ABBA songteksten verklaard

ABBA songteksten verklaard Dat ABBA meesters waren in het ontwikkelen van de perfecte melodie is geen verrassing meer. ABBA's songteksten daarentegen zijn steeds weer punt van discussie geweest, en helaas vaak onderschat. Wie enkel de catchy tunes onthoudt en niet de moeite doet om ABBA's teksten daadwerkelijk te lezen en ook te begrijpen mist iets. Want ABBA verpakte in vrijwel elk nummer al of niet onbewust een boodschap. Zo kunnen ABBA's lyrics een leidraad zijn in het leven. Omdat geen onderwerp onbesproken bleef.

De songteksten van ABBA

ABBA schreef altijd zelf hun songteksten, die pas na het ontwikkelen van een melodielijn tot stand kwamen. Hoewel veel van ABBA's lyrics eenvoudig lijken en daardoor vaak niet serieus zijn genomen, is er zeer veel symboliek in de teksten. Zelfs in het simpelste liedje zit nog een boodschap, een gedachte, een moraal of een inzicht waar je iets mee kunt. Teksten van latere albums zijn zoals journalisten al schreven meer 'sophisticated' en volwassener, en vaak voor meerdere interpretaties vatbaar.

Andante, andante

Vergelijkt een vrijpartij met het bespelen van een instrument. De minnaar krijgt de opdracht langzaam, licht en zacht te werk te gaan. Liever geen gepraat, maar een lichaam dat is als nachtelijk fluweel. Want hij weet hoe hij haar ziel kan raken, met zijn touch als van een zomeravondbries en het gevoel van duizend vlinders... Voor de romanticus geschreven.

Angeleyes

Geschreven voor al diegenen die hun ex met een ander zien lopen. De hoofdrolspeelster denkt eraan de nieuwe vriendin te waarschuwen voor zijn 'engelenogen'. Ogen die hypnotiseren, je hart stelen maar een spelletje spelen. Want op een dag besef je dat ze slechts een vermomming zijn. Zal het telkens weer zo zijn dat als je je ex ziet, de pijn weer boven komt?

Another town, another train

De beschrijving van de gevoelens van een rusteloze man die, terwijl zijn vriendin nog slaapt, het huis verlaat om niet meer terug te keren. Hoewel hij haar voor dit moment gewaarschuwd had, laat hij nog wel een afscheidsbrief achter. 'Onze dromen waren gemaakt van zand', meent hij. 'Leven is vrij zijn' is zijn motto, hij kan niet anders. Voor de vrijbuiters onder ons.

As good as new

De vraag om vergeving. De ik-figuur heeft haar relatie in een ruzie verbroken, haar koffers gepakt en zit nu met de spijt. Omdat ze inziet dat het een domme fout was. Daarom staat ze nu weer voor haar ex, met haar 'zo goed als nieuwe' liefde voor hem. En deze keer heeft ze de intentie het ook zo te houden. 'Ik dacht dat onze liefde ten einde was, maar hier ben ik weer'. Voor iedereen die brood ziet in verzoening.

Bang-a-boomerang

Beschrijft hoe investeren in de liefde werkt als een boemerang. Elk gevoel dat je toont, is als een boemerang die je opgooit. Elke zoete, tedere zoen zal bij de afzender terugkeren. Door liefde te geven, krijg je liefde terug. De boodschap is: Wees in de liefde nooit egoïstisch omdat dat dwaas is. Een boemerang is liefde!

Cassandra

Het tragische verhaal over een Griekse vrouw (mythologie) die in staat was de toekomst te voorspellen. Die gave kreeg ze als beloning van de man die het bed met haar wilde delen. Maar ze weigerde dit, waarna ze werd gestraft met de toevoeging dat niemand haar voorspellingen zou geloven. Zo gebeurde dat Cassandra de stad waarschuwde voor naderend onheil en niemand haar geloofde. De mensen werden in hun slaap verrast, Cassandra verloor haar vader en zus, waarna ze uiteindelijk per schip wegvoer. De mensen in schaamte achterlatend.

Chiquitita

Beschrijft de troost voor een jonge vrouw die erg droevig is door het verlies van haar liefde. Geen hoop meer, geen zekerheid, maar gelukkig nog wel 'de schouder om op uit te huilen'. In de troostende woorden zit een blik op de toekomst, dat de zon nog steeds schijnt en de littekens zullen verdwijnen. Want ooit zal Chiquitita weer dansen, dus zing toch een nieuw lied...

Crazy world

Een opvallend verhaal. Een man kan niet slapen, loopt naar het huis van zijn vriendin, en ziet daar een man bij de voordeur staan. Als de vreemde wegrijdt voelt de ik-figuur verbijstering en leegte. De vriendin begrijpt niet waarom hij kwaad is en zichzelf een stommerd vindt. Ze pakt hem lachend bij de hand en vertelt hem over haar broer Joe, die lang weg is geweest en nu blijft. 'Je zult hem vaak te zien krijgen, hij is in elk opzicht zo aardig.' Dan sluit hij zijn ogen, en realiseert zich dat het een gekke wereld is.

Dance, while the music still goes on

Gaat over een stel dat na het einde van hun relatie, nog een laatste dans wil maken. Dit om de harde waarheid te verzachten, een herinnering te kweken om aan terug te denken als beide echt alleen zijn. Want ze weten dat ze elkaar niet zullen vergeten, ook al was de liefde bij voorbaat van voorbijgaande aard. Als laatste goodbye dus deze dans: 'God weet dat we het geprobeerd hebben'. Voor een ieder die een relatiebreuk gewoon accepteert.

Dancing queen

Heeft een luchtige tekst. Het gaat over 'de tijd van je leven' in het uitgaansleven. De hoofdrol is voor een meisje dat door haar dansprestaties mannen het hoofd op hol brengt. Want serieus neemt ze ze niet, haar 'koningen' zijn inwisselbaar, 'anyone will do'. En als ze de kans krijgt... is ze de dansende koningin, jong en lief, slechts zeventien jaar...

Disillusion

Is het sentimentele verhaal over een vrouw wier wereld in duigen valt door de breuk met haar geliefde. Hardop huilen, zich afvragen wat hij doet, de herkenning van zijn gezicht zowel in een menigte als in haar dromen. Want hij is de reden voor haar bestaan. Hoewel men zegt dat haar wond zal helen, gelooft ze er niet in. Desillusie is het enige dat hij voor haar achterliet. Voor al diegenen die willen zwelgen in verdriet.

