recensie

Recensie speelfilm Chain Reaction

Recensie speelfilm Chain Reaction Dat acteur Keanu Reeves nog wel eens de plank misslaat met zijn keuze qua films, blijkt wel weer eens uit Chain Reaction. Het is nogal groots opgezette film met bekende namen, maar de film is een aanfluiting voor wat betreft het spel, het verhaal en de verfilming. Op zich jammer, want het thema was meer dan prima en absoluut geschikt om een fraaie en spannende speelfilm van te maken.

Het verhaal

De verhaal gaat over een team van docenten en studenten van de universiteit van Chicago welke met een nieuwe technologie bezig zijn (goedkope en milieuvriendelijke energie opwekken). Het is zo vernieuwend en revolutionair dat het uiterst geheim is (bestaande energiemaatschappijen zullen er niet blij mee zijn), maar men krijgt de materie niet stabiel. Onder leiding van Dr. Alistair Barkley, gespeeld door Nicholas Rudall, werken hier student Eddi Kasalivich, Dr. Lily Sinclair en Lu Chen, respectievelijk gespeeld door Keanu Reeves, Rachel Weisz en Tsi Ma aan het stabiel krijgen van de materie.

Ontploffing

Eddi slaagt er op enig moment in de nieuwe technologie stabiel te houden. Na een feestje ter ere van het stabiel krijgen van deze nieuwe technologie, waarbij overall projectleider Paul Shannon, gespeeld door Morgan Freeman, ook aanwezig is, gaat iedereen naar huis. Als Lily naar huis wil start haar auto niet en Eddi besluit haar naar huis te brengen. Hij is met haar mee naar huis gelopen en wil even later zijn eigen vervoer ophalen. Dan ziet hij vreemde mensen bij het laboratorium wegrijden. Op dit tijdstip is dat vreemd en als hij binnen een kijkje gaat nemen vindt hij Alistair vermoord op de grond en staat het laboratorium op ontploffen. Hij gaat er vandoor en kan net wegkomen als het laboratorium ontploft.

Hij waarschuwt Lily en Paul maar Lu krijgt hij niet te pakken, deze laatste blijkt meegenomen te zijn en zullen ze pas later terugzien. Eddie en Lily gaan op onderzoek, maar worden enig moment zelf opgejaagd wild en de FBI zit achter ze aan, omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor de ontploffing.

Op de vlucht

Door Paul, die zo blijkt een dubbele pet op heeft, maar ook de geldschieter tevreden wil houden, komen Eddie en Lily bij een vrouw terecht die Eddie eerder als stagiaire onder haar hoede heeft genomen. Maggie Mc.Dermott, gespeeld door Joanna Cassidy, is de vrouw in kwestie en weet dat het verhaal niet klopt. Ze duiken bij haar onder, toch komt enig moment de FBI ze op het spoor, maar dan blijkt ook dat een van de FBI agenten Doyle, gespeeld dor Kevin Dunn, niet overtuigt is dat Eddie verantwoordelijk is voor de moord en de ontploffing. Er moet meer achter zitten.

Beide worden enig moment opgepakt maar door hun kennis van techniek weten ze zich te bevrijden nog voordat de ruimte opgeblazen wordt. Doyle krijgt tegelijkertijd het bewijs in handen wie wel verantwoordelijk is voor de moord en de ontploffing. Loopt het goed af ...

De recensie

Achter de schermen

Regisseur en producer Andrew Davis kreeg het niet voor elkaar een goed verhaal te maken van het interessante onderwerp. De film is basaal, voorspellend en slecht geacteerd. En naast een verantwoordelijkheid voor de acteurs, niet de eerste de beste, is de regisseur hier mede verantwoordelijk voor.
Het verhaal is van de hand van Arne Schmidt, Rick Seaman, Josh Friedman, J.F. Lawton en Michael Bortman. Century Fox bracht de film uit in 1996 en de film leverde net de begroting op. De film heeft 55 miljoen dollar gekost en leverde 65 miljoen dollar op.

Zelfs de muziek van Jerry Goldsmith is niet passend voor het verhaal.

De acteurs

Keanu Reeves, Rachel Weisz, waar Reeves al vaker mee gespeeld heeft, en Morgan Freeman speelde de hoofdrollen. Maar grote namen staan niet garant voor een goede film en goed acteerwerk. Reeves speelt geen geloofwaardige student, Weisz is een docent en Freeman zet zijn rol, waar hij juiste twee kanten van zichzelf kon laten zien, erg magertjes neer. Alleen Joanne Cassidy zet een aardige bijrol neer.

Wie een fan van een van deze mensen is zal de film willen zien, maar voor de rest is het weinig aanrader als je van thrillers houdt. De film is te huur on demand op DVD en soms op televisie.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Filmrecensie “Hardball”recensieFilmrecensie “Hardball”Hardball is de uit 2001 daterende speelfilm van Brian Robbins, over een groep randjongeren in een van de achterbuurten v…
Recensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkrecensieRecensie speelfilm “Tune in Tomorrow” met Peter FalkPeter Falk kent iedereen van zijn Columbo creatie op televisie. Een rol die de man jaren met veel succes vol hield. Op h…

Film: Harry Potter en de Relieken van de DoodFilm: Harry Potter en de Relieken van de DoodDe fantasie/ avonturenfilms van Harry Potter kent in november 2010 zijn twee laatste delen. Met de film Harry Potter en…
recensieLa danse des esprits - Het mirakel van Saint AlbaElk jaar vindt er in Frankrijk een mirakel plaats. Op 13 december wordt de triptiek van Saint Alba in een Franse kapel e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 18-05-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.