Samba uit Brazilië

Bij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europa wordt gedanst is er één van velen. De Samba is namelijk niet één bepaalde dans, want er zijn verschillende versies. Elk heeft zijn eigen ritme, tempo en sfeer. De samba is een opzwepende dans.

Ontstaan van de Samba

Het ritme van de Samba komt uit Afrika. Van oorsprong was het een vrolijke, lichtzinnige dans van de Bantu Negers. Als slaven namen zij de muziek mee naar Brazilië, waar de dans verder ontwikkelde en de nationale dans werd. In de koloniale periode, die zo´n 350 jaar duurde zijn slaven naar Brazilië vervoert. Dit moeten er tussen de 3 en 5 miljoen zijn geweest. Het waren deze mensen die vanuit hun eigen culturen de muziek en dans meenamen. Door het samensmelten van de dans en muziek is de samba voortgekomen.

De Samba zweept de mensen op en brengt ze in extase. Het is zeker opmerkelijk te noemen dat al in de 17e en 18e eeuw gedanst werd in paren in plaats van in rijen. In 1924 waaide de dans onder zijn huidige naam over naar andere delen van de wereld, dus ook naar Nederland. De wereldtentoonstelling van New York in 1939 heeft gezorgd voor de grootste verspreiding van de dans. Pas tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de Samba populair in Europa. Tegenwoordig is het één van de uitbundigste dansen uit de Latin America serie.

Bij ons is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europa wordt gedanst is er één van velen. De Samba is namelijk niet één bepaalde dans, want er zijn verschillende versies. Elk heeft zijn eigen ritme, tempo en sfeer.

Waar komt het woord Samba vandaan?

Het meest voor de handliggent is dat het woord komt van `semba`. In talen Kimbundu en Ngangela betekend dit buikdans of umbigada. De buikdans is al heel lang binnen de samba de manier om de beurt aan een andere danser door te geven.

Mogelijkerwijs zijn de onderstaande woorden ook een verklaring van het woord Samba:
 • Kimbundu uit Angola; sánba, dat betekent gebed of bidden
 • Kimbundu uit Angola; samba, dat betekent erg opgewonden zijn
 • Kikongo uit Angola; cussámba, dat betekent gebed of bidden
 • Bangi uit Congo/Brazzaville; samba, dat betekent de heilige dans dansen
 • Nigeria; sa´ambale, dat betekent een dans voor jonge mensen

Hoe wordt de Samba gedanst?

De Samba is een ritmische en levendige dans met veel korte en snelle bewegingen. Het is een progressieve dans, de paren maken gebruik van de hele dansvloer, waarbij de vloer wordt gezien als optochtvloer.

De danser(s) moeten proberen een flirtende, overdreven en vrolijke interpretatie aan de Samba te geven. Veel figuren die men tijdens de Samba danst, worden bereikt door het kantelen van de bekken. Dansen op deze manier geeft de Samba haar specifieke karakter.

Het accent in de Samba ligt in de tweede maat. De nadruk van deze dans ligt op de typische bounce beweging, een soort van op en neergaande beweging, afkomstig vanuit de heupen, knieën en enkels. Deze manier van bewegen wordt alleen in de Samba toegepast.

Op welke muziek wordt gedanst?

Alleen aan de muziek al kun je horen dat de Samba niet uit Europa komt. Er wordt namelijk gedanst op tropische muziek met veel slagwerk en een vrolijke melodie. Er wordt gedanst in een tweekwarts maat met 54 maten per minuut.

Enkele lekkere dansnummers

 • Boney M, Hooray It´s A Holiday
 • Jennifer Lopes, Ain´t It Funny
 • Mavericks, La Mucara
 • Grupo Kual, Rumba Cha Cha Cha
 • El Simbolo, Uno, Dos, Tres
 • Edmundo Ross, Do You Like The Samba
 • La Fuertezza, Llegando

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samba till you drop!Wie Brazil zegt, zegt samba. Zelfs de nationale sport is naar deze dans genoemd: samba-voetbal. Het carnaval in Rio bied…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Rio de Janeiro, stad van grote sociale ongelijkhedenRio de Janeiro is een hectische en levendige stad aan de oostkust van Brazilië. De naam alleen al doet vele harten snell…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…

Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…
Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.