Tønder Festival in Denemarken

Tønder Festival in Denemarken Elk jaar is in Tønder het Tønder Festival. De veertigste editie, in 2014, wordt gevierd met oude en nieuwe vrienden, met The Chieftains en The Stray Birds. Tønder Festival is een wereldmuziek festival, muziek met de wortels in folk, folkrock, country, blues, cajun, zydeco, blues, jazz en wereldmuziek. Tønder Festival wordt in het laatste volle weekend van augustus gevierd. Tønder ligt in Denemarken, net over de Duitse grens.

Tønder Festival

Tønder Festival is er voor liefhebbers van volksmuziek. Het werd voor de eerste keer in 1975 georganiseerd in de Deense stad Tønder. Het begon met een groep jongeren die volksmuziek mooi vonden en hun enthousiasme daarover wilden delen met andere liefhebbers. Het festival groeide uit en inmiddels is het een van Europa’s meest gewaardeerde folk en roots muziekfestival. Het programma laat ondermeer wereldmuziek uit Scandinavië, Ierland, Amerika, Schotland en Engeland horen.

Legendarisch

Een festival organiseren is één, maar een sfeer maken moet samen met het publiek gebeuren. Het festival van Tønder is bekend om zijn puike organisatie en geweldige ambiance. De kwaliteit van de muzikanten is hoog en dat heeft de organisatie in de loop van de jaren op niveau weten te houden. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. De programmering is een mix tussen oud en vertrouwd en nieuw en dat gepaard aan uitmuntende muziekkwaliteit. Dat levert een festival op dat bij organisatoren, vrijwilligers, muzikanten en publiek in de smaak valt.

Hoofdkantoor

Hagge's Musik Pub in Tønder is sinds 1988 het hoofdkantoor van het festival. De festivalorganisatie kocht het pand en verbouwde het tot het hoofdkwartier van de organisatie. Daarnaast is het nog steeds een pub en maakt het onderdeel uit van het festival.
Hagge’s heeft een klein podium waar ongeveer veertig keer per jaar optredens worden georganiseerd. Er is voor 90 luisteraars plaats in de bar.

Masterclasses

Naast optredens zijn er ook masterclasses en workshops. Het festival vindt in augustus plaats, in het laatste weekend van die maand. Tønder Festival Foundation en Tønder Festival Association zijn de organisatoren. De organisatie kan steunen op vier fulltime medewerkers en 2000 vrijwilligers. Carsten Panduro was tot en met 2014 de artistiek directeur. Hij staat aan de basis van het festival, waar hij samen met zijn levensgezellin, Anni Lehmann, vorm en inhoud aan gaf. Er worden duizenden tickets per jaar verkocht en er zijn negen podia waar wordt opgetreden.

Muziek genieten en heerlijk eten / Bron: Persbureau AmelandMuziek genieten en heerlijk eten / Bron: Persbureau Ameland

Muziek vieren

Tijdens de veertigste verjaardag van het festival in 2014 wordt veertig jaar wereldmuziek gevierd. De top van de internationale folk en roots scene komt naar Denemarken om dat mee te vieren. In 2015 gaat de organisatie door waar Panduro, hij werd in april 2015 70 jaar, gebleven is.

In 2012 werd het festival vernieuwd en werd het polsbandje geïntroduceerd. Voordien moesten bezoekers voor elk concert een kaartje kopen en nu zijn er dagbandjes en bandjes voor het hele festival te koop.

Eten

Op het festivalterrein zijn binnen- en buiten podia en er is Cajun-food, fish and chips, pannenkoeken en vegetarische wok voor de liefhebbers en dansvloeren om op de live muziek te dansen.

Chieftains

The Chieftains (Ierland)

The Chieftains hebben in de jaren 1960 een essentiële rol gespeeld in de transformatie van Ierse folk muziek van een lokale traditie gespeeld tot wereldmuziek. The Chieftains worden aangevoerd door Paddy Moloney. De Ieren spelen op het lustrumfestival van 2014 en de organisatie is daar wat trots op. Behalve deze grootheden op het gebied van roots muziek spelen er grote muzikanten uit alle windstreken.

Open Air

Het festivalterrein ligt achter het gemeentehuis en museum van Tønder. Daar is een groot veld met rondom tenten, bankjes, bars en informatiebalies. Er is een Open Air podium, waar op het talud 15.000 mensen kunnen zitten en staan. Op het terrein staan twee grote tenten. In de ene kunnen 3000 mensen zitten en in de andere 1600. Daarnaast zijn er nog verschillende podia in mooi uitgevoerde spiegeltenten en in tenten met mooie namen zoals: P4Scenen, Palais des Glaces, La Gaiola en Visemøllen
.
Op het festivalterrein is ook een tent ingericht als cd-winkel, waar de muziek van de optredende artiesten is te koop. Naast het Open Air podium staat een tent waar muziek instrumenten kunnen worden geprobeerd en aangeschaft en er zijn verschillende jamtenten. Bij de entree staat dan nog de Irish Pub, met op de eerste etage Little Dublin, een bar waar volop gejamd wordt.

Polsbandje / Bron: Jeanet de JongPolsbandje / Bron: Jeanet de Jong
Jammen in de Irish Pub / Bron: Persbureau AmelandJammen in de Irish Pub / Bron: Persbureau Ameland
Spiegeltent / Bron: Persbureau AmelandSpiegeltent / Bron: Persbureau Ameland

Regen

De organisatie staat borg voor een fantastisch festival, maar de weergoden laten zich niet regisseren. De veertigste editie in 2014 was zo nat, dat na afloop de auto's met trekkers van het parkeerterrein getrokken moesten worden. In 2015 vielen er ook enkele fikse buien. Op het festivalterrein ontstonden grote plassen. Als je daar met duizenden mensen doorheen gaat baggeren wordt het één grote modderpoel. Daar heeft de organisatie iets op gevonden: shovels komen met bakken grind, die in de plassen worden geleegd. De festivalgangers kunnen daarna met droge voeten hun koffie of pilsje kopen.


Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cajun en Zydeco uit Louisiana in Zydecozity en op AmelandCajun en Zydeco uit Louisiana in Zydecozity en op AmelandAmeland was jarenlang zydecoland met de band Zydeco Beach Party, het hart van het Zydeco at Sea festival. Zydeco Beach P…
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…

Muziekgeschiedenis: de primitievenDe muziek is geen uitvinding van één knap persoon, noch is het een barmhartige gave van welwillende goden of helden. Zo…
Dag van het Levenslied - Festival op Moederdag in NijmegenDag van het Levenslied - Festival op Moederdag in NijmegenNijmegen heeft sinds 1983 een Dag van het Levenslied, een festival vol ‘foute’ en ‘goed foute’ liederen, smartlappen en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tønder Festival
  • http://www2.tf.dk/pages/page.php?id=19&set_menu=19&setLanguage=english geraadpleegd op 4 augustus 2014
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.