InfoNu.nl > Muziek en Film > Instrumenten > De gitaar en je rechterhand: de basishouding

De gitaar en je rechterhand: de basishouding

De gitaar en je rechterhand: de basishouding Wil je graag jezelf gitaar leren spelen? Of is het je bedoeling je hobby van vroeger weer op te pakken? Als je de beginselen van een goede basishouding kent, wordt het gitaar spelen zoveel gemakkelijker en klinken je tonen zoveel beter. Hoe houd je je rechterhand, je pols en de vingers als je wilt beginnen met spelen? En hoe wordt in bladmuziek aangegeven met welke vinger van je rechterhand je een bepaalde noot speelt?

Rechterhand: de basis

Als je een beeld hebt van de correcte zithouding en de wijze waarop je de linkerhand houdt, is het tijd om de basis te leggen voor een goede houding van je rechterhand.

Een juiste techniek van je rechterhand is van groot belang voor een mooie toon. Daarom is het van belang om vanaf het eerste begin dat je gitaar leert spelen, systematisch aandacht te schenken aan de basispositie van je rechterhand.

Hand en pols

Laat je rechter onderarm op de bovenkant van je gitaar rusten, enkele centimeters onder je elleboog. Houd je rechterhand ongeveer ter hoogte van het klankgat. Waarschijnlijk hangt (niet rust!) je onderarm en daarmee ook je hand enigszins diagonaal boven de gitaar. Het mooiste is als de zijkant van je hand bijna evenwijdig is aan de kam van de gitaar. Maar je hand mag nooit ten opzicht van je pols naar links of rechts kantelen, want dat gaat ten koste van de kracht waarmee je kunt aanslaan.

Houd je pols een klein beetje gebogen, zodat het polsgewricht zich op een hogere plaats dan je hand bevindt.

Laat je handpalm nooit op het bovenblad rusten. Het steunpunt van je rechterhand bevindt zich feitelijk op de plek waar jouw onderarm op de bovenkant van je gitaar rust.

Vingers van je rechterhand

Maak om te beginnen een losse vuist met je rechterhand. Raak met je duim de buitenkant van je ringvinger. Ontspan je vuist, zodat alle kootjes van je vingers licht gekromd zijn.

Houd je vingers in beginsel steeds zoveel mogelijk aaneengesloten. Laat je eindkootjes elkaar lichtjes raken. De achterliggende gedachte hiervan is dat een bewust bijeenhouden van de vingers een 'zwalkende' aanslag voorkomt. Zo'n 'zwalkende' aanslag wordt veroorzaakt door het spelen met gespreide vingers. Vooral je ringvinger profiteert van het zoveel mogelijk als eenheid doen functioneren van de vingers van je hand.

Wat betekenen p, i, m en a in de gitaarmuziek?

In de bladmuziek voor gitaar wordt met p, i, m en a aangegeven met welke vingers van je rechterhand je de snaren aanslaat. De afkortingen komen uit het Spaans.
  • p staat voor pulgar en betekent duim
  • i staat voor indice en betekent wijsvinger
  • m staat voor medio en betekent middelvinger
  • a staat voor anular en betekent ringvinger

Zet nu je duim (p) op snaar (6). Dat is de E-snaar die het laagst klinkt.
Plaats je wijsvinger (i) op snaar (3). Dat is de G-snaar.
Plaats je middelvinger (m) op snaar (2). Dat is de B-snaar.
Plaats je ringvinger (a) op snaar (1). Dat is de E-snaar die het hoogst klinkt.

Nu ken je de basishouding voor de rechterhand.

Lees verder

© 2012 - 2017 Manon-troppo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gitaar leren spelen: akkoorden tokkelen en fingerpickingGitaar leren spelen: akkoorden tokkelen en fingerpickingAls je op je gitaar Engelse en Amerikaanse folk, blues of popmuziek met tokkeltechnieken wilt leren begeleiden, vind je…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Leren gitaar spelenLeren gitaar spelenEen muziekinstrument spelen is fantastisch. Veel mensen vinden dat dit een deel is van een goede opvoeding. De gitaar le…
Een elektrische gitaar kopenHeeft u altijd al gitaar willen spelen en heeft u er eindelijk voor gekozen om een elektrische gitaar te kopen? Kijk dan…
Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)Om barrégrepen goed te leren grijpen, heb je niet alleen de nodige oefening, maar vooral ook veel geduld nodig. Veel beg…
Bronnen en referenties
  • The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami, 1980
  • Mel Bay's Classical Guitar Method Grade 1, 2008
  • Gitaarstarter 1: elementaire gitaarmethode; Cees Hartog; Alsbach Educa; Naarden

Reageer op het artikel "De gitaar en je rechterhand: de basishouding"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Manon-troppo
Laatste update: 02-09-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Special: Gitaar voor beginners
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!