Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 3"

Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 3" Je hebt de eerste twee delen van de saxofoonmethode "Horen, lezen & spelen" doorgewerkt of reeds langs andere weg, al dan niet door zelfstudie, de beginselen van het spelen op de saxofoon geleerd. Nu ben je op zoek naar een leuke, maar degelijke lesmethode met cd voor je verdere muzikale ontwikkeling. In hoeverre past de methode "Horen, lezen & spelen voor saxofoon, deel 3" bij jouw wensen?

Lesmethode Horen, lezen & spelen, deel 3 voor saxofoon

Bron: TR001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: TR001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Evenals voor de delen 1 en 2 van de serie Horen, lezen & spelen zijn er ook voor deel 3 afzonderlijke versies te koop voor de sopraansaxofoon, de altsaxofoon en de tenorsaxofoon.

Ook dit derde en laatste deel van Horen, lezen & spelen voor de saxofoon is weer opgesteld door Michiel Oldenkamp en Jaap Kastelein in samenwerking met een groot aantal Nederlandse componisten zoals Jan en Jacob de Haan en Jan van der Roost.

In deel 3 van deze methode werk je verder aan de basis die je in de eerste twee delen hebt gelegd. Ook nu werk je aan de hand van de gedetailleerde tekeningen en de uitgebreide toelichting verder aan de perfectionering van je techniek.

Behandelde onderwerpen

In dit deel wordt onder meer nader ingegaan op toonsoorten (majeur en mineur), toonladders en intervallen, drieklanken en andere akkoorden. Je leert ritme, toonhoogte en melodie te schrijven. Ook ga je improviseren op akkoordenschema’s.

Er is een pagina met elementaire informatie over de bouw van de saxofoon, over rieten, mondstukken en polsters.

Op de laatste pagina staat een uitgebreide grepentabel (inclusief hulpgrepen) afgebeeld.

Twintig lessen voor saxofoon

Evenals de eerste twee delen bestaat ook deel 3 voornamelijk uit twintig lessen die steeds twee bladzijden beslaan. Telkens na een uitleg van de les en instructies krijg je weer oefeningen en speelstukjes.

Ook nu maakt de bijgeleverde begeleidings-cd het mogelijk om je bij de meeste oefeningen en speelstukjes muzikaal te laten begeleiden.

Naast een aantal originele duetten van de populaire Nederlandse componist Jacob de Haan, tref je bijvoorbeeld enkele duetten van Mozart, Bach en Schumann aan.

Ook zijn er weer de nodige echo- en improvisatieoefeningen.

Evenals in de eerste drie delen speel je stukken tot en met drie kruisen of mollen. Vanzelfsprekend zijn de stukken nu muzikaal complexer dan in de vorige delen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de ritmes en de intervallen, maar ook aan de voordrachtstekens. Verder leer je onder andere spelen in de zevenachtste maat.

Van volksliedjes tot klassieke stukken en moderne tunes

Net als in de eerste twee delen leer je veel verschillende melodieën spelen. En ook nu kun je je bij het spelen eventueel door de audiocd laten begeleiden als je dat wilt. Op die cd vind je 97 tracks van in totaal bijna 78 minuten!

Ook in deel 3 tref je veel verschillende stukken aan: van delen van klassieke stukken tot volksliedjes. Tot melodieën die je leert spelen, behoren onder andere:

Klassieke melodieën

 • Toreador (uit Carmen; Georges Bizet, 1838-1875)
 • Le Tambourin (Jean Philippe Rameau, 1683-1764)
 • Slavische mars (Pjotr Iljitsj Tschaikowsky, 1840-1893)
 • Aria & menuet (Georg Friedrich Händel, 1685-1759)
 • A Musical Joke (Wolfgang Amadeus Mozart, 1756-1791)
 • Hornpipe (Henry Purcell, 1659-1695)

