Robin Zijlstra
 10. Meike Hurts

Opmerkelijk: Een opvallende deelnemer die nét buiten de top10 eindigt, is Nick Schilder. Het talent is inmiddels een zeer populaire zanger en helft van het succesvolle Volendamse duo Nick en Simon. Robin Zijlstra speelt jaren later in Goede Tijden, Slechte Tijden en probeert nog een keer zijn muzikale carriere een impuls te geven door mee te doen met Popstars (tweede seizoen). Ron Link doet in 2006 mee aan een televisieprogramma waarbij de winnaar de hoofdrol mag spelen in de musical Tarzan in de Nederlandse theaters. Ron wint die hoofdrol. Meike Hurts maakt deel uit van de succesvolle meidengroep Kus. Van de overige talenten wordt uiteindelijk weinig meer vernomen in de media.

IDOLS (seizoen 3)

Op televisie van oktober 2005 tot en met maart 2006
 1. Raffaella Paton
 2. Floortje Smit
 3. Ellen Eeftink
 4. Angelique Koorndijk
 5. Harm Jacobs
 6. Serge Gulikers
 7. Aaron Ayal
 8. Marescha van der Stelt
 9. Christon Kloosterboer
 10. I-Jay Cairo

Opmerkelijk: Raffaella kiest na haar winst opvallend voor een leven in de luwte met haar gezin. Later zien we haar nog eens audities doen bij X-factor. Van alle overige talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.

IDOLS (seizoen 4)

Op televisie van oktober 2007 tot en met maart 2008
 1. Nikki Kerkhof
 2. Nathalie Makoma
 3. Charlene Meulenberg
 4. Nigel Brown
 5. Neil Hendriks
 6. Pauline Zurlohe
 7. Tiffany Maes
 8. Bas van Ryckevorsel
 9. Mirjam de Jager
 10. Asnat Ferdinandus

Opmerkelijk: Van alle talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.X-Factor (seizoen 1)

Op televisie van oktober 2006 tot en met februari 2007
 1. Sharon Kips
 2. Richy Brown
 3. X6
 4. Anja Wessels
 5. Christian Link
 6. Dorine Bijl
 7. Hearts
 8. Melanie Mackintosh
 9. Ruben Thurnim
 10. Groovin' Sound

Opmerkelijk: Van alle talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.

X-Factor (seizoen 2)

Op televisie van januari 2009 tot en met mei 2009
 1. Lisa Hordijk
 2. Rachel Kramer
 3. Jamal Bijnoe
 4. Roan Hamminga
 5. Whatever
 6. Hester Kootstra
 7. Luigiano Paals
 8. Rev ’n Ros
 9. Irma Derby
 10. Laurens Wauters

Opmerkelijk: Winnares Lisa heeft nog een hit, en komt later weer op het podium wanneer haar broer Chris Hordijk meedoet aan The Voice of Holland (tweede seizoen). Van alle andere talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.

X-Factor (seizoen 3)

Op televisie van februari 2010 tot en met mei 2010
 1. Jaap van Reesema
 2. Maaike Vos
 3. Kelvin Muïs
 4. Dony Vernianto
 5. BadBoyz
 6. Sumera Espinel
 7. Daniëlle Penning
 8. Sarina Kuipers
 9. Mathijs Rumping
 10. 4Granted

Opmerkelijk: Van alle talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.

X-Factor (seizoen 4)

Op televisie van januari 2011 tot en met juni 2011
 1. Rochelle Perts
 2. Adlicious
 3. Rolf Wienk
 4. Sim'Ran
 5. Pyke Pos
 6. Ed Ruyer
 7. Sway
 8. Tim Suyderhoud
 9. Jessica Mougin
 10. Tania Christopher

Opmerkelijk: Van alle talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.Popstars (seizoen 1)

Op televisie van augustus 2008 tot en met december 2008
 1. Brandi Russell
 2. Steffie Zoontjes
 3. Déon Leon
 4. Norman Ramazan
 5. Sidney McWood
 6. Floor Krijnen
 7. Rebecca Schouw
 8. Naomi Reingoud
 9. Nathalie Mensinga
 10. Ruben Thurnim

Opmerkelijk: De beste 3 finalisten vormen samen de nieuwe groep RED! Van alle talenten wordt na verloop van tijd weinig meer vernomen in de media.

Popstars (seizoen 2)

Op televisie van augustus 2009 tot en met januari 2010
 1. Wesley Klein
 2. Kim Stolker
 3. Kristel Roulaux
 4. Joshua Newton
 5. Dewi Pechler
 6. Bart Boonstra
 7. Charlotte ten Brink
 8. Robin Zijlstra
 9. Mandy Gruijters
 10. Emmily Lasut

Opmerkelijk: We zien zowel Dewi als Robin terug op het podium. Charlotte ten Brink is de dochter van Robbert ten Brink. Van alle talenten wordt na verloop van tijd relatief weinig meer vernomen in de media.

