Gitaar leren spelen: akkoorden tokkelen en fingerpicking

Gitaar leren spelen: akkoorden tokkelen en fingerpicking Als je op je gitaar Engelse en Amerikaanse folk, blues of popmuziek met tokkeltechnieken wilt leren begeleiden, vind je een schat aan informatie in de gitaarmethode Finger-picking technieken voor de akoestische gitaar . In deze gitaarmethode leer je de meest voorkomende akkoorden te tokkelen in de vorm van arpeggio's (gebroken akkoorden). Dit doe je ter voorbereiding op het spelen van songs en andere melodieën met behulp van fingerpicking. Deze muziekmethode voor de gitaar van Alfred Birney is al een jaar of dertig populair op de muziekscholen. Bovendien is dit lesmateriaal voor de akoestische gitaar speciaal geschikt voor zelfstudie, al is het natuurlijk handiger om voor het aanleren van dergelijke speeltechnieken muziekles te nemen bij een goede gitaarleraar of gitaarlerares.

Wat is fingerpicking?

Fingerpicking is een gitaartechniek waarbij je met de afzonderlijke vingers de melodie en met de duim de baslijn tokkelt. Het is een vorm van fingerstyle spelen.

Bij fingerpicking speel je de baslijn met de duim doorgaans over de twee of soms drie laagst klinkende snaren. Tegelijkertijd spelen je andere vingers op de drie hoogst klinkende snaren de melodie.

Deze techniek wordt vaak toegepast bij Engelse of Amerikaanse folkmuziek, maar ook bij andere soorten volksmuziek. Fingerpicking wordt ook vaak gebruikt voor country blues of ragtime blues, en niet te vergeten popmuziek.

Fingerpicking voor de akoestische gitaar

Wil je zelf met fingerpicking aan de slag? Een bekende Nederlandstalige muziekmethode is Finger-picking technieken voor de akoestische gitaar . Deze gitaarmethode bestaat uit twee delen. Met behulp van deze methode leer je de verschillende soorten muziek tokkelen met je vingers, maar ook met plectra: (duim- en vingerpicks).

Deze muziekmethode is geschikt voor zelfstudie. Aan de hand van tokkeloefeningen met gebroken akkoorden (arpeggio's) leer je stap voor stap deze van oorsprong Amerikaanse techniek in je vingers te krijgen.

Uniek aan deze gitaarmethode is dat het de eerste in zijn soort is waarin onder de gebruikelijke notenbalk ook een tabulatuurbalk is opgenomen. Dat is ideaal voor mensen die nog moeite hebben met noten lezen.

Deze muziekmethode is al een jaar of dertig op de markt, maar nog altijd populair op muziekscholen. Feitelijk is Finger-picking technieken voor de akoestische gitaar een klassieker geworden. Bijzonder is dat de samensteller nu zelf allebei de delen van zijn muziekmethode op zijn eigen site gratis beschikbaar stelt. De auteur heeft ook een aantal literaire boeken, columns en vertalingen (uit het Indonesisch) op zijn naam staan en houdt een blog bij.

In 2014 is Birney een nieuw gitaarblog begonnen op: www.birney.nl. Binnenkort komen daar de gratis pdf's van zijn eigen twee boeken te staan, zo meldde de auteur op 30 september 2014 aan de redactie van deze site. Begin augustus 2015 blijkt deze website helaas niet beschikbaar.

Finger-pickingtechnieken voor de akoestische gitaar, deel 1

Dit boek bestaat in wezen grotendeels uit:

Inleiding tot het gitaarspel

In deel 1 van deze gitaarmethode leer je zowel het notenschrift als het tabulatuurschrift lezen. Je krijgt uitgebreide aanwijzingen over de manier waarop je de gitaar vasthoudt en op welke aspecten je let bij het aanslaan van de snaren. Daarnaast krijg je wat algemene informatie over snaren, het stemmen van de gitaar, de functie van je nagels bij het gitaarspel en het gebruik van een capo.

Begeleidingspatronen voor de gitaar

Het grootste deel van het boek bestaat uit het leren spelen van begeleidingspatronen. Stap voor stap leer je enkele basisakkoorden spelen: Am, G, Em, C, D, E en Dm, F en G7. Dit doe je aan de hand van een groot aantal tokkelpatronen. Ook leer je legato spelen. Je krijgt oefeningen om muziek al dan niet met wisselbassen te begeleiden. Bovendien ga je aan de slag met akkoordenschema's. Daarbij wordt afzonderlijke aandacht besteed aan tokkelpatronen die specifiek geschikt zijn voor folk, ragtime of blues.

Basisakkoorden

Achterin het boek vind je een overzicht van basisakkoorden inclusief vingerzetting (akkoordendiagrammen), plus een overzicht van een aantal alternatieve vingerzettingen.

