Waar let je op bij het spelen van barrégrepen op je gitaar?

Waar let je op bij het spelen van barrégrepen op je gitaar? Beginners en gevorderden op de gitaar hebben een haat-liefdeverhouding met barrégrepen. Vaak haten we barrégrepen omdat ze zich zo lastig laten grijpen. En we houden van ze, omdat ze ons zoveel fantastische mogelijkheden bieden bij het gitaarspel. Gelukkig zijn er enkele tips voor het leren spelen van deze bijzondere gitaargrepen.
Grote-barrégreep op de gitaar / Bron: Babak Babali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Grote-barrégreep op de gitaar / Bron: Babak Babali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Stap voor stap barrégrepen leren spelen

Wanneer je al enigszins bekend bent met barrégrepen, weet je dat er kleine- en grote-barrégrepen bestaan en dat barré-grepen op een bepaalde manier aangeduid worden in de bladmuziek.

Met het leren spelen van grote-barréakkoorden kun je op een klassieke of andere akoestische gitaar enkele maanden zoet zijn. Als je de aanwijzingen stap voor stap bestudeert, is het mogelijk om dit leerproces te versnellen.

Wat maakt het spelen van een barrégreep zo lastig?

Als je vervolgens vraagt wat het spelen van een barrégreep op een gitaar zo lastig maakt, luidt het antwoord meestal iets in de trant van:
  • 'Ik kan met mijn wijsvinger niet alle snaren indrukken.'
  • 'Ik hoor allerlei bijgeluiden'
  • 'Ze klinken niet zo helder als andere grepen'

In alle drie de gevallen is het meestal niet de kracht die ontbreekt, maar vooral een inzicht in de techniek om deze barrégrepen goed te grijpen.

Kracht en vaardigheid ontwikkelen met je barrévinger

Om barrés te spelen, heb je overigens wel enige kracht nodig. Gelukkig is dat lang niet zoveel kracht als veel beginners vrezen. Voor een groot deel is het een kwestie van goed weten hoe je de barrévinger precies plaatst en waar je extra druk op de snaren uitoefent. En vervolgens blijf je oefenen, oefenen en nog eens oefenen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Bij het oefenen zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Houd je barrévinger dicht bij de rechts ervan liggende fret

Hoe dichter je je wijsvinger vlak achter de naastgelegen fret houdt, des te minder kracht je nodig hebt om de snaren goed in te drukken. Leg deze vinger echter niet direct tegen of op de fret, maar zeer kort erachter

Je maakt het jezelf onnodig moeilijk als je de onderkant van de wijsvinger (dus aan de kant van de handpalm) vlak op de snaren drukt. Als je de snaren aanslaat die zich onder de vouwtjes (of groeven) in de vingers bevinden, maken die vaak ongewenste bijgeluiden, omdat je deze snaren niet volledig indrukt. Ook voel je bij deze houding van je wijsvinger de snaren als het ware in je vlees snijden.

Een betere aanpak is je barrévinger iets naar links te rollen. De benige zijkant van deze wijsvinger is wat harder dan de vlezige onderkant en daarom heb je minder kracht nodig om de snaren in te drukken. Let er ook op dat de duim zoveel mogelijk recht omhoog wijst. Speel je op bovenstaande manier, dan heb je minder kracht nodig.

Interessant is de barrétechniek die gitaardocent Alfred Birney in zijn reactie onder dit artikel adviseert. Deze lijkt, ergonomisch gezien, beslist de moeite waard om uit te proberen of die voor jou werkt.

Schuif je wijsvinger iets omhoog of omlaag

Het verschil tussen een goed en een niet goed klinkende barrégreep zit hem soms in enkele millimeters (of slechts een enkele millimeter!) omhoog of omlaag schuiven van je wijsvinger. Let bij het uitproberen van wat voor jou de beste positie van de wijsvinger is ook op de positie van de duim en de pols van je linkerarm.

Let op de positie van je duim

Veel gitaristen hebben de neiging hun linkerduim te hoog en te ver naar links te houden. De duim dient zich telkens ergens tussen de wijsvinger en de middelvinger aan de andere kant van de hals te bevinden, ongeveer ter hoogte van de G-of de D-snaar, dus ongeveer in het midden van de smalle kant van de hals. Op die manier heb je minder kracht nodig.