Internationale volksliedjes en spirituals

 • Macgillicuddy’s Jig
 • Polska (uit Lapland)
 • The Hundred Pipers (uit Schotland)
 • The Kerry Dance (uit Ierland)
 • Dafydd Y Garreg Wen (uit Wales)
 • The Breeze (uit Mexico)
 • Stodola Pumpa (uit Tsjechië)
 • The Sound of the Safed (Klezmer)

Duetten

 • Ala Presi (uit Suriname)
 • Menuet (Johann Sebastian Bach, 1685-1750)
 • La dolce vita (Jacob de Haan)
 • Händel with Care (Georg Friedrich Händel, 1685-1759)
 • Menuet (Wolfgang Amadeus Mozart, 1756-1791)
 • Träumerei (Robert Schumann, 1810-1856; bewerking Jacob de Haan)
 • China Rock (Jacob de Haan)
 • Meeting Point (Jacob de Haan)
 • Chromania (Jacob de Haan)

Daarnaast vind je nog veel andere kortere en langere swingende en nieuwe liedjes, improvisatiestukken, etudes en oefeningen in dit boek.

Wil je graag een stuk bladmuziek in een wat rustiger tempo instuderen, probeer dan eens het gratis programma Bestpractice 1.03.

Uitvoering

Deel 3 heeft 52 pagina's van stevig wit kwaliteitspapier. De noten en toelichtende teksten zijn zwart gedrukt. Als steunkleur wordt groen gebruikt (onder meer ter verheldering van de aanwijzingen). Het boek wordt extra aantrekkelijk gemaakt door schema's en tekeningen. De omslag is van soepel, maar stevig glanzend donkergroen papier. De meegeleverde gratis begeleidingscd is bijna 78 minuten lang en bevat de meeste stukken uit het boek.

Naast “Horen, lezen & spelen, deel 3”

Naast deel 3 van de methode Horen, lezen & spelen wordt op een aantal muziekscholen het bij deel 3 afzonderlijk verkrijgbare Stijlboek gebruikt. Verder vullen saxofoondocenten de methode Horen, lezen & spelen doorgaans aan met verschillende stukken bladmuziek die passen bij het niveau en de belangstelling van de leerling of met stukken uit andere lesmethoden.

Na het doorwerken van de saxofoonmethode Horen, lezen & spelen, deel 3 heb je een solide basis gelegd voor het spelen op je sax.

Lees verder

© 2011 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoon is een veelzijdig instrument. Je kunt er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van jazz tot reggae en van r…
Saxofoon leren door zelfstudieSaxofoon leren door zelfstudieJe wilt jezelf saxofoon leren spelen. Hoe pak je dat aan als je een echte beginner bent of als je al enige ervaring hebt…
Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?De klarinet en de saxofoon zijn allebei houtblaasinstrumenten die met een enkel riet worden bespeeld. Kinderen die saxof…
De saxofoon van Adolphe SaxDe saxofoon van Adolphe SaxDe saxofoon is een muziekinstrument dat zijn oorsprong in de 19de eeuw vindt. De Belg Adolphe Sax was de zoon van een in…

Een akoestische gitaar visueel beoordelenEen akoestische gitaar visueel beoordelenEen gitaar kan nog zo mooi klinken maar is dit alles? Wat kunnen de verborgen gebreken zijn en wat zijn de kwalificaties…
Pianoforte voorloper piano en vleugelDe pianoforte (ook fortepiano genoemd) is tussen 1698 en 1709 uitgevonden door instrumentenbouwer Bartolomeo Cristofori…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ommeh At English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Horen, lezen & spelen, deel 2: methode voor sopraansaxofoon door Michiel Oldenkamp en Jaap Kastelein, uitgeverij De Haske
 • Foto van saxofoons in de inleiding is gemaakt door Ommeh en in het publieke domein gebracht door de auteur; http://en.wikipedia.org/wiki/File:CurvedSopranoAltoTenorSaxophoneComparison.jpg
 • Foto met onderschrift 'Altsaxofoon', gemaakt door TR001; Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sax1.JPG
 • Afbeelding bron 1: TR001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 05-03-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.