Does your mother know

Gaat over leeftijdsverschil. Het betreft een man die op de dansvloer geconfronteerd wordt met een meisje die haar avances voor hem niet verbergt. Maar hij vindt haar veel te jong. Dansen, babbelen en een beetje flirten is allemaal goed, maar meer zit er niet in. Want... weet haar moeder hier wel van?

Dreamworld

Vertelt over een vrouw die haar vriend ervan wil doordringen dat hij in een droomwereld leeft. Hoge verwachtingen, hoop, denken dat de partner een 'engel in wit' is... alles goed en wel maar aan de realiteit kan niemand ontsnappen. En 'we hebben het tot op heden gemaakt, dus het kan alleen maar beter worden', zingt de 'ik'. Wil je je partner wakker schudden, speel dan Dreamworld.

Dum dum diddle

Een aanklacht tegen gebrek aan aandacht. Het is een relatief eenvoudige tekst die handelt over een vrouw die een mild beklag doet over de man op wie ze een oogje heeft, maar die enkel belangstelling heeft voor zijn viool. Heeft hij zijn viool vast, dan is hij gelukkig. En haar ziet hij niet staan. Daarom droomt ze ervan om zijn lievelingsviool te zijn, want pas dan zullen ze altijd samen zijn.

Eagle

Over bergen, bossen en zeeën, Eagle gaat over het euforische gevoel van vrijheid. Het zien van verre plaatsen, nieuwe horizonnen, te gaan en te staan waar je wil. Geen beperking van het gevoel, want adelaars klimmen hoger en hoger. Is het een droom of is het allemaal werkelijkheid? Iedereen denkt er wel eens aan, hoe het zou zijn als je kon vliegen. Eagle legt het uit.

Elaine

Het tragische verhaal van Elaine, die geestelijk gevangen zit. Een doodlopende straat, een trein die nergens heen gaat, Elaine kan niet ontsnappen, want ze is als een goudvis in een kom. 'Ze' hebben haar gedachten en ziel gegijzeld, of ze nu schreeuwt, vloekt, haat, weggaat, terugkeert en blijft... het maakt allemaal niet uit. Elaine staat symbool voor al die vrouwen die geestelijk mishandeld worden.

Fernando

Beroemd om het ontroerende verhaal van twee oude, grijze revolutionisten die terugdenken aan hun gevecht voor vrijheid in Mexico. Lang geleden was er net zo'n sterrennacht, met open vuur. Maar dan wel het gebulder van kanonnen en geweren op de achtergrond. Vriend Fernando neuriede en speelde zachtjes op de gitaar, om hun enorme angst voor de dood te verlichten. 'Hoewel ik er nooit aan dacht dat we konden verliezen, is er geen spijt. Als ik weer hetzelfde moest doen, zou ik het doen, mijn vriend, Fernando.'

Get on the carousel

Een vrouw, gevangen in de draaimolen van beroemdheid, wil maar een ding, eraf! Ze voelt zich duizelig en misselijk en verlangt naar het langzamere tempo dat ze eerst gewend was. En dat terwijl ze enkel wilde dansen en zingen. Get on the carousel gaat over de keerzijde van succes.

Gimme, gimme, gimme (a man after midnight)

Beschrijft de noodkreet van een eenzame vrouw terwijl de herfstwind langs de ramen van haar flat blaast. Verloren om zich heen kijkend, opent ze het raam en werpt een blik op straat. Om te beseffen dat er helemaal niemand is. Niemand die haar smeekbede kan horen. 'Geef me een man na middernacht, help me door de duisternis tot de ochtendgloren...' Voor ieder die de eenzaamheid van zich af wil schreeuwen.

Gonna sing you my lovesong

Een vertelling over een man wiens vriendin kwaad op hem is, en die troost vindt bij de hoofdrolspeelster. Want zij is het die hem als haar enige echte liefde ziet, 'jij bent mijn eerste, jij bent mijn laatste'. Het zou zo mooi zijn als hij... misschien helpt het als ze haar liefdeslied voor hem zingt? Om hem gelukkig te maken, om het goed te maken. 'Voor eeuwig van jou zijn, wat een mirakel als het gebeurt'. Voor wie niet terugdeinst voor liefde, als er een ander in het spel is.

Hamlet

De beschrijving van een herinnering aan een gelukkige herfst met een geliefde. Telkens als het najaar is en de bladeren vallen, denkt de ik-persoon aan toen. Want ook toen bliezen er koude herfststormen, en viel regen zacht op zijn gezicht. Ze weet nog elke plek, elk dingetje van die tijd. Vervangen van de herinnering kan niet, want 'ik had nog nooit zoveel van je gehouden als toen, op die blije herfstdagen.' Voor wie heimwee op wil wekken.

Happy Hawaii

Vertelt over een vrouw die op reis is naar Hawaii. Te hard gewerkt, een relatie die op de klippen is gelopen... de hoofdrolspeelster vindt dat ze een tweede kans verdient. En dat ze het ziet zitten is duidelijk. Het lied eindigt met de tekst dat ze het gevoel heeft dat haar droom uitkomt. Want 'iemand wacht op mij en ik zal jou vergeten'. Zwemmen, surfen en zonnen, ze stuurt je een kaart!

Happy new year

Leidt ons naar de grijze nieuwjaarsochtend als wordt stilgestaan bij het contrast tussen feest en visie. Het nut van hoop, een eigen wil, een droom en het ideaal dat elke buur een vriend is. Want voor nu lijken alle dromen dood, ze zijn niets anders dan 'confetti op de vloer'. Na elke tien jaar is er een ijkpunt. Wat is er over van alle verwachtingen, wie weet waar we over tien jaar staan?

Hasta mañana

Beschrijft treffend hoe liefde kan veranderen. Maar als liefde sterk genoeg is, kan het niet voorbij zijn. De hoofdrolspeelster wil dat haar geliefde haar vergeeft, hoe eerder hoe beter. Want wanneer ze elkaar weer zien, is onbekend. En waar is toch die lente en zomer gebleven, de dromen, de nachten? Al wat er overblijft is gemis. 'Maar toch zal mijn liefde voor jou voor altijd voortleven.'

