The Analogues - Magical Mystery Tour

The Analogues - Magical Mystery Tour The Analogues is een Nederlandse muziekgroep die tussen oktober 2015 en juli 2016 in theaters en schouwburgen het uit de jaren zestig daterende album ‘Magical Mystery Tour’ van The Beatles integraal heeft uitgevoerd. De groep maakte tijdens deze tournee gebruik van zoveel mogelijk ‘vintage instrumenten’. In visueel opzicht lijkt de groep totaal niet op The Beatles, in muzikaal opzicht des te meer. The Analogues klinken als de latere Beatles.

Wie zijn The Analogues?

The Analogues is een Nederlandse vijfmansformatie afkomstig uit Haarlem en Amsterdam en bestaat uit Bart van Poppel (bas, toetsen), Diederik Nomden (keyboard, gitaar), Jac Bico (gitaar), Jan van der Meij (gitaar) en initiatiefnemer Fred Gehring (drums). Alle leden nemen tevens de vocalen voor hun rekening.

Bart van Poppel e.a.

Bart van Poppel en Jac Bico spelen in de jaren tachtig in onder meer Lois Lane en Tambourine, Diederik Nomden is lid van de popgroepen Johan en Daryl-Ann en begeleider van Ellen ten Damme terwijl Jan van der Meij eind jaren zeventig gitarist is van de rockgroep Vitesse en zijn eigen band Powerplay. Fred Gehring in de enige van het quintet zonder muzikale achtergrond; tot 2013 is hij bestuursvoorzitter van kledingmerk Tommy Hilfiger en investeerder Phillips-Van Heusden.

Anders dan de doorsnee tribute bands

The Analogues is meer dan de zoveelste Beatles-tribute band. De groep weet zich van andere bands te onderscheiden door niet op de Fab Four te lijken, integendeel zelfs, maar wel als hen te klinken. Waar bij groepen als ‘HELP! A Beatles Tribute’ en ‘The Bootleg Beatles’ de nadruk ligt op de beginjaren met kostuums, instrumenten en kapsels gaat het bij The Analogues enkel en alleen om de muziek en de zang uit het latere werk van The Beatles.

Oude instrumenten

De groep beschikt over een groot aantal oude instrumenten die de leden vanuit alle uithoeken van de wereld hebben verzameld, waaronder meerdere vintage orgels, blokfluiten, mondharmonica’s en een aantal zeldzame gitaren uit de jaren zestig. Met de instrumenten van toen wordt het oorspronkelijke studiogeluid van The Beatles zo exact mogelijk nagespeeld. Uit de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een Lowrey Heritage Deluxe-orgel afkomstig, eenzelfde als The Beatles in de studio hebben gebruikt tijdens de opname van Lucy In The Sky With Diamonds. Moderne instrumenten en keyboards zul je op het podium bij The Analogues niet aantreffen.

The Beatles - Magical Mystery Tour

In oktober 2015 is in de Nederlandse schouwburgen en theaters Magical Mystery Tour in première gegaan, een muzikale show waarin het gelijknamige album van The Beatles de centrale plaats inneemt. Als The Beatles deze plaat in het najaar van 1967 uitbrengen heeft de groep al enige tijd niet meer opgetreden. Op een uitzondering na (het legendarische Rooftop Concert in 1969 op het dak van Apple in Londen) heeft de groep ook in de laatste jaren niet voor meer publiek opgetreden waardoor de nummers nooit live zijn gespeeld. The Beatles zouden het materiaal van het album Magical Mystery Tour met z’n vieren nauwelijks live hebben kunnen spelen. Een groot deel van de nummers is te complex, te divers en heeft een gelaagde structuur waarin meerdere verschillende muziekinstrumenten worden gebruikt. Magical Mystery Tour is ontstaan in een periode waarin in de muziek flink werd geëxperimenteerd.

