Zelf muziek schrijven: Componeren met Guitar Pro

Zelf muziek schrijven: Componeren met Guitar Pro Men heeft vaak nog de illusie dat popmuziek op zolderkamertjes met de gitaar op schoot tot stand komt, en hoewel het eerstgenoemde kan kloppen, gebeurt dit tegenwoordig lang niet altijd meer met de gitaar in de aanslag. DJ's en producers gebruiken immers vaak (professionele) programma's om hun muziek tegelijkertijd te componeren en op te nemen. Voor de 'traditionele' muzikant is deze combinatie wat lastiger, en is er al snel een dure studio nodig. Gelukkig kan de software 'Guitar Pro' voor deze muzikanten, met gitaristen in het bijzonder, een uitkomst bieden.

Guitar Pro

Een spontaan idee, dat je verder wil uitwerken tot een nummer, hoe doe je dat? Gelukkig is het met de technologie van tegenwoordig relatief eenvoudig om het idee ter plekke met je smartphone op te nemen. Het wordt echter wat lastiger wanneer het idee uit meerdere muzikale lagen bestaat, en je niet weet hoe deze lagen samen klinken. Het uitnodigen van bevriende muzikanten is helaas niet voor iedereen een mogelijkheid, en het opnemen van meerdere lagen is vaak duur en vereist een externe geluidskaart en/of microfoons. Kortom, niet praktisch als je geen mensen paraat hebt, weinig budget hebt of niet in de buurt bent van je home studio. Guitar Pro biedt het alternatief, en geeft je de mogelijkheid jouw liedje direct terug te luisteren. In zijn geheel. Zonder gebruik van microfoons.

Toepassingen

Guitar Pro van Arobas Music is een tool die gebruikt wordt voor het vastleggen van (instrumentale) muziek, en werkt relatief eenvoudig. Basiskennis op het gebied van notenschrift en tablatuur is mooi meegenomen, maar is geen vereiste om met deze software overweg te kunnen. Een goed gehoor is des te belangrijker! De werking is simpel, en is gebaseerd op tablatuur: zes lijnen die de snaren van een standaard gitaar voorstellen. Door een simpele klik op een lijn, vervolgd door het intoetsen van een cijfer, geef je aan welke fret (cijfer) op welke snaar (lijn) je speelt. Anders gezegd, je voert op een visuele wijze de tonen in van jouw liedje. Op deze manier kan je stapsgewijs aangeven welke tonen en akkoorden jij speelt, in welke volgorde, welk ritme, op welk instrument en op welk tempo. De toepassing? Het programmeren van een hele compositie en deze ter plekke terugluisteren! Door lagen (sporen) toe te voegen (keuze uit 127 instrumenten), maak je op deze manier snel inzichtelijk hoe jouw uiteindelijke nummer als totaalplaatje gaat klinken. Zonder gebruik van externe geluidskaarten en microfoons. Een bijkomend voordeel is ook dat, wanneer je besluit een wijziging aan te brengen in jouw liedje, je geen hele passages opnieuw op hoeft te nemen; iets wat je wel zou moeten doen als je een liedje opneemt in een (home) studio. Een wijziging aanbrengen in Guitar Pro is als een typfoutje verbeteren in Word.

Klaar voor de studio

Door het (allicht wat onwennige) programmeringsproces te doorlopen, heb je dus de mogelijkheid hele composities uit te bouwen. Dit houdt in dat, voordat je honderden euro's gaat uitgeven aan een studio, alle lagen van je muziek op papier staan en je een goed idee hebt van hoe deze lagen samen klinken. Jouw bandlid kan dan uiteindelijk in die peperdure studio nooit met het excuus komen dat ie niet weet welke partij hij moet spelen, of dat ie zijn partij "altijd al zo heeft gespeeld". Nee. Geen onduidelijkheden meer. Dit veelvoorkomende probleem in muziekstudio's kan door middel van nauwkeurig en gebruiksvriendelijk programmeerwerk gemakkelijk vermeden worden.