He is your brother

Gaat over een vechtersbaas die 'het licht' ziet omdat hij in het zoveelste gevecht attent wordt gemaakt op het feit dat de ander ook een mens is, en behandeld moet worden als een broer. Het tweede deel van het nummer gaat over een egoïstische vrouw die een bedelaar negeert en een stem haar wakker schudt dat ze hem goed moet behandelen. De essentie: We zijn allemaal afhankelijk van elkaar.

Head over heels

Vertelt over de extreme vriendin van de ik-persoon. Deze vriendin doet precies waar ze zin in heeft, ze heeft een persoonlijke stijl en smaak, en overal hoor je haar stem. Haar man is het onderdanige type, zodra hij zijn wil uit geeft ze hem een tik om hem wat te dimmen. Hals over kop vervolgt ze haar weg, en altijd gehaast. Wie kent er niet zo'n vrouw van de wereld?

Hey hey Helen

Biedt stof tot nadenken. De song gaat over een vrouw die recentelijk van haar man is gescheiden en er nu met haar kinderen alleen voor staat. Eindelijk is ze vrij en heeft ze wat ze wilde, maar gedachten aan haar vroegere leven zijn nog vers. Haar nieuwe leven biedt een tweede kans een beter bestaan op te bouwen, ondanks de hoge prijs. 'Is het de pijn waard, om te zien hoe de kinderen huilen, doet het pijn als ze naar hun vader vragen?'

Hole in your soul

Vertelt over de noodzaak van rock 'n roll als je er in het leven helemaal doorheen zit. Als het leven een last is, als je denkt dat je vervloekt bent. Want romantiek zal je niet helpen, het is allemaal maar een leugen. De hoofdrolspeelster en haar vrienden wenden zich in hun vrije tijd daarom tot echte actie. Rock 'n roll dus, en zo vullen ze het 'gat in hun ziel'.

Honey, honey

Het ultieme liefdeslied. De vrouw in kwestie is stapelgek op haar 'liefdesmachine', maar hij probeert haar enthousiasme wat te temperen. 'Blijf met beide benen op de grond meid, je kunt beter niet al te ' high' worden.' Maar zij wil er niets van horen. 'Ik blijf aan je plakken jongen, je zult nooit van me afkomen.' Ondertussen barst de tekst van de hartstocht en is er zelfs gehijg te horen.

I am just a girl

Beschrijft de verwondering van een meisje over het legendarische 'ik hou van jou' van de jongen van haar dromen. Ondanks haar 'Miss Níemand' gevoel en het idee dat ze niet het soort vrouw is waar mannen voor vallen, is vandaag alles anders: 'Ik kan niet geloven dat het waar is,' en 'Het is zoveel meer dan woorden ooit kunnen zeggen'. Voor wie houdt van mierzoet...

I am the city

Beschrijft de enorme vibe van een grote stad vanuit het perspectief van de stad zelf. Een onweerstaanbare stad kent een gekke magie: Continu lawaai, rare geuren, auto's, hotels, cocktailbars, drukke straten, een skyline, miljoenen stemmen die samensmelten. Mensen 'voeden' de stad met hun levens, zo zegt de stad: 'Ik ben een hongerige ziel'. En de wind? 'Als je goed luistert, zul je me horen lachen.' Wie draagt zijn steentje bij aan de stedelijke energie?

I do, I do, I do, I do, I do

Een liefdesverklaring. De vrouw dwingt een man om een keus te maken. 'Hou van me of verlaat me', zingt ze. 'En geloof me, ik hou van jou.' Want eindelijk heeft ze de ware liefde gevonden, ze kan het niet verbergen, hij voelt het toch wel? Voor iedereen die gelooft in de bevestiging van echte liefde. Ja, ja, ja, ja, ja!

I have a dream

De verering van een droom, een fantasie, een lied, engelen, het goede in alles en het wonder van een sprookje. Wie hierin gelooft is in staat de werkelijkheid te verzachten, en slechte tijden te overbruggen. Dromen helpen je overal doorheen en de toekomst te aanvaarden, 'zelfs als je faalt'. Voor iedereen met een spirituele inslag.

I let the music speak

Een poëtische uitleg van het beleven van muziek. Zo worden de gevoelens die muziek oproepen geassocieerd met verleiding, de herfst, een zonsopgang, een illusie, een grap en een traan. Wie zich openstelt voor de emotie in muziek en zich daaraan overgeeft, wordt weggevoerd naar een wereld waar schoonheid de donkerste dag verslaat. Het lied is een ode aan de kracht van muziek.

I saw it in the mirror

Legt de gevoelens van een man bloot, die in de spiegel zijn gezicht ziet en beseft dat zijn relatie niet serieus blijkt. Hoewel zijn vriendin zegt dat ze van hem houdt, kijkt hij door haar leugens heen. Hij weet dat hij niet langer meer nodig is, dat iedereen zijn plaats kan innemen. 'Want er is iets heel erg mis als deze jongen huilt.' Geschreven voor de man die zich niet geneert voor zijn tranen.

I wonder (departure)

Gaat over de angst van een vrouw om haar 'hometown' te verlaten. Ze vraagt zich af of alles nog het oude is, op de dag dat ze terugkeert. Want haar vrienden zullen dan getrouwd zijn, een eigen huis en kinderen hebben. Leuk, goed gepland en wijs, maar ook zonder verrassingen. Dan plots realiseert ze zich dat als ze het niet eens probeert, wie ze dan eigenlijk is? Geen lafaard in elk geval. Want de kans in je leven moet je nemen. Het kan niet verkeerd gaan.

If it wasn't for the nights

Vertelt over een drukbezette vrouw die geen tijd heeft om aan haar vriend te denken. Zaken gaan voor, rekeningen moeten betaald, brieven moeten geschreven, rusteloosheid en stemmingswisselingen... ondertussen mist ze 'hem' vreselijk. Gelukkig is alles anders, als de avond eraan komt. Tijd om op te laden.

I'm a marionette

Geeft inzage in het leven van een ster aan wie aan alle kanten getrokken wordt. 'Je bent zo vrij', is wat mensen zeggen, maar de praktijk is dat ze als een marionet in het leven staat. Fans, managers en media hebben haar wil ontnomen, ze moet doen wat anderen zeggen. Het lied is een expressie over hoe het is om te worden geleefd. 'Kijk eens hier, enkel een glimlach.. je oogt op de foto beter als je lacht, zo is het goed!'

