Sister Wives (programma op TLC)

Sister Wives is een realityserie op TLC waarin een polygame familie wordt gevolgd: een man Kody en zijn vier vrouwen Meri, Janelle, Christine en Robyn. In totaal heeft het gehele gezin 17 kinderen. Sister Wives wordt sinds 2010 op de Amerikaanse TLC uitgezonden, maar is nu ook op de Nederlandse TLC te zien.

TLC

De Nederlandse versie van TLC heeft tegenwoordig als doelgroep (jonge) vrouwen, maar begon vroeger in Amerika als een informatief kanaal. In 2011 startte TLC in Nederland met het uitzenden van programma’s, waaronder veel realityseries. Eén van die programma's is ‘Sister Wives’, een serie over een polygame familie van een man (Kody) met zijn vier vrouwen (Meri, Janelle, Christine en Robyn) en hun kinderen. De eerste aflevering op de Amerikaanse televisie trok 2.3 miljoen kijkers, wat een nieuw record was sinds de introductie van de serie ‘Cake Boss’.

Sister Wives

De serie volgt het leven van de polygame Kody Brown, die in Las Vegas (VS) woont met zijn vier vrouwen en 17 kinderen. De naam van het programma is gebaseerd op het feit dat de vrouwen elkaar als zussen zien. Kody Brown trouwde als eerste met Meri. Alleen dit huwelijk is volgens de wet legaal, alle andere huwelijken worden gezien als ‘spirituele verbindingen’. Na drie jaar trouwde hij met Janelle en weer een jaar later met zijn derde vrouw, Christine. De familie was voor 16 jaar compleet, tot Kody in 2010 trouwde met zijn vierde vrouw: Robyn.

Kody Brown en zijn vrouwen

Kody Brown werkt in de reclamebranche. Hij is geboren op 17 januari 1969, te Lovell, Wyoming (VS). Zijn meest bekende quote is “Love should be multiplied, not divided”.

Eerste vrouw: Meri

Kody trouwde in 1990 met zijn eerste vrouw, Meri. Meri ontmoette een nieuwe vriendin door een gemeenschappelijke vriend. De broer van die nieuwe vriendin is Kody en het klikte gelijk tussen Meri en Kody. Twee maanden nadat ze elkaar hadden ontmoet, vroeg Kody (toen 22) Meri (toen 19) op Kerstavond ten huwelijk. Ze kregen beiden toestemming van hun ouders en zijn na vier maanden getrouwd.
Kody en Meri hebben één kind samen: Mariah (geboren in 1995). Ze hebben niet meer kinderen omdat Meri vruchtbaarheidsproblemen heeft. Kody stelde in-vitrofertillisatie aan haar voor, maar Meri wilde alleen kinderen op een 'natuurlijke' manier krijgen.

Tweede vrouw: Janelle

Janelle is de enige vrouw van Kody die niet opgegroeid is in een polygame familie, in tegenstelling tot Meri, Robyn en Christine. Een aantal maanden voor het huwelijk van Janelle en Kody ging de moeder van Janelle deelnemen aan de polygame familie van de vader van Kody.
Janelle was vroeger getrouwd met de broer van Meri. Ze leerde Kody via Meri (die ze als een vriendin zag/ziet) kennen, toen Meri hem kwam voorstellen. Janelle zag Kody eerst gewoon als de man van Meri en was bij hun trouwerij aanwezig. Kody en Janelle werden goede vrienden omdat ze dat ook met Meri was. In 1990 besloot Janelle zich te gaan verdiepen in de cultuur van de Native (inheemse) Amerikanen. Ze stopte met werken en ging proberen in een tipi te leven. Ze mocht haar tipi opzetten op de ranch van de ouders van Kody. Meri en Kody kwamen langs en nodigden Janelle om langs te komen bij hun huis in Montana. Kody en Janelle konden het steeds beter vinden en trouwden in 1993.

De kinderen van Kody met zijn tweede vrouw:
 • Dochters: Madison (geboren in 2000) en Savanah (2005)
 • Zonen: Logan (1995), Hunter (1997), Garrison (1998) en Gabriel (2002)

Derde vrouw: Christine

Christine ontmoette Kody via haar zus in de zomer van 1990. Haar zus vertelde over de kracht en vastberadenheid van Kody. Op een zondag ontmoette ze Kody en Meri: Christine was onder de indruk van Kody maar dacht niet met hem te gaan trouwen. Ze werden wel vrienden. In 1994 leefden Kody, Meri en Janelle in Wyoming. Meri en Janelle planden een verrassingsfeest voor de verjaardag van Kody. Ze hadden Christine ook uitgenodigd. Dat weekend vertelde Christine aan Kody dat ze met hem zou willen trouwen. Kody zag dit als een huwelijksaanzoek en ging er werk van maken. Christine kreeg toestemming van haar vader en Kody vroeg haar op Valentijnsdag 1994 ten huwelijk. Een maand later waren ze getrouwd.