Let op de positie van je pols

Een ongelukkige positie van de linkerpols heeft bij gitaristen al heel wat blessures opgeleverd. Let erop dat je de linkerhand feitelijk in het geheel niet nodig hebt om de gitaarhals vast te houden, maar slechts om de snaren in de juiste vakjes in te drukken. Je mag dus nooit met je handpalm de hals ondersteunen. Alléén je vingers en je duim mogen contact met de gitaarhals hebben. Het is dus belangrijk om de gitaar goed vast te houden en met de linkerhand de juiste positie aan te nemen.

Als je de aanwijzingen in dit artikel en en in die van de bovenstaande links uitvoert, merk je dat je pols nu lager 'hangt' dan de hals van je gitaar en goed ontspannen is. Hoe rechter je de linkerpols houdt, des te langer het duurt voordat je pols en hand moe worden van het gitaar spelen. Ook wordt de kans op ontwikkeling van het carpaaltunnelsyndroom dan een heel stuk kleiner.

Als je kramp of een vermoeid gevoel in je pols krijgt, loop dan nog eens alle aandachtspunten voor een goede zithouding en de houding van je linkerhand na. Net als bij alle andere gitaargrepen, dien je ook bij barrégrepen je linkerpols ontspannen te houden.

Het leren spelen van barréakkoorden blijft weliswaar een uitdaging, maar met behulp van bovenstaande tips kun je je leerproces versnellen en de kans op blessures verkleinen.
© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn barrégrepen voor de gitaar?Wat zijn barrégrepen voor de gitaar?In veel gitaarmuziek wordt gebruik gemaakt van barrégrepen. Maar wat is er zo bijzonder aan een barrégreep (of dwarsgree…
Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)Om barrégrepen goed te leren grijpen, heb je niet alleen de nodige oefening, maar vooral ook veel geduld nodig. Veel beg…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
Een capo op je gitaarEen capo op je gitaarEen capo is een handige gitaarklem die je op een bepaalde positie om de hals van je gitaar klemt. Een capo is bijvoorbee…

Gitaar leren spelen: akkoorden tokkelen en fingerpickingGitaar leren spelen: akkoorden tokkelen en fingerpickingAls je op je gitaar Engelse en Amerikaanse folk, blues of popmuziek met tokkeltechnieken wilt leren begeleiden, vind je…
De gitaar en je rechterhand: de basishoudingDe gitaar en je rechterhand: de basishoudingWil je graag jezelf gitaar leren spelen? Of is het je bedoeling je hobby van vroeger weer op te pakken? Als je je bewust…
Bronnen en referenties
  • The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami, 1980
  • Barre Chords – A Complete Guide (hopefully!); kaoticnick; http://www.ihatebarrechords.com/203/barre-chords-a-complete-guide-hopefully/
  • Why Do Barre Chords Hurt Wrist So Much?; kaoticnick; http://www.ihatebarrechords.com/306/why-do-barre-chords-hurt-wrist-so-much/
  • Barré akkoorden, barré grepen; Popschool Maastricht; http://www.popschoolmaastricht.nl/college_gitaar_barre.php
  • Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Author=Babak Babali. ; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guitar_barre_chord.jpg
  • Afbeelding bron 1: Babak Babali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Alfred, 02-02-2015
Bij het spelen van een barré over 6 snaren moet je niet met je wijsvinger drukken op de plaatsen waar je andere 3 vingers drukken. Voorbeeld: de F in de 1e positie, zo'n beetje de zwaarste barré die er is. Kantel je vinger niet, zoals hierboven staat. Dat werkt wel maar is op den duur niet goed voor je spieren. Houd je wijsvinger evenwijdig aan de fret, en er dichtbij, maar strek de vinger niet. De wijvsinger drukt dus alleen de hoge e-snaar in en de lage e- en a-snaar. Je krijgt dan een zeer licht gebogen barré. Dat is onwennig in het begin, maar zo leer ik het mijn leerlingen. Reactie infoteur, 02-02-2015
Alfred, hartelijk dank voor deze tip! In de loop van de jaren heb ik les van in totaal drie gitaardocenten gehad en alledrie werkten ze met de 'kantelmethode' als barrétechniek.

Ik ga proberen me jouw aanpak eigen te maken en kijken of die in de praktijk voor mij beter werkt dan de oude barrétechniek.

Wilfried, 24-09-2012
Bij mij lukte het nooit goed tot op het moment dat ik mijn duim meer naar rechts verplaatste. Toen ging het eensklaps als vanzelf! Reactie infoteur, 24-09-2012
Leuk om te horen, Wilifried!

Als de duim van je linkerhand zich steeds ergens in het midden tegenover je wijsvinger en je middelvinger bevindt, speelt dat het prettigst en kun je het gemakkelijkst 'moeilijke' grepen pakken.

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.