I've been waiting for you

Vertelt over een vrouw die overtuigd is van liefde voor haar vriend. Oude gevoelens zijn terug, daarbij het gevoel dat hij haar dromen waar kan maken. Want hij windt haar op, zij adoreert hem, de eenzame dagen zijn voorbij. En het is mooi als je voelt dat de ander bij je hoort, 'op een dag zul je het daar mee eens zijn'. Op deze man heeft ze al die tijd gewacht. Voor iedereen die wil zwijmelen.

Just a notion

Gaat over het geloof in een lot. Het lied is de weergave van een gevoel van de hoofdpersoon. Een gevoel alsof 'hij' elke beweging van haar in zich opneemt, hij raakt haar met zijn ogen bijna aan. Ze voelt hoe hij straks op haar af zal stappen, hallo zal zeggen, en ze een speciale avond zullen hebben, want 'als het onze bestemming is, is er niets wat we kunnen doen.'

Just like that

Verhaalt over het veilige leven van de 'ik', dat plotseling veranderde toen een knappe maar sluwe man haar hart stal, zijn intrede nam in haar flat en haar met stijl betoverde. Maar haar geheimen waren voor hem een lat te hoog, 'zomaar' verdween hij. En nu? De tranen zijn opgedroogd, wrok is er niet. 'Af en toe vraag ik me af waar hij is. Ik geef toe, hij had iets wat ik mis. Ik denk dat hij een vrijbuiter was. De enige die ik heb gekend.'

King Kong song

Beschrijft de inspiratie van een rockster die op televisie King Kong zag en er een ritmisch, funky lied over schrijft. Maar dat niet alleen, zo wil hij de jungle namaken en van mensen grote, zwarte gorilla's maken. Met de armen naar beneden hangend doet men alsof men King Kong is, de afschuwelijke, reusachtige 'killer' en zingt men mee op de 'monkey tom tom'. Voor wie ervan houdt volledig uit de band te springen!

Kisses of fire

De ophemeling van gepassioneerde zoenen tussen twee mensen die gek zijn op elkaar. Want alleen dan zijn zoenen brandend, vurig en toegewijd, leidend tot het punt van 'no return'. Geen enkele liefde meet zich met deze, want de ik-figuur is gevangen in een 'aardbeving van emoties', bedelend naar meer. Voor wie geen genoeg kan krijgen van het echte zoenwerk.

Knowing me, knowing you

Het hartverscheurende relaas van een man in tranen, die na de breuk met zijn vriendin door een leeg huis loopt en zich voorstelt dat er kinderen zouden spelen. Maar al wat er nu is, is leegte. Er is niets meer aan te doen, een breuk is nooit gemakkelijk, maar 'ik moet gaan'. Zo prent hij dit zichzelf in, wetend dat hij de herinneringen altijd bij zich zal dragen. Want dit is 'waar het verhaal eindigt', dit is vaarwel.

Lay all your love on me

Gaat over een vrouw die 'een paar liefdesaffaires' heeft gehad maar nu wel erg gemakkelijk verliefd is geworden. Zoals ze zelf zegt, een volwassen vrouw zou nooit zo snel voor iemand moeten vallen. Hoe is hem dit zo gelukt en waarom is ze zo bezitterig geworden? Lay all your love on me verhaalt over de verwarrende gevoelens in een prille liefde.

Like an angel passing through my room

De omschrijving van een sfeer waarin de hoofdpersoon haar gedachten de vrije loop laat. Dagdromend bij het open haardvuur is de buitenwereld even ver weg. Lang vergeten scenes doemen op, afgewisseld met momenten van het heden. De liefde is symbolisch uiteengezet: 'Zoals de haardblokken die uitdoven, was de liefde. Als een lang verlengd vaarwel.' Voor inzicht moet je soms even gaan zitten.

Love isn't easy (but it sure is hard enough)

Vertelt over hoe moeilijk liefde kan zijn en hoeveel geduld het vereist. In het begin is er een overdaad aan lieve woordjes en cadeautjes, later blijkt die 'ideale man' toch wel wat minpunten te hebben. Toch realiseren beide partners zich dat liefde niet enkel een 'sensatie' is, maar dat het er soms behoorlijk ruig aan toe kan gaan.

Lovelight

Beschrijft het effect van liefde op het dagelijks leven. Over hoe een nieuwe liefde je hele wereld plotseling kan kleuren, alsof de persoon in het bezit is van een 'liefdeslicht'. Waar duisternis was, is nu schittering, verkeer valt niet meer op, zelfs het plafond lijkt lichter. En zelfs als de geliefde er niet is, is zijn liefde overal nog voelbaar.

Lovers (live a little longer)

Vertelt over een bericht in de krant waarin staat dat uit onderzoek is gebleken dat minnaars wat langer zouden leven. Als vrijen een medicijn is, waarom dan niet meteen beginnen? En zo zingt de hoofdrolspeelster dat het haar niets kan schelen of men kijkt, want 'wij hebben een reden, elke keer dat we zoenen', en 'jij en ik krijgen een kans om een tweede keer te leven'.

Mamma Mia

Beschrijft de onweerstaanbaarheid van een man. Een man die alles fout doet, hij bedondert zijn vriendin, slaat met deuren, en hij maakt haar droevig en boos. Hoe vaak ze het ook al uitgemaakt heeft, steeds weer wordt ze naar hem toegetrokken. Plotseling verliest ze controle, alsof een vuur ontbrandt. En Mamma Mia, daar begint alles weer van voren af aan. Voor iedereen met een knipperlichtrelatie.

Man in the middle

Verhaalt over de 'armoe' van een rijk leven. Het lied beschrijft een baas die alles heeft. Een limousine, een knap blondje, dienstbodes, een enorme villa, dikke sigaren, wijn en champagne, tot een buik vol kreeft en kaviaar aan toe. Een keiharde, gewetenloze man die je niet durft tegen te spreken, omdat geld zijn wapen is. Toch, met al het geld in de wereld, kan hij bijna alles kopen, behalve een eerlijke vriend.

