Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen)

Barrégrepen op de gitaar spelen (in zes stappen) Om barrégrepen goed te leren grijpen, heb je niet alleen de nodige oefening, maar vooral ook veel geduld nodig. Veel beginnend gitaristen op de klassieke of folkgitaar doen daar enkele maanden of langer over. Als je barréakkoorden alsmaar niet helder willen klinken of als sommige gitaarsnaren bij het spelen van barrés geregeld rammelen, komt dat door oorzaken die je kunt leren onderkennen en vervolgens beïnvloeden. Als je de problemen stap voor stap te lijf gaat, boek je meetbare (en hoorbare) resultaten.

Voorbereiding van barrégrepen

Het succes van het grijpen van barréakkoorden valt of staat met het innemen en volhouden van een goede basishouding en een goede houding voor de linkerhand.
Als je de informatie in die artikelen op je netvlies hebt staan, is het tijd om de volgende stapsgewijze aanpak te volgen.

Druk met je wijsvinger alle zes de snaren in voor het gitaarakkoord

Leg de wijsvinger van je linkerhand op de eerste positie en druk alle zes de snaren in. Sla alle zes de snaren aan.
Bij deze stap leer je een positie van je wijsvinger te vinden, waarbij alle snaren helder klinken. Je hebt dan nog niet het probleem dat de andere vingers van het barréakkoord de greep compliceren.

<STRONG>F-akkoord in grote-barréligging</STRONG> / Bron: Sluffs, Wikimedia Commons (Publiek domein)F-akkoord in grote-barréligging / Bron: Sluffs, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zet een grote-barréakkoord op

Nu je eenmaal erin geslaagd bent, alleen met je wijsvinger zes snaren tegelijkertijd in te drukken, ga je proberen ook enkele andere vingers van een barréakkoord erbij te plaatsen.

Ga bijvoorbeeld aan de slag met een veelgebruikt akkoord: een F-akkoord in grote barréligging. Leg hierbij je wijsvinger over alle snaren van de eerste positie, zet je middelvinger op de A (op de G-snaar), je ringvinger op de C (op de A-snaar) en je pink op de F (op de D-snaar).

Neem de tijd om je vingers precies op de juiste plaats te krijgen. Blijf oefenen totdat alle snaren helder klinken als je ze aanslaat.

Verschuif de barrégreep naar een volgende positie op je gitaar

Als je de vorige stap beheerst, ga je proberen het akkoord 'op te schuiven'. Het beheersen van een aantal 'opschuifakkoorden' vergroot je spelmogelijkheden. Nu concentreren we ons zuiver op de techniek van het opschuiven zelf.

Zet weer een F-akkoord op met een grote barré. Als je dit akkoord in zijn geheel twee vakjes opschuift, klinkt er een G-akkoord en als je opnieuw twee vakjes opschuift een A-akkoord. Oefen deze greep van een hoge positie naar een lage positie en weer terug.
<STRONG>Een barrégreep op de gitaar</STRONG> / Bron: Babak Babali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een barrégreep op de gitaar / Bron: Babak Babali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ga vlot van een barréakkoord naar een open akkoord

Deze stap vereist waarschijnlijk wat meer oefening dan de vorige stappen, maar je hebt de belangrijkste struikelblokken nu al wel achter de rug. Deze stap is makkelijker te nemen als je goed ontspannen bent.

Ga vrij snel van een open akkoord naar een barréakkoord

Oefen op het gemakkelijk grijpen van een barréakkoord vanuit een open akkoord. Als dit lukt, heb je al weer een belangrijke mijlpaal bereikt.

Wissel snel en gemakkelijk tussen open akkoorden en barréakkoorden

Het is de bedoeling dat je in instrumentale stukken en in songs eenvoudig van een open akkoord naar een barréakkoord kunt gaan en omgekeerd.

Als je ook deze mijlpaal hebt gehaald: gefeliciteerd! Je beheerst nu de basis van het spelen van barréakkoorden en daarmee kun je de meeste gitaarakkoorden moeiteloos spelen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fingerpicking op de gitaarFingerpicking op de gitaarDe gitaar is een wijdverspreid instrument. Een heleboel mensen spelen gitaar onder invloed van de populaire muziek. Deze…
Online gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOnline gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOp het internet zijn veel websites te vinden die gratis bladmuziek voor de gitaar aanbieden. In dit artikel vind je een…
Gitaar leren spelen zonder lessen en notenschriftGitaar leren spelen zonder lessen en notenschriftGitaar spelen is een ontspannen manier om muziek te maken. Alle soorten muziek zijn op de gitaar te spelen. Oefenen, vee…
Een capo op je gitaarEen capo op je gitaarEen capo is een handige gitaarklem die je op een bepaalde positie om de hals van je gitaar klemt. Een capo is bijvoorbee…

Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?De klarinet en de saxofoon zijn allebei houtblaasinstrumenten die met een enkel riet worden bespeeld. Kinderen die saxof…
De gitaar en je rechterhand: de basishoudingDe gitaar en je rechterhand: de basishoudingWil je graag jezelf gitaar leren spelen? Of is het je bedoeling je hobby van vroeger weer op te pakken? Als je je bewust…
Bronnen en referenties
  • The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami, 1980
  • Gitarrenakkorde: Harmoniefunktion und Grifftechnik; Bernd Stahl; Schott; 1987
  • How long does it take to learn barre chords?; kaoticnick; http://www.ihatebarrechords.com/300/how-long-does-it-take-to-learn-barre-chords/
  • Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Author=Babak Babali. ; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guitar_barre_chord.jpg
  • Afbeelding van F-akkoord in grote-barréligging; publiek domein; auteur: sluffs; http://en.wikipedia.org/wiki/File:F_major_chord_for_guitar_(barred).png
  • Afbeelding bron 1: Sluffs, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Babak Babali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 02-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.