The Analogues - Magical Mystery Tour

The Analogues werden tijdens hun optredens begeleid door een tiental strijkers, blazers en multi-instrumentalisten. De nummers van het oorspronkelijke mini-album Magical MysteryTour werden integraal uitgevoerd. Na het gelijknamige openingsnummer volgden The Fool On The Hill, Flying, Blue Jay Way, Your Mother Should Know en I Am The Walrus en de aan latere uitgaves toegevoegde nummers Hello Goodbye, Strawberry Fields Forever, Penny Lane, Baby You’re A Rich Man en All You Need Is Love. The Analogues vulden hun optredens tijdens deze toer aan met een aantal verrassende nummers van platen die The Beatles na Magical MysteryTour hebben uitgebracht.

Voorstelling in twee delen

De voorstelling bestond uit twee delen: voor de pauze werd het complete Magical Mystery Tour-album uitgevoerd en na de pauze lieten The Analogues, volgens impresariaat Visser Productions, ‘in een informele setting horen met hoeveel liefde en toewijding ze zich verdiepen in het Beatles-repertoire’.

Theatertour door Nederland

De show is vrijdag 23 oktober 2015 in de Goudse Schouwburg in première gegaan. Tot en met januari 2016 trad de groep kriskras door Nederland op in meer dan dertig theaters. De (voorlopig) laatste voorstelling was op maandag 18 januari 2016 in Koninklijk Theater Carré. Tussen 11 mei en 19 juli 2016 is de tour met 22 optredens voortgezet waarbij op 13 juli zelfs eenmalig in Londen werd opgetreden. Na deze tournee is het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ook integraal live ten gehore gebracht.

Goede recensies

Volgens dagblad Het Parool is deze ‘herschepping van Magical Mystery Tour muzikaal een waar spektakelstuk. Griezelig dicht bij het origineel’. ‘The Analogues spelen The Beatles onwaarschijnlijk goed’, aldus muziekjournalist Leo Blokhuis.

Lees verder

© 2015 - 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Magical mystery tourMagical mystery tour is het negende album dat de Beatles hebben uitgebracht. Het album lag vanaf 8 december 1967 in de w…
Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?Magical Mystery Tour – Is Paul McCartney dood?In 1967 kwam de The Beatles-film Magical Mystery Tour uit en werd het voor het eerst uitgezonden op de BBC. De geruchten…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’De eerste songs van de Beatles waren overwegend liefdesliedjes, maar naarmate de groep evolueerde werd er ook rond ander…

Noord Nederlands Toneel speelt BorgenNoord Nederlands Toneel speelt BorgenDe Deens politieke televisieserie Borgen is door het Noord Nederlands Toneel (NNT) in samenwerking met scenarioschrijver…
Acteren, tips and tricksActeren, tips and tricksVeel jongeren, maar ook volwassenen dromen ervan: een baan als acteur of actrice. Je kan er beroemd mee worden, veel gel…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/muziek/4150150/beatles-album-magical-mystery-tour-in-theaters.html
  • http://www.theanalogues.net/
  • http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Bart+van+Poppel#
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diederik_Nomden
  • http://www.retailnews.nl/nieuws/Jor-UoT7EeOSgiIACiAWJg-0/fred-gehring-weg-als-ceo-tommy-hilfiger.html
  • http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Jac+Bico#

Reageer op het artikel "The Analogues - Magical Mystery Tour"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Tom van den Bos, 03-06-2017 12:37 #1
Ik vind de documentaire top en bevestigt nog eens een keer hoe goed deze heren hun werk
hebben gedaan. Top en geniaal. Zijn er al reacties van Paul en Ringo bekend? Reactie infoteur, 05-06-2017
Beste Tom van den Bos,

Ja, het zit muzikaal allemaal goed in elkaar. In navolging van Magical Mystery Tour en Sgt. Pepper wordt The White Album het volgende project. Heb overigens nergens kunnen achterhalen wat de makers zelf van deze Nederlandse Analogues vinden.

Met vriendelijke groet.

Infoteur: Molleke
Laatste update: 02-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!