Me and Bobby and Bobby's brother

Herinnert aan de jeugd van de vrouwspersoon, toen ze speelde met de wilde Bobby en zijn broertje. Voetballen, klimmen in een appelboom, pret maar ook ruzietjes. Al wat ze herinnert is dat ze trots en blij was dat ze met de jongens kon zijn. 'Alsjeblieft, neem me terug naar toen'. Jeugdsentiment voor de liefhebber.

Me and I

Gaat over een gespleten persoonlijkheid. Niet als ziekte, maar als normaal verschijnsel. Want iedereen kent tegenstrijdige gevoelens in zichzelf, iedereen is een 'freak'. Door middel van de ideeën van Freud probeert de hoofdrolspeelster haar innerlijke conflicten te verklaren. Voor iedereen die zichzelf soms niet meer begrijpt.

Medley (Pick a bale of cotton, On top of old Smokey, Midnight Special)

On top of old Smokey verraadt dat het gaat om een verloren liefde, de echte actie begint bij de laatste van het trio: Midnight Special, dat handelt over het leven van een gevangene die is opgesloten wegens gokken en vechten in Houston.

Merry-go-round

Verhaalt over het weinig succesvolle liefdesleven van de ik-persoon. Want nu hij zijn enige vriendin verloren heeft, staat hij alleen met zijn liefde en gevoelens en kan hij weer opnieuw beginnen. En dan blijkt hoe eenzaam het is, als leven enkel liefde is dat in cirkeltjes ronddraait. Voor mannen die denken nooit een partner te krijgen.

Money, money, money

Beschrijft een vrouw die hard moet werken om haar rekeningen te betalen maar voor zichzelf geen cent overhoudt. Ze droomt van een rijke man waardoor ze helemaal niet meer hoeft te werken, enkel kan rondhangen en een feest kan geven. Ze realiseert zich wel dat zo'n man niet echt bestaat en zo ja, dat hij haar toch niet hoeft. Daarom is er die laatste droom: Naar Monaco of Las Vegas afreizen om een fortuin te winnen.

Move on

Wat is leven? Move on beschrijft 'het wonder van het moment', dat plotselinge gevoel in leven te zijn en de wil om in leven te blijven. Leven is in beweging, waarbij het lijkt alsof we allemaal op reis zijn, een reis door ruimte en tijd. Vergelijkingen zijn er met de wind, een zonsopgang, de zon die elke regen achtervolgt... Hoe je het ook uitlegt, het blijven slechts pogingen. Maar Move on is vooral ook positief, want ergens ligt het antwoord op alle waarom-vragen.

My love, my life

Het aangrijpende relaas van een vrouw die aan het gezicht van haar vriend ziet dat de relatie over is. Hoewel hij die laatste woorden niet zegt, ziet ze het duidelijk. Maar vragen blijven, want was het dan alleen een droom, een leugen? Toch laat ze hem los, omdat ze weet dat hij niet haar bezit is. 'Dus ga weg, het ga je goed, je bent nog steeds mijn liefde en mijn leven, nog steeds mijn enige echte.' Voor wie houdt van drama en sentiment.

My mama said

Geschreven voor de ouders van een puber die ervan droomt om haar eigen leven te leiden. Het meisje heeft een vriendje die ze stiekem probeert te zien, maar moederlief steekt er een stokje voor. Ze wijst haar tienerdochter op het feit dat ze het goed heeft, een dak boven haar hoofd en eten. Dat uitgaan met het vriendje kan ze niet waarderen. De tiener heeft juist het idee in een gevangenis te zitten. Waar ligt de grens tussen vrijheid en verantwoordelijkheid?

Nina, pretty ballerina

Handelt over het saaie kantoormeisje dat op vrijdagavond een complete metamorfose ondergaat, en dan verandert in de koningin van de dansvloer. Doordeweeks houdt ze 'haar geheimpje' stil, en droomt van het eind van de week. Precies dat contrast met het duffe kantoorleven is nodig om van uitgaan te kunnen genieten... en te stralen, net als Cinderella. Voor iedereen die een dubbelleven leidt.

On and on and on

Heeft plaats op een party waar de 'ik' een 'big shot' uit het land treft die zegt dat slechte tijden eraan komen. Mensen interesseren zich nergens meer voor en zijn respectloos. Op haar vraag wat goed en slecht is, zegt hij: 'Ga door schat, tot de nacht om is.' Een andere man vraagt haar daarna of hij met haar mee mag als ze vertrekt, waarna ze hem zegt: 'Ga door schat, tot de nacht om is.' Over de onzinpraat op feestjes.

One man, one woman

Is de beschrijving van een liefde met moeilijkheden. Een kille ontbijttafel, dichtslaande deur, hulpeloosheid, huilen, wanhoop, dromen van een beter leven, waar is de liefde gebleven? Maar dan is er de sleutel in de deur. Hij lacht, en zij beseft dat ze wakker moeten geschud. Want de liefde is dierbaar, de pijn en het lijden waard. En: Het is nooit te laat om te veranderen. Voor al diegenen die de 'wake-up call' hard nodig hebben.

One of us

Gaat over spijt. De hoofdrolspeelster dumpte haar vriend, omdat hij haar teveel zou hebben benauwd. Maar nu voelt ze dat ze veranderd is en wil ze haar ex laten weten dat zij het is die huilend en eenzaam op bed ligt, starend naar het plafond. Wachtend op een telefoontje, wensend dat ze nooit was vertrokken. Voor de luisteraar die spijt heeft van het einde van een relatie.

Our last summer

Vertelt de herinnering aan een geliefde, die zomer in Parijs in de tijd van de 'flower power'. Wandelen op de Elysée, langs de Seine, zitten in het gras bij de Eiffeltoren, een drankje in een café, Parijse restaurants en ochtend-croissants. Geen zorgen, enkel glimlachen als Mona Lisa, lachen in de regen, praten over politiek en filosofie, ja, een fijne en ware romance. En nu? Nu heeft de droomman van toen een gezin, hij werkt in een bank en houdt van voetbal. Waar is de romantiek gebleven?

People need love

Een ogenschijnlijk simpele tekst, maar wel eentje met een boodschap. People need love is een pleidooi voor harmonie en vrede tussen beide seksen. Mensen hebben vertrouwen, hoop en liefde nodig om een goed leven op te kunnen bouwen. Natuurlijk zit er ook een knipoog bij: 'Als een man verliefd is en zijn vrouw wil de maan (ofwel het onmogelijke), dan zal hij het naar beneden halen, als hij kan.'

