Ierland – Willie Clancy Summer School & Festival

Ierland – Willie Clancy Summer School & Festival In de Ierse stad Miltown Malbay is sinds 1973 een muziek festival met workshops in traditionele Ierse muziek. Het is het Willie Clancy Festival of Irish Music & Dance. Een belangrijk onderdeel van het festival is de Summer School, met lessen muziekspelen, zingen en dansen. In het Iers heet het festival Scoil Samhraidh Willie Clancy. De aanstichter zit in het midden van de stad, in het brons gegoten. Elke pub biedt gelegenheid tot jamsessies en daar wordt in de festivalweek volop gebruik van gemaakt.

Miltown Malbay in County Clare in Ierland

Het Willie Clancy Festival vindt in Miltown Malbay aan de westkust van Ierland in de County Clare plaats, elk jaar in juli. Het is een muziek- en dansfestival en een Summer School. In verschillende disciplines worden er workshops gegeven en dat alles ter ere van de legendarische West-Clare piper die Willy Clancy bij leven was. Hij kwam uit de stad Miltown Malbay en wordt er geëerd. Nog in hetzelfde jaar van zijn overlijden, 1973, vond het eerste festival met zijn naam plaats.

Willie Clancy Summer School en festival

De Willie Clancy Summer School is een gevuld programma met workshops voor traditionele Ierse muziek en dans. Het is de grootste summer school in zijn soort in Ierland. Een week lang spelen en dansen ongeveer duizend leerlingen in cursusverband. Experts in Ierse muziek geven de lessen. Daarnaast zijn er demonstraties, optredens, tentoonstellingen, muziekmarkten en lezingen. Er zijn ook vele optredens op straat, door jong en oud, kinderen, beginners en gevorderden.

WCSS

De leerlingen komen uit alle delen van de wereld. De Willie Clancy Summer School wordt kortweg WCSS genoemd.

Voor beginners en gevorderden

Aan de basis van het festival staan Martin Talty, Muiris Ó Rócháin en Harry Hughes. De cursussen worden op verschillende niveaus gegeven, voor beginnende spelers en professionals. Naast dat er muziekcursussen worden gegeven, zijn er ook praktische workshops te volgen, zoals het maken van dubbelriet voor muziekinstrumenten.

De cursussen worden op diverse locaties gegeven, in scholen, sportclub kantines, in een zaal van de golfclub uit de buurt, in hotels, pubs en in het cultureel centrum van de stad.

Programma Summer School

Op het programma staat ondermeer lessen:
 • Uilleann pipes
 • fluit
 • concertina
 • harp
 • harmonica
 • viool
 • banjo
 • accordion
 • stepdansen
 • zingen
 • Ierse taal

Het beeld in de hoofdstraat / Bron: Jeanet de JongHet beeld in de hoofdstraat / Bron: Jeanet de Jong

Plezier en muziek

Het motto van het festival is Plezier en Muziek, Craic agus ceol in het Iers. De Summer School trok zoveel mensen aan die plezier in de muziek hebben dat er een heel festival om de cursussen heen groeide. Liefhebbers trekken naar Miltown Malbay om deel te nemen aan de lessen, om door de stad te lopen en te luisteren van de straatmuzikanten of om te verpozen in een van de pubs en te genieten van een jamsessie.

Beeld van uilleann piper Willy Clancy

In de hoofdstraat van Miltown Malbay staat een bronzen beeld van Willie Clancy. Dat is op 9 november 2013 onthuld door uilleann piper Liam O'Flynn, een leerling en vriend van Clancy. Het Amerikaanse echtpaar Judith en Barry Merrill schonk het beeld aan de inwoners van County Clare. De Merrills houden van het gebied en brengen er een groot deel van het jaar door. Lokale beeldhouwer Shane Gilmore kreeg de opdracht en het bronzen standbeeld werd gegoten in Seamus Connolly's gieterij in Kilbaha.
Jamsessie in een pub / Bron: Jeanet de JongJamsessie in een pub / Bron: Jeanet de Jong
Spelen rond het beeld
Bij het beeld zitten regelmatig mensen te musiceren en tijdens het Willie Clancy Festival is het er een komen en gaan, weer of geen weer. De aanwezige muzikanten willen graag bij hem spelen en met hem op de foto.

Jamsess in de pub met bodhràn en trekharmonica

In de pubs van de stad bruist het tijdens het festival van de jamsessies. Uileann pipers en violisten zitten op bankjes en krukjes bij elkaar in de pub en spelen dat het een lust is. Bodhràn spelers, trekharmonica spelers en gitaristen schuiven aan. Als er een weggaat stapt er bijna meteen een ander naar voren om op het krukje plaats te nemen en de reels, jigs en polka’s mee te spelen.

Guinness

De een begint en de anderen vallen zonder mankeren in. De luisteraars en de spelers genieten ondertussen van een Guinness.

WCSS- locaties

Legenda
A. Community Hall, centrale locatie
B. West Clare Resource Centre
C. National School
D. National School Quilty
E. Quilty Tavern
F. Beeld van Willie Clancy
G. Pub van Jamsessie
H. Church of ireland Spanish Point
I. St. Joseph's Secundary School, Spanish Point
J. McAuley House, Spanish Point
K. Armada Hotel, Spanish Point
L. Spanish Point Golf Club
M. Bellbridge Hotel, Spanish Point
N. GAA Clubhouse, Miltown Malbay
O. The Mill Marquee, Miltown Malbay

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ierland – Doolin bij de Cliffs of MoherIerland – Doolin bij de Cliffs of MoherDoolin ligt aan de westkust van Ierland, in de County Clare. Het ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van de beroemde Cl…
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Bezienswaardigheden van CardiffCardiff is een en al verrassing. Niet alleen omwille van de bezienswaardigheden en de leuke sfeer, maar ook omdat er zov…
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…

The madness: TomorrowlandTomorrowland is een grootschalig Belgisch festival dat doorgaat in Boom en georganiseerd wordt door ID&T België.
De visie van Gene RoddenberryDe visie van Gene RoddenberryGene Roddenberry is met name bekend geworden door zijn creatie Star Trek, de science fiction serie uit de jaren zestig d…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Willie_Clancy_Summer_School geraadpleegd op 23 juli 2014
 • http://www.setdancingnews.net/wcss/ geraadpleegd op 23 juli 2014
 • http://www.scoilsamhraidhwillieclancy.com/news.html geraadpleegd op 23 juli 2014
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.