Tip: voordat je besluit om de studio in te gaan, is het aan te raden om het nummer zoals deze in Guitar Pro staat in een goedkope home studio op te nemen, zodat je er zeker van bent dat de compositie daadwerkelijk zo gaat klinken zoals je verwacht. Ook test je hiermee of jij of je band technisch bekwaam genoeg is om de opnames strak in te spelen. Deze opnames worden ook wel 'pre-takes' genoemd.

Nadelen

Guitar Pro werkt op basis van 'MIDI' en de werking hiervan is simpel: door in Guitar Pro aan te geven welke toon op welk instrument je wil horen, wordt er een signaal doorgegeven naar de geluidskaart van je computer, smartphone of tablet. Deze signalen worden door de chip op geluidskaart omgezet in tonen die vervolgens uit je speakers komen. Deze geluiden doen sterk denken aan de muziek die je hoort in oude computerspellen en klinken dus verre van zoals het uit jouw instrument of versterker komt zetten. Hierdoor kunnen deze 'MIDI-tonen' in het begin als onwennig of onprettig worden ervaren. Het is de kunst om hier op een gegeven moment 'doorheen' te kunnen luisteren, en de essentie van de muziek uit deze geluiden te kunnen halen. Ditzelfde geldt ook voor de geprogrammeerde percussie-instrumenten die geen menselijke factor (lees: weinig dynamische mogelijkheden) hebben, wat inhoudt dat deze 'onmenselijk' strak klinken. Dit zorgt ervoor dat Guitar Pro niet voor elke genre en voor iedere persoon een geschikte uitkomst is. Tevens zijn zanglijnen een apart geval, aangezien deze in Guitar Pro noodgedwongen klinken als een van de 127 MIDI-instrumenten, waarvan er geen een lijkt op menselijke stem. Ondanks deze beperkingen is Guitar Pro echter een hele handige tool die je op een snelle, gebruiksvriendelijke en goedkope manier een beeld kan geven van hoe jouw totale liedje klinkt. Of althans, hoe deze ongeveer hoort te klinken.

Tabs downloaden

Een bekende website om bestaande Guitar Pro-bestanden (ofwel 'tabs') van bekende en onbekende nummers gratis van te downloaden, is Ultimate Guitar. Omdat gitaristen het doorgaans leuk vinden om zelf bestaande muziek uit te schrijven, is er inmiddels een grote database ontstaan van ongeveer 800.000 tabs (in 2016), waardoor de software ook uitermate geschikt is als tool om gitaar mee te leren spelen. Zo kun je je favoriete muziek bijvoorbeeld op halve snelheid meespelen en tegelijkertijd op de tablatuur zien wát je moet spelen.

De demoversie is op de website van Guitar Pro te downloaden.

Lees verder

© 2016 - 2020 Arneve, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips om te beginnen met gitaar, handige sites en softwareTips om te beginnen met gitaar, handige sites en softwareHoe begin je met gitaarspelen? Hier staan tips om je op weg te helpen. Ik bespreek ook sites die handig zijn voor gitari…
Kerstmuziek voor gitaarKerstmuziek voor gitaarAls je kerstmuziek op je gitaar wilt spelen, loop je al snel tegen het probleem dat veel bladmuziek voor de feestdagen b…
Hoe stem je een gitaar?Het stemmen van je gitaar, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten…
Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerMuziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerWat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een…

Een band beginnen: Doelstellingen en bandledenEen band beginnen: Doelstellingen en bandledenHet klinkt zo verleidelijk: lekker spelen in een band, backstage bier drinken, groupies om je heen, optreden op festival…
Making a Murderer: het verhaal van Steven AveryMaking a Murderer: het verhaal van Steven AveryDe tiendelige documentaireserie "Making a Murderer" van Netflix, een online streamingsdienst, is uitgebracht op 18 decem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shrude
  • https://www.guitar-pro.com/en/index.php
  • https://www.ultimate-guitar.com/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/General_MIDI

Reageer op het artikel "Zelf muziek schrijven: Componeren met Guitar Pro"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Arneve
Laatste update: 01-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Zelf muziek schrijven
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!