Put on your white sombrero

Zet uiteen hoe een vrouw haar 'cowboy' de deur wijst omdat hij niet van deze tijd is. Dat neemt niet weg dat het haar moeilijk valt, zo roept ze hem na: 'Laat je gevoelens niet zien, als je verdwijnt in de nacht, gekleed in wit, ongeketend en vrij, zal ik huilen'. Want zou hij haar ooit nemen zoals ze is? Zet je witte sombrero op, zadel je paard en rijd weg als de zon ondergaat... Geschreven voor degene die haar onmogelijke liefde moet laten gaan.

Ring ring

Beschrijft het smachtende wachten op een telefoontje. Want waarom belt hij almaar niet, hoe moet de hoofdrolspeelster in hemelsnaam zo verder? De ex blijkt vertrokken, haar in verwondering achterlatend over wat er mis is gegaan. Aan wie ligt het, en is het echt allemaal voorbij? De song is voor al diegenen met een gebroken hart.

Rock 'n roll band

Verhaalt over een man die een bedroefde vrouw al uren in een hoek ziet zitten en haar uitnodigt met hem te dansen. Want, 'kom op meid, de wereld is prachtig, laten we dansen. Een gebroken hart heeft geen zin nu, je zult je veel beter voelen, dat weet ik zeker.' Het nummer is opbeurend voor al diegenen die er doorheen zitten.

Rock me

Heeft een wat ondeugende tekst. De kick van nachtelijke liefde, de magie en vooral niet stoppen. Wie krijgt er niet genoeg van verliefdheid en het eeuwige verlangen bij elkaar te zijn? Voor altijd de jouwe, dat is wat de hoofdrolspeler wil zijn. Geen van beide krijgen genoeg van elkaar. Daarom is Rock me bedoeld voor diegenen die in een nieuwe liefde zitten.

Santa Rosa

Het verlangen van een vermoeide man naar zijn hometown Santa Rosa. Hij heeft overal zijn dromen nagejaagd, maar voelde zich nergens thuis. Daarom maar een wens: terug naar SR, naar zijn oude huis en vrienden. Wat zouden ze van hem vinden, nu hij zo veranderd is? Oost west, thuis best, is de boodschap.

Should I laugh or cry

Gaat over de onverschilligheid van de ik-figuur die haar man niet langer serieus kan nemen. Want ze is moe van zijn filosofieën, zijn trots, en de leugen waarin hij leeft. Want al wat ze ziet is een grote ballon, die half op weg is naar de maan. IJskoud ziet ze het aan, de boosheid voorbij. En weet niet of ze lachen of huilen moet... Voor iedereen die zijn partner zat is!

Sitting in the palmtree

Waargebeurd relaas over een muzikant die in Indonesië in een palm klom, en pas naar beneden wilde komen als het meisje waar hij zijn zinnen op had gezet zou zeggen dat ze van hem hield. Ondertussen wijzen mensen naar hem en lachen hem uit, omdat hij zich gedraagt als een aap in de dierentuin. Met zijn eenzame actie tussen de kokosnoten toont hij dat zij alles voor hem is. 'En 's avonds, als de zon ondergaat, ben ik de droevigste man in deze stad, omdat ik van je hou Jeanie.'

Slipping through my fingers

Deze tekst gaat over de schuldgevoelens die iedere ouder kent als je kind zo hard opgroeit dat je het idee hebt van alles gemist te hebben. Zonder door te dringen in de wereld van je kind, ontstaat het gevoel hem of haar te verliezen. Want telkens als de hoofdrolspeelster denkt dat ze er grip op heeft, verliest ze die weer. Veel dingen waren ooit gepland, maar het meeste is nooit uitgevoerd, zonder te weten waarom. Zo glijdt dierbare tijd weg, terwijl ze elke minuut wanhopig probeert te 'vangen'.

So long

Het antwoord van een vrouw aan de man die haar probeert te versieren met allerlei trucs, zoals met zijn flitsende auto en het sturen van bloemen. Tracy en Daisy mogen dan wel zo gek zijn, de ik-figuur is dat niet. Ze meldt niet te koop te zijn, want geld betekent niets voor haar. Al zijn cadeaus heeft ze weggegeven, want hey, hij weet toch dat zij anders is dan al die andere vrouwen? Een song gemaakt voor de zelfbewuste vrouw die zich niet laat inpakken.

Soldiers

Gaat over de angst voor oorlog, hoe oorlog geforceerd wordt, of het nu gerechtvaardigd is of niet. Soldiers is waarschijnlijk geschreven met de Sovjet invasie in Afghanistan in het achterhoofd, alsmede de aanhoudende koude oorlog tussen oost en west. Soldaten komen zo overtuigend en sterk over dat je er haast niet aan denkt dat er iets verkeerd zou zijn. Maar als de ander begint, moeten wij meedoen. Ook in de greep van de koude decembermaand, is er reden om ons ervan te blijven vergewissen dat soldaten onze taal niet spreken, zo luidt de strekking.

S.O.S.

Beschrijft de teloorgang van een liefde. Waar zijn de gelukkige dagen, het voelt alsof er iets 'dood' is. De geliefde staat vlak naast de ik-persoon, maar hij voelt 'ver weg', onbereikbaar. Hoewel zij het is die heeft geprobeerd de relatie te beëindigen, begrijpt zij niet waarom. Want het was altijd zo leuk, het was altijd zo goed. Als laatste dus de wake-up call: S.O.S.! Zou hij het alarmsignaal oppikken? Voor iedereen die zijn of haar relatie nog wil redden.

Summernight city

Vertelt de onweerstaanbare aantrekkingskracht van een zomernacht in de stad. Souldansen, wandelen in het maanlicht, vrijen in het park, het gevoel in de lucht, overal dezelfde mensen als jij. Maar dan de vergankelijkheid van de nacht: In het bleke licht van de ochtend fluiten de vogels, en is niks het nog waard om herinnerd te worden. 't Was immers maar een droom die buiten bereik ligt. Zoals verspreid drijfhout op een strand.