Finger-pickingtechnieken voor de akoestische gitaar, deel 2

Dit deel bestaat in wezen grotendeels uit:

Vervolg op de informatie uit deel 1

Deel 2 van deze gitaarmethode bouwt voort op de informatie uit het eerste deel. Zo leer je onder meer werken met een metronoom en ontwikkel je meer begrip voor tempo-aanduidingen. Verder krijg je wat meer informatie over de waarde van de hele, halve en kwartnoot, evenals over de achtste en zestiende noot, al dan niet in combinatie met elkaar of als triool. In het aanhangsel bij dit boek vind je onder meer verhelderende foto's met alternatieve zettingen van akkoorden. Verder krijg je beknopte informatie voor barrés en verplaatsbare akkoordvormen.

Ook dit boek bestaat weer grotendeels uit arpeggio-oefeningen. Hiermee train je onder andere de soepelheid en onafhankelijkheid van de vingers van je rechterhand.

Begeleiden in de Engelse folkstijl

Er is een uitgebreid hoofdstuk over het spelen in de Engelse folkstijl. Je leert acht basispatronen plus enkele combinaties daarvan om je begeleiding levendiger te maken. Verder ga je aan de slag met een balladeschema en variaties daarop. Ook krijg je een extra oefening in de hammer-on-techniek.

De patronen van deze gebroken akkoorden kun je vaak zonder meer gebruiken voor popmuziek.

Begeleiden in de stijl van Amerikaanse folk, ragtime en bluesmuziek

Daarnaast is er een uitgebreid hoofdstuk over het spelen van Amerikaanse folk, ragtime en blues.
Het meest kenmerkende verschil tussen Engelse en Amerikaanse folkmuziek zit hem in het ritme. Zo klinkt Amerikaanse folk doorgaans wat swingender, vanwege het 'huppelende' of 'springerige' ritme.

In dit hoofdstuk krijg je ook te maken met een verlaagde bas. Je draait daarbij de lage E-snaar nog verder omlaag totdat deze klinkt als een lage D. Je leert wat deze verlaging betekent voor de positie van de andere noten op deze snaar.

Verder ga je aan de slag met een bluesschema in twaalf maten.

Gitaar spelen met behulp van fingerpicks en thumbpicks

Je treft ook uitgebreide informatie aan over fingerpicks en thumbpicks. De verschillende types van deze vingerplectra worden besproken en de manier waarop je ermee gitaar speelt.

Special: Makkelijk en snel gitaar leren voor beginners

Dit artikel maakt deel uit van de special Makkelijk en snel gitaar leren voor beginners. Daarin vind je onder andere informatie over het makkelijk gitaar spelen voor echte beginners, tips voor een ergonomische zithouding bij de gitaar, de basishouding voor je linkerhand en je rechterhand, en het gemak en plezier van een capo op je gitaar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fingerpicking op de gitaarFingerpicking op de gitaarDe gitaar is een wijdverspreid instrument. Een heleboel mensen spelen gitaar onder invloed van de populaire muziek. Deze…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
De akoestische gitaarVoordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk i…
Basis gitaar akkoorden en hoe moet je tablatuur lezen?Tablatuur of tabulatuur is een manier om gitaarmuziek op de computer te laten zien. Het is redelijk eenvoudig te lezen,…

Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?De klarinet en de saxofoon zijn allebei houtblaasinstrumenten die met een enkel riet worden bespeeld. Kinderen die saxof…
Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)Om barrégrepen goed te leren grijpen, heb je niet alleen de nodige oefening, maar vooral ook veel geduld nodig. Veel beg…
Bronnen en referenties
  • Gitaarblog; Alfred Birney; www.birney.nl
  • Finger-picking-technieken; Alfred Birney; http://www.alfredbirney.com/finger-picking-technieken
  • Finger-pickingtechnieken voor de akoestische gitaar, deel 1; Alfred Birney; Panda
  • Finger-pickingtechnieken voor de akoestische gitaar, deel 2; Alfred Birney; Panda
Reactie

Emile Boer, 28-09-2014
Waar kan ik dit boek bestellen? Het is met geen mogelijkheid te vinden namelijk. Reactie infoteur, 30-09-2014
Hallo Emile, het boek lijkt helaas momenteel niet nieuw te koop te zijn. Ik zie dat de auteur ervan de site www.alfredbirney.com, waarop al zijn boeken (inclusief de twee gitaarboeken) stonden, niet meer in gebruik heeft.

Ik zie dat de auteur inmiddels een nieuwe site heeft en wel: http://www.birney.nl/ maar daarop heeft hij de gitaarboeken niet als pdf geplaatst. Je kunt via die site wel contact met hem opnemen.

Het boekje was altijd heel populair, dus misschien kun je het anders ergens tweedehands op de kop tikken? En als dat ook niet lukt: je kunt het vast in een van de grotere bibliotheken lenen.

Succes!

Edit: op 30 september 2014 meldde de auteur aan de redactie dat hij voornemens is op bovengenoemde nieuwe site binnenkort zijn twee gitaarboeken weer als pdf aan te bieden.

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.