Popstars (seizoen 3)

Op televisie van juli 2010 tot en met januari 2011
 1. Dean Saunders
 2. Simone Nijssen
 3. Sharon Kips
 4. Darien Solange Kastaneer
 5. Carlijn Middelhof
 6. Angela Slagt
 7. Bertha Verbeek
 8. Rody Valks
 9. Sam Lebens
 10. Søren Jørgensen

Opmerkelijk: De winnaar Dean Saunders is de broer van de winnaar van het eerste seizoen van The Voice of Holland: Ben Saunders. Beide shows lopen nagenoeg gelijktijdig en de finales zijn dan ook één dag na elkaar. Het was een succesvol weekend bij de familie Saunders. Van Dean Saunders hoor je nog wel wat in de media, de rest van de talenten verdwijnen in de luwte.The Voice of Holland (seizoen 1)

Op televisie van september 2010 tot en met januari 2011
 1. Ben Saunders
 2. Pearl Jozefzoon
 3. Kim de Boer
 4. Leonie Meijer
 5. Ester Nijhove
 6. Shary-An Nivillac
 7. Jennifer Ewbank
 8. Anne Hoogendoorn

Opmerkelijk: De winnaar Ben Saunders is de broer van de winnaar van het derde seizoen van Popstars: Dean Saunders. Beide shows lopen nagenoeg gelijktijdig en de finales zijn dan ook één dag na elkaar. Het was een succesvol weekend bij de familie Saunders. Ben Saunders is nog altijd populair en mag wellicht als een blijver in de Nederlandse popmuziek gezien worden. Pearl Jozefzoon doet in 2012 mee met het Nationaal Zongfestival. Jennifer Ewbank komt nog wel eens in het nieuws, maar dat heeft ook met haar bekende halfbroer John Ewbank te maken. Shary-An scoort nog regelmatig een hitje met leuk, frisse muziek. Ook van Leonie Meijer hoor je nog wel af en toe iets op muzikaal gebied.

The Voice of Holland (seizoen 2)

Op televisie van september 2011 tot en met januari 2012
 1. Iris Kroes
 2. Chris Hordijk
 3. Erwin Nyhoff
 4. Paul Turner
 5. Wouter Vink
 6. Niels Geusebroek
 7. Charly Luske
 8. Sharon Doorson

Opmerkelijk: Iris Kroes is de winnares, en dat is verrassend. Haar auditie deed zij op een harp, en dat was bijzonder. Het is tekenend voor het bijzondere aan het format van The Voice of Holland: ook een meisje op een harp kan uiteindelijk winnen! Het grote publiek had in eerste instantie ingezet op de Charly Luske (bekend van TV toen hij bijvoorbeeld Funny homevideo's presenteerde, en vanwege zijn huwelijk met Tanja Jess). Toen Chris Hordijk, broer van winnares van het tweede seizoen van X-factor Lisa Hordijk, de populaire Charly versloeg in de halve finale, leek Chris ook de gedoodverfde winnaar van The Voice. Niets bleek minder waar. Excentriek en daarmee heel opvallend waren de optredens van Paul Turner. De meningen lopen uiteen: was het 't bijzondere aan Paul Turner dat hem zo ver heeft gebracht? Of was het écht zijn zangtalent?
© 2012 - 2022 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsAuditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsGa je een auditie voor zang, dans of spel doen, een auditie voor een musical of doe je mee aan een talentenjacht? Of wil…
De kracht van een voice-overDe kracht van een voice-overEen goede voice-over is goud waard voor een televisieprogramma. Er zijn nogal wat programma’s die erg saai of onduidelij…
'American Idol': de zoektocht gaat door!American Idol, voorheen bekend als 'The search for a superstar', is een Amerikaans televisieprogramma waarbij er gezocht…
Wat is Google VoiceWat is Google VoiceGoogle breidt zijn diensten steeds verder uit. Op internet is Google al onmisbaar. Nu lijkt ook de telefonie en spraakhe…

Alcatraz tv-serie: plot en castAlcatraz tv-serie: plot en castAlcatraz is een Amerikaanse drama/sci-fi tv-serie van producent J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Fringe) en scenarist/produ…
Victorious tv-serie: personages en castVictorious tv-serie: personages en castVictorious (ook wel geschreven als VicTORIous) is een Amerikaanse sitcom, uitgezonden door de zender Nickelodeon. Victor…
Bronnen en referenties
 • Rtl.nl
 • Sbs6.nl
 • Wikipedia
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 27-02-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.