Super Trouper

Gaat over een eenzame ster die een geroutineerd leven leidt van eten, slapen en zingen, hopend dat elke show de laatste zal zijn. Haar vriend wordt node gemist, maar de komende avond zal hij in het twintigduizend-koppige publiek zitten. Dit feit verandert de hele show. Eindelijk zal de grote spotlight, de 'super trouper' haar laten stralen als nooit tevoren. Het lied toont aan dat je je omringd door duizenden fans, nog steeds alleen kunt voelen. Dat er soms maar een persoon is, die je weer laat 'leven'.

Suzy-hang-around

Vertelt over het meisje Suzy die vriendschap zoekt met jongens van haar school. Deze vinden haar dwaas en wijzen haar af. Het kind vlucht naar haar moeder die de jongens toespreekt en ze vraagt waarom ze niet gewoon zonder ruzie kunnen spelen. De jongens weten niet wat ze moeten zeggen, maar zodra de moeder weg is, gaan ze verder met hun stoere praat. Het nummer is voor de pestkoppen onder ons.

Take a chance on me

Gaat over een vrouw die zich aanbiedt aan de man waar ze haar zinnen op gezet heeft. Hij vindt echter dat ze haar tijd verspilt en wil haar niet kwetsen, bang als hij is voor een liefdesaffaire. Toch weet ze dat ze hem zal krijgen, en, zij is nog vrij, dus als hij nog van gedachten verandert? 'Waag een kans, dat is alles wat ik van je vraag.'

Thank you for the music

Gouden haar en een talent. En de onderstreping van het belang van muziek. Trots en dankbaar om haar zangkunst en op het feit dat iedereen naar haar luistert zodra ze zingt, roemt de hoofdrolspeelster degene die bedacht dat niets een hart zo kan raken als een melodie. 'Welnu, wie het ook is, ik ben een fan.' Want wie kan zonder, wat zou het leven zijn zonder een lied of een dans... wie zijn wij dan eigenlijk nog?

That's me

De beschrijving van de zelfstandige Carrie die zich in de liefde niet laat bespelen. De man die zijn oog op haar laat vallen krijgt een waarschuwing: 'Ik ben niet het type meisje met wie je zou trouwen.' Jaloers is ze, trots, een engel die zich vermomd heeft, en bovenal geen speelgoedje voor mannen. Want geloven in sprookjes doet ze niet, wel gelooft ze in sympathie. 'Zo ben ik, snap je.' Nummer voor alle sterke vrouwen.

The day before you came

Een ode aan de Grote Verandering door de uitgebreide beschrijving van sleur. De ik-figuur neemt elke ochtend de trein naar kantoor, leest de krant, treft een bureau vol papieren aan. Daarna lunch, de zevende sigaret, en om vijf uur de trein terug. Dan een Chinees take-away, Dallas kijken en in bed een boek lezen. 'Het geratel op het dak moet de regen zijn geweest, de dag voordat jij kwam... '

The king has lost his crown

Geeft een glimp van wraakgevoelens. Een vrouw heeft begrepen dat haar ex een nieuwe vriendin heeft die hem heeft laten zitten. Ze confronteert hem met zijn tanende trots, onhandigheid en zijn verlies van de 'troon'. Niet langer is hij de held in de ogen van een vrouw, integendeel, de wereld is op zijn kop gezet. De koning heeft zijn kroon verloren. Voor iedereen die haar ex het allerslechtste gunt.

The name of the game

Gaat over een verlegen vrouw die verliefd wordt op haar psychiater, de enige die haar lijkt te bereiken. Hij laat haar praten, voelen, en toont haar wat ze verbergt. Geen wonder dat opwinding haar parten speelt. Ze vraagt zich af of hij hetzelfde voelt als zij, of het voor hem iets betekent, of hij haar zal uitlachen als ze haar ware gevoelens voor hem openbaart. In de vreemde setting wil ze weten wat 'de naam van het spel' is. Want waar zijn ze mee bezig?

The piper

Volgens Björn geïnspireerd door Stephen King's roman 'The Stand', over een Hitler-achtige leider en de angst dat er weer een tijd komt dat mensen zo'n soort leider willen. Deze figuur wordt in het nummer voorgesteld als 'the piper'. Mensen komen van heinde en verre, om hun 'minds' door hem te laten wegspelen. Want hij verleidt iedereen met vuur in zijn ogen, en de angst van de mensen is zijn wapen. De boodschap is: pas op met het klakkeloos volgen van een leider.

The visitors (Crackin' up)

Reflecteert de situatie voor dissidenten in de USSR. Björn zei dat hij het zich probeerde voor te stellen hoe het moet voelen om te wachten op die klop op de deur, nooit wetende wanneer het zou komen, en nooit enige zekerheid over iets te hebben. In 'de bezoekers' wordt de vreselijke angst om opgepakt te worden helder, als de hoofdrolspeelster zingt over steeds luidere geluiden, de deurbel, de paniek en verlammende angst, de irritatie en stemmen aan de andere kant van de deur. Ontsnapping is niet mogelijk, het laatste uur is daar.

The way old friends do

De uiteenzetting van de betekenis van hechte vriendschap. Samen de stilte delen, elkaar troosten en een ruzie weer bijleggen... tijden van plezier, tijden van verdriet, de vriendschap kan het allemaal aan. Daarom maakt het niet uit wat morgen brengt, samen redden we het. Voor mensen die hun beste vrienden op waarde weten te schatten.

The winner takes it all

Het intens emotionele verhaal over een vrouw die probeert in het reine te komen met haar echtscheiding. Rechters nemen de besluiten, de goden gooien een dobbelsteen op, terwijl het niemand wat kan schelen. Ze zijn zo koud als ijs. En daar is haar ex die haar de hand wil schudden, gespannen verontschuldigt ze zich. Want er is eigenlijk maar een ding wat ze wil weten: 'Vertel me eens, kust zij net zoals ik deed? Voelt het net zo, als ze je naam roept?' Soms kan een ex beter geen ex zijn.

Tiger

Vertelt over het grote gevaar in de stad, de auto. Gele ogen gloeien als neonlichten, als spotlights van de stadsnachten. De autoverlichting beheerst de stad. Want waar je ook kijkt, om je heen, achter je, om de hoek, auto's achtervolgen je. Een ontsnapping is onmogelijk, vandaar de vergelijking met een gevangenis. Zelfs een schaduw is wellicht die van een auto. Het nummer heeft dus niets te maken met een tijger.

Tropical loveland

Beschrijft het paradijs en het verlangen dit met iemand te delen. Zonneschijn, tropische stranden, prachtige tuinen met bloemen en vogels, zacht gras, blauwe luchten, het kan niet op. De ik-figuur nodigt haar lieveling uit om hem in dit paradijs rond te leiden en hem in te wijden in de 'geheimen die mijn paradijs kunnen voortbrengen'. Waar het paradijs ligt? Aan de andere kant van de regenboog, onder de maan. Voor iedereen die fantasie heeft...

Two for the price of one

De song verhaalt over een schoonmaker van perrons die geen liefde in zijn leven heeft. Op een dag leest hij een huwelijksadvertentie die zegt 'twee voor de prijs van een'. Het tweetal zou het antwoord zijn voor het geval je je down voelt. Hij belt en krijgt een opwindende stem aan de lijn, waarna hij uitzinnig is van geluk en een ontmoeting wil. Maar dan komt de teleurstelling: 'Wij zijn perfect voor elkaar, en als je daaraan twijfelt, dan zul je er zeker van zijn als je mijn moeder ontmoet.' Moraal: Iets is nooit wat het lijkt!

Under attack

Vertelt over stalking. De ik-persoon verkeert in grote angst, beseffend dat ze geen enkele strategie heeft. Ook weet ze niet waar ze heen moet. In het lied zit een smeekbede, 'red me want ik ben aan het eind van mijn latijn'. En ja, ze wil hem stoppen maar ze weet niet hoe. Moet ze razend worden, en waarom voelt ze zich desondanks gevleid? Under attack is gemaakt voor alle vrouwen die achtervolgd worden door een stalker.

Voulez-Vous

Gaat over de disco-scene uit de jaren zeventig. Mensen ontmoeten elkaar, blikken over en weer, men weet wat hen te doen staat. En het is niet de eerste keer. Geen beloftes, geen spijt. Het gevoel van verwachting is waar het om draait. Wie de regels van het spel kent, is de 'master of the scene'. Voor alle fervente uitgaanstypes.

Waterloo

Vergelijkt de liefde met de strijd in Waterloo, waar Napoleon zich overgaf en verloor. Aan deze liefde kan niet ontkomen worden, omdat het een voorbestemming is. De ik-persoon heeft ertegen gevochten, maar 'hij' is sterker gebleken. En nu vraagt ze zich af hoe ze ooit kon weigeren, omdat verliezen voelt als winnen. En ja, het geschiedenisboek op de plank, herhaalt zichzelf altijd...

Watch out

Verhaalt over een vrouw die in gevaar is. Tenminste, dat vindt de hoofdrolspeler die gek wordt van haar vurige karakter. Wat hij wil is haar temmen, maar hij zit vol ongeduld. Misschien haat ze hem wel? In elk geval waarschuwt hij haar meerdere malen. Watch out gaat over passie.

What about Livingstone

Verhaalt over een kiosk waar mensen de headlines in de krant zien en lezen over een bemande vlucht naar de maan. Ze vinden dit belachelijk. Hierop trekt de hoofdpersoon de vergelijking met ontdekkingsreiziger Livingstone, die Centraal Afrika in de 19e eeuw verkende, maar hiervoor wel zichzelf opofferde. De boodschap luidt dat dit soort mensen nodig zijn om de mensheid vooruit te brengen.

When all is said and done

Over hoe de koek op kan zijn! When all is said and done beschrijft het droevige verhaal van een koppel dat uiteen is en elkaar niets meer te zeggen heeft. Want diep van binnen voelden beiden dat het over was. De vertelster heeft echter geen wroeging. Ze bedankt haar ex voor zijn liefde en alle pret en meldt wijselijk dat geen van beide schuldig is. Op het kruispunt van het leven, is er geen verlangen meer om te hollen. De haast is weg, want alles is 'gezegd en gedaan'.

When I kissed the teacher

Vertelt het verhaal van een schoolmeisje die er al langer over nadacht haar gevoelens voor haar leraar te openbaren, maar klaarblijkelijk erg aarzelde. Gevoelens vinden altijd een uitweg, zo luidt de moraal, dus verliefd als ze is, kust ze hem in een opwelling, middenin in de klas. De leraar bloost, kinderen gillen, maar op dat moment staat de wereld even stil. De trance wordt doorbroken als de leraar glimlacht. Met recht de zevende hemel.

Why did it have to be me

Gaat over een machteloze man die zich afvraagt waarom hij het slachtoffer is geworden van een vrouw die spelletjes speelt met mannen. Ooit was ze eenzaam en in een dip, maar nu vindt ze het beter dat hij haar maar vergeet. Een korte liefdesaffaire is alles wat ze wilde, ondanks het feit dat zijn snelle verliefdheid overging in meer. Waarom ik, is zijn logische vraag. Voor al diegenen die verliefd worden op de verkeerde.

You owe me one

Vertelt over een gebeurtenis tussen twee mensen die twijfel en verwarring brengt. De ik-figuur heeft genoeg van de dagelijkse drama's en wil rust zoeken op de Bahama's. 'Want', zo zegt ze, 'ik mis al het plezier, je bent me iets verschuldigd.' In elk geval een ticket. Afstand nemen is nodig om alles weer helder te krijgen. Voor ieder die in een heftige relatie zit.

Lees verder

© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Lyrics, liedteksten, songteksten: de beste sites op een rijLyrics, liedteksten, songteksten: de beste sites op een rijWie op internet zoekt naar "lyrics", oftewel liedteksten c.q. songteksten, krijgt al gauw een stortvloed aan websites ov…
ABBA-locaties Zweden: Skansen Stockholm, foto's The VisitorsABBA-locaties Zweden: Skansen Stockholm, foto's The VisitorsDe fotoshoot voor de platenhoes van het laatste studioalbum The Visitors van ABBA vond plaats in openluchtmuseum Skansen…

Duck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney MDuck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney MDuck Sauce scoorde in het najaar van 2010 met "Barbra Streisand" een wereldhit. Het nummer kent stevige jaren 70 invloed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrBlueGenes, Flickr (CC BY-2.0)
  • ABBA lyrics van albums Ring Ring, Waterloo, ABBA, Arrival, The Album, Voulez-Vous, Super Trouper en The Visitors.
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.