De kinderen van Kody met zijn derde vrouw:
 • Dochters: Aspyn (1996), Mykelti (1997), Gwendlyn (2002), Ysabel (2004) and Truely (2010).
 • Zoon: Paedon (1999)

Vierde vrouw: Robyn

Robyn had een moeilijk huwelijk en scheidde van haar ex-man. Ze was niet meer geïnteresseerd in relaties omdat ze haar kinderen deze pijn niet meer wilde aandoen. Robyn zag Kody in de kerk, waar ze voor het eerst oogcontact hadden. Een maand later was Robyn op bezoek bij haar nicht en werd ze voorgesteld aan Kody en Meri. Meri was vriendelijk en Robyn ging vooral met haar praten om de gevoelens die ze kreeg bij Kody te kunnen negeren. Weken later bleef de nicht van Robyn zeuren dat ze langs moest komen. Robyn stemde in en ging met haar kinderen op bezoek. De nicht van Robyn had stiekem Kody en zijn familie ook uitgenodigd. Robyn werd verliefd maar het duurde even voordat ze zich overgaf aan de liefde. Kody en Robyn trouwden in 2010.
De kinderen van Kody met zijn vierde vrouw:
 • Robin had al drie kinderen van haar eerste (monogame) huwelijk: Dayton (2000), Aurora (2002) en Breanna (2004).
 • Kody en Robyn kregen op 27 oktober 2011 samen een jongetje, genaamd Solomon.

Afleveringen van de serie Sister Wives

In juni 2014 was de première van het vijfde seizoen van Sister Wives. Seizoen 1 (september-november 2010) bevatte 9 afleveringen, seizoen 2 (maart-november 2011) bevatte er 23, seizoen 3 (mei-december 2012) had er 21 en het vierde seizoen (juli 2013-februari 2014) had 20 afleveringen.

Seizoen 1

De hoogtepunten van seizoen 1 waren:
 • Het voorstellen van Kody, Meri, Janelle en Christine en hun (op dat moment) 12 kinderen.
 • Daten en de verloving van Kody met Robyn, die al drie kinderen had.
 • Eerst was er jaloezie bij de anderen vrouwen, later werd Robyn geaccepteerd.
 • Kody en Meri gaan naar Mexico om hun 20e trouwjaar te vieren.
 • De drie vrouwen helpen Robyn met de voorbereidingen van haar huwelijk met Kody.
 • Kody geeft toe dat hij de trouwjurk van Robyn zelf heeft uitgekozen, waardoor de andere vrouwen zich een beetje verraden voelen.
 • Kody trouwt met Robyn.

Seizoen 2

In seizoen 2 gebeurde een heleboel:
 • De familie Brown gaat naar New York om hun polygamie openbaar te maken op de nationale televisie.
 • De kinderen gaan voor het eerst naar een publieke school.
 • Allerlei bezoeken van de familie Brown naar vrienden en familieleden om te kijken hoe de relaties liggen nu ze hun polygamie niet meer geheim houden.
 • Kody en Janelle gaan op een kampeervakantie om hun huwelijk te vieren.
 • De familie Brown bereidt Halloween en Kerstmis voor.
 • Ze verhuizen naar Las Vegas, in huurwoningen, waarna ze de mogelijkheid bespreken om samen te gaan wonen in vier huizen dicht bij elkaar.
 • Robyn vertelt dat ze zwanger is van Kody, aan het eind van de serie krijgt ze hun kind Solomon.
 • Sommige kinderen krijgen gedragsproblemen omdat de familie zo abrupt naar Las Vegas verhuisd is.
 • Kody en zijn vrouwen leggen uit waarom ze het volhouden met elkaar, maar ook waarom ze soms jaloers zijn.

Seizoen 3

In het derde seizoen werd veel over de familie uitgelegd:
 • Meri vertelt over haar vruchtbaarheidsproblemen.
 • Christine legt meer uit over haar jaloezie op Robyn.
 • De ontwikkelingen van het verhuizen van de familie naar één landgoed. Ze willen een cul-de-sac (doodlopende weg met dus weinig verkeer) bouwen, waaraan vier huizen liggen.
 • De familie gaat drie dagen naar de geboorteplaats van de Amerikaanse polygamie: Nauvoo in Illinois (VS).

Seizoen 4

De familie wordt in seizoen 4 gevolgd als ze naar vier huizen (in dezelfde wijk) verhuizen. Meri heeft een beslissing genomen over het aanbod van Robyn om haar draagmoeder te worden. Verder zijn de vrouwen bezig met het opstarten van een juwelenlijn.

Seizoen 5

De première van seizoen 5 in Amerika is op 8 juni, 2014.

My Sisterwife’s Closet

De familie Brown heeft een online winkel geopend: My Sisterwife’s Closet. Ze verkopen op de website sieraden, horloges en muziek.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Polygamie?Wat is polygamie? Men spreekt van polygamie als iemand, meestal een man, met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Doo…
Polygamie: niet bevorderlijk voor de gelijkheid man-vrouwWanneer een persoon getrouwd is met meerdere partners geeft dit al snel verontwaardigde reacties. Polygamie is een leven…
Jersey Shore's DJ Pauly DDe Jersey Shore heeft veel interessante cast leden, maar degene die daar altijd bovenuit springt is DJ Pauly D met zijn…
Best betaalde tv-sterrenIn Nederland is grof geld te verdienen met het verschijnen op televisie. Dit is echter niets vergeleken met de bedragen…

Say Yes To The Dress (programma op TLC)Say Yes To The Dress (programma op TLC)TLC, een televisiezender gericht op (jonge) vrouwen, heeft veel reality programma’s over trouwen. Eén daarvan is Say Yes…
De kracht van een voice-overDe kracht van een voice-overEen goede voice-over is goud waard voor een televisieprogramma. Er zijn nogal wat programma’s die erg saai of onduidelij…
Bronnen en referenties
 • De website van de Kody Brown familie: http://www.kodybrownfamily.com/
 • De wikipedia van Sister Wives: http://en.wikipedia.org/wiki/Sister_Wives
 • De pagina over Sister wives op de Amerikaanse TLC site: http://www.tlc.com/tv-shows/